Jaunuzņēmumu attīstībai un investīciju piesaistei šogad piešķirs 400 000 eiro

Lai sekmētu jaunuzņēmumu nozares turpmāko ekonomisko attīstību un ārvalstu investīciju piesaisti jaunuzņēmumiem, Ekonomikas ministrija (EM) šogad paredz slēgt sešus līdzdarbības līgumus, piešķirot 400 000 eiro atbalstu jaunuzņēmumu ekosistēmu pārstāvošajām organizācijām, informēja ministrijā.

Latvijas Jaunuzņēmumu asociācijai "Startin.lv" līguma ietvaros tiks piešķirti 100 000 eiro starptautiski atpazīstamajai "Startup Day" organizēšanai; jaunuzņēmumu ekosistēmas tīklošanās pasākumu organizēšanai; ārvalstu investoru darba vīzīšu organizēšanai Latvijā, lai iepazītos ar vietējo ekosistēmu un jaunuzņēmumiem un informētu par investīciju iespējām Latvijas iespējkapitāla fondos un to uzņēmumos u.c. pasākumiem.

"TechHub" saskaņā ar līgumu tiks piešķirti 100 000 eiro agrīnas stadijas ideju validācijas programmai, kas sastāv no kursa par "startup" un komandu pre-akselerācijas programmas. "TechChill" piešķirto 88 tūkstoš eiro ietvaros plāno organizēt konferenci "TechChill 2024", lai veicinātu jaunuzņēmumu attīstību un ārvalstu investīciju piesaistīšanu.

Rīgas Tehniskā universitāte saskaņā ar līgumu 40 000 eiro apmērā īstenos apmācību ciklus jaunuzņēmumiem. Savukārt Latvijas Privātā un iespējkapitāla asociācija 23 000 eiro apmērā organizēs un īstenos sadarbībā ar augstākās izglītības iestādi apmācību kursu studentiem par iespējkapitālu; organizēs apmācības iespējkapitāla investoriem, kā arī vizītes nozares organizāciju pārstāvjiem uz iespējkapitāla fondu portfelī esošiem uzņēmumiem.

Latvijas Biznesa eņģeļu tīkls "LatBAN" par līgumā paredzēto finansējumu 49 000 eiro apmērā organizēs eņģeļu investoru un jaunuzņēmumu iespējkapitāla investoru apmācības; rīkos regulāras konsultāciju sesijas, kā arī organizēs  pasākumu "Gada investors".

Plānotais atbalsts jaunuzņēmumu ekosistēmai 2024. gadā ļaus piesaistīt papildu investīcijas vismaz 50 miljonu eiro apmērā un nodrošinās 150 jaunas darbavietas, lēsa EM.

EM norādīja, ka Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēmu veido vismaz 626 jaunuzņēmumi, no kuriem vairāk nekā puse darbojas informācijas un sakaru pakalpojumu nozarē un vairāk nekā 20% ražošanā un profesionālajos, zinātniskajos un tehniskajos pakalpojumos.

Pēc Latvijas Jaunuzņēmumu asociācijas sniegtās informācijas, pēdējo 10 gadu laikā Latvijas jaunuzņēmumi ir piesaistījuši 620 miljonus eiro investīcijās. 2022. gadā vien Latvijas jaunuzņēmumi ir piesaistījuši investīcijas 93 miljonu eiro apmērā un ir nodrošinātas vairāk nekā 3200 darbavietas. 

Ministru kabinets sēdē otrdien pēc iepazīšanās ar EM sagatavoto informatīvo ziņojumu par nepieciešamo atbalstu jaunuzņēmumu ekosistēmas veicināšanai deleģēja ministriju slēgt līdzdarbības līgumus ar Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēmas pārstāvošajām organizācijām.

"Jaunuzņēmumiem ir būtiska loma kopējā inovācijas ekosistēmā, jo tie nodrošina inovatīvas biznesa idejas un veicina straujāku ekonomikas pāreju uz zināšanu ekonomiku. Tādēļ ir svarīgi ne tikai stiprināt sadarbību ar jaunuzņēmumu vides pārstāvjiem, bet ar vienotas stratēģijas palīdzību veidot tādu uzņēmējdarbību atbalstošu vidi, kura ir motivējoša jaunuzņēmumu izveidei, attīstīt to radītās inovācijas, kas rada priekšnosacījumus Latvijas tautsaimniecības izaugsmei," uzsvēra ekonomikas ministrs Viktors Valainis (Zaļo un Zemnieku savienība).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti