Rīta Panorāma

Apgrozībā laistas monētas ar Karaļa Čārlza attēlu

Rīta Panorāma

Intervija ar ekonomikas ministri Ilzi Indriksoni

Kādu ražu šogad sagaida zemnieki?

«Zemnieku saeima»: Latvijā apdrošināti mazāk par 20% no visiem sējumiem

Latvijā sējumu apdrošināšana vēl nav pietiekoši iedzīvināta un apdrošināti ir mazāk par 20% no visiem sējumiem, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre.

Lielākais sējumu apdrošinātājs "VH Latvija" līdz trešdienas, 9. augusta, vakaram saņēmis atlīdzības pieteikumus par 19 000 hektāru, ko iesniegušas 100 saimniecības, pastāstīja Dzelzkalēja-Burmistre. Ņemot vērā, ka šī nav vienīgā sējumu apdrošināšanas kompānija, vētras skarti varētu būt starp 25 000 un 30 000 hektāru apdrošinātu sējumu.

Kopumā Latvijā sējumu apdrošināšana vēl nav pietiekoši iedzīvināta, atzina Dzelzkalēja-Burmistre, vienlaikus norādot, ka šo pakalpojumu vairāk izmanto lauksaimnieki tieši Zemgalē, ko arī šoreiz smagāk skāra vētra. "Varbūt laime nelaimē," komentēja biedrības "Zemnieku saeima" pārstāve.

Vētras postījumi varētu mudināt lauksaimniekus plašāk izmantot apdrošinātāju pakalpojumus, tomēr pastāvot arī problēma – gan Latvijā, gan lielākajā daļā Eiropas valstu sējumu apdrošināšana, kas ir dārga, tiek subsidēta, bet šogad valsts atbalsts ir samazināts no 70% uz 50% no apdrošināšanas maksas. "Arī budžets, kas atvēlētas atbalstam, ir nepietiekams," pauda Dzelzkalēja-Burmistre, norādot, ka

šogad budžetā šim atbalstam bijis gandrīz divu miljonu eiro liels iztrūkums. "Skaidri redzams, ka atbalsts nepieciešams lielāks."

Dzelzkalēja-Burmistre pieļāva, ka par atbalsta samazināšanu varētu spriest tad, kad apdrošināto sējumu skaits sasniegtu vismaz 50 vai 60 procentu, un tad apdrošināšanas polises varētu kļūt lētākas. 

Prognozēt, kādu ietekmi uz ražu atstājuši vētras postījumi, vēl nevar, jo šobrīd nokults mazāk par 20% ražas, norādīja Dzelzkalēja-Burmistre. Ir vietas, kur sausuma dēļ ražas nebija vispār, bet vietām raža bijusi tuvu vidējam līmenim vai pat augstāka.

KONTEKSTS:

Pirmdien, 7. augustā, Latvijā plosījās negaiss ar stiprām vēja brāzmām, vietām arī lietusgāzēm un lielgraudu krusu. Sākotnēji negaiss skāra Kurzemi un valsts centrālo daļu, īpaši smagus postījumus nesot Dobeles novadā, vakarā tas skāra Latvijas austrumu daļu.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) pērkona negaisa dēļ saņēmis aptuveni 300–330 izsaukumu. Tiek ziņots par lauztiem kokiem, bojātām automašīnām, ēkām, norautiem jumtiem. Visvairāk izsaukumu saņemts no Rīgas un tās apkārtnes, no Daugavpils un Dobeles novada. Taču šajās vietās ir atšķirīgi postījumu apmēri.

Pērkona negaisa laikā Latgalē gājis bojā cilvēks, kuram uzkrita koks. Vēl astoņi cilvēki vētrā ir cietuši, cilvēkiem uzkrituši koki, vienā gadījumā – jumta gabals, cilvēki cietuši arī no krusas graudiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti