VID licences par grāmatveža kvalifikāciju saņēmusi puse speciālistu; asociācija uzsver augstās prasības

Turpmāk grāmatvedības ārpakalpojumus var sniegt tikai tie, kas saņēmuši Valsts ieņēmumu dienesta (VID) izsniegtu licenci, kas apliecina grāmatveža profesionālo kvalifikāciju un pieredzi. Šāds lēmums stājies spēkā no 1. jūlija, tomēr no VID reģistrētiem 5200 ārpakalpojuma grāmatvedības sniedzējiem licences ir saņēmusi tikai puse. Grāmatvežu asociācija atbalsta licenču ieviešanu un atzīmē, ka grāmatvežu katastrofāli trūkst.

VID izsniegtas licences par grāmatveža kvalifikāciju saņēmusi puse speciālistu; asociācija uzsver augstās prasības
00:00 / 04:07
Lejuplādēt

ĪSUMĀ:

Lēmums par licencēšanu pieņemts pirms diviem gadiem

Lēmums veikt ārpakalpojuma grāmatvežu licencēšanu tika pieņemts jau pirms diviem gadiem. "Pirmkārt, naudas atmazgāšanas jomā to prasa starptautiskie standarti. Subjektiem ir jābūt licencētiem, lai viņi tiktu pārbaudīti, kāda izpratne viņiem ir naudas atmazgāšanas jomā.

Un otrs, protams, ēnu ekonomika, pakalpojumu kvalitāte, jo ļoti bieži mēs dzirdam, ka uzņēmums saka – jā, bet man grāmatvedību kārtoja ārpakalpojuma grāmatvedis, kāpēc man ir uzrēķins, ja es paļāvos uz viņu? Tad šie būs tie grāmatveži, kuri kārto grāmatvedību godprātīgi un kuriem nav piemēroti sodi," norādīja VID Nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas pārvaldes direktore Agnese Rudzīte.

Viņa sacīja, ka tika dots divu gadu pārejas posms un grāmatveži tika uzrunāti visos iespējamos veidos – gan caur Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS), gan ar vēstulēm. 

Licence derīga piecus gadus

Saņemt licenci nav grūti – dokumenti jāiesniedz VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā. Ja ar tiem viss kārtībā, samaksājot 100 eiro, licenci var saņemt uz pieciem gadiem. Nepieciešama arī civiltiesiskās apdrošināšanas polise. Negodīgi darboņi kropļo ikvienu nozari, tāpēc Grāmatvežu asociācijas valdes locekle Lilita Beķere uzsvēra, ka asociācija atbalsta licenču ieviešanu.

"Bija virkne grāmatvedības pakalpojumu sniedzēju, kas vienkārši dempingoja cenas. Blakus ir grāmatvedis, kurš, teiksim, var par puscenu strādāt. Tā kopējā izpratne Latvijā mainās un uzlabojas, bet tas notiek lēnām. Un mēs jau sen kā asociācija arī runājām par to, ka ir jāievieš kaut kādi ieiešanas sliekšņi nozarē, lai būtu atbildība par to, ko dari, un lai ir darīts kvalitatīvi.

Licences saņemšana ir ļoti vienkārša, daudz sarežģītāka ir iekšējā kontroles sistēma. Būtībā šeit ir runa par Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas likuma prasībām. Šīs prasības kopumā grāmatvežiem uzliek, protams, milzīgu atbildības slogu. Lai izpildītu visu to, ko likums saka, šeit ir tas sarežģītākais," stāstīja Beķere.

Licences saņēmusi puse reģistrēto ārpakalpojuma grāmatvežu

VID reģistrējušies 5200 ārpakalpojuma grāmatveži, bet licences šobrīd saņēmusi puse. "Šobrīd ir izsniegtas vairāk nekā 2500 licences.

Es pieļauju, ka daļa droši vien neturpinās sniegt šo pakalpojumu, bet šobrīd mēs savās sistēmās vēl neredzam, ka viņu kļūtu mazāk. Tātad pagaidām nozare arī nesakārtojas.

Mēs šovasar viņiem ļausim vēl izdarīt to, kas viņiem ir jāizdara, ko viņi nav varējuši izdarīt divus gadus. Bet nu rudenī droši vien, ka tad gan mēs sāksim jau rūpīgi kontrolēt, kāds ir iemesls, kāpēc šīs licences nav paņemtas," skaidroja Rudzīte.

Šobrīd nozarē izmaiņas notiek, piemēram, darbu pārtrauc mazie ārpakalpojumu grāmatvedības sniedzēji, norādīja Grāmatvežu asociācijas valdes locekle.

"Mazie uzņēmumi nespēj vienkārši uzturēt visu iekšējo kontroli, visas tās prasības viņiem ir par augstu, viņi aiziet strādāt par algotiem grāmatvežiem.

Man ir zināmi uzņēmumi, kas pieņem lēmumu apvienoties. Es arī redzu to, ka būs negodprātīgi, tur būs VID jāstrādā droši vien, lai izķertu tos negodprātīgos. Kā jau visās profesijās, arī grāmatvežu katastrofāli trūkst. Es regulāri redzu, ka visi lielie grāmatvedības biroji meklē grāmatvežus. Neredzu jauniešus, kuri vēlas strādāt par grāmatvežiem," sacīja Beķere.

Licencēto ārpakalpojuma grāmatvežu reģistrs ir publiski pieejams VID mājaslapā, un ar valsts atzītajiem ārpakalpojuma grāmatvedības sniedzējiem var iepazīties gan uzņēmēji, gan ikviens cits interesents.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti