Tava darīšana

Tava darīšana. Rēzeknes SPA un Raunas makaronu fabrika

Tava darīšana

Tava darīšana 2. Augu terāriji un vilnas fabrika Pācē

Tava darīšana 2. Galvaspilsētas bungu skola un Bērzciema zivis

Bizness, kas izaudzis no rokenrola. Kā bundzinieks Andžejs Grauds savu sirdslietu pārvērta uzņēmumā

Ja no Bērnu pasaules pa Barona ielu iet uz Vecrīgas pusi, pa ceļam dažkārt var dzirdēt visai ekspresīvu bungu ritmu. Mūziķa Andžeja Grauda dibinātajā Bungu skolā ir sākušās nodarbības buņģieriem. 2008. gadā Andžejs izveidoja uzņēmumu un savu sirdslietu pārvērta veiksmīgā biznesā.

Pirms kovida laika Bungu skolā mācījās vairāk nekā tūkstotis audzēkņu, bija iecere atvērt skolas filiāles pat ASV, bet pandēmija piespieda biznesa modeli pārskatīt. Par vienu no skaļākajiem Bungu skolas pasākumiem ir kļuvis Baltijas bundzinieku samits (Baltic Drum summit), kas vienkopus pulcē vairākus simtus bundzinieku un ir lielākais šāda veida pasākums Ziemeļeiropā.

"Nejūtos īsti kā uzņēmējs, esmu vienkārši cilvēks, kas dara to, kas man šajā dzīvē visticamāk ir jādara," saka Andžejs.

VIZĪTKARTE

Biedrība "Andžeja Grauda bungu skolas atbalsta biedrība" (bungu un ģitāras nodarbības)

Dibināšanas gads: 2008.

Apgrozījums 2022. gadā: 120 000 eiro

Darbinieku skaits: 15.

Jautājumi un atbildes:

Kur sevi redz pēc 3-5 gadiem? Plaukstošs, atgriežot pazaudētās filiāles.

Kādi bijuši izaicinājumi? Kovids.

Vai kādā brīdī ienācis prātā labāk strādāt algotu darbu kādam citam? Protams, uzņēmuma krituma brīžos tev jāatdod viss, lai uzņēmumu noturētu virs ūdens, nerunājot par ieguldīto darbu un stresu.

Kādus atbalsta instrumentus uzņēmums izmantojis? LIAA piedāvātās iespējas.

Ar bungu lietu viņš ir aizrāvies kopš agras bērnības un arī doma par vietu, kur mazi un lieli var mācīties spēlēt bungas, Andžejam ir bijusi prātā jau skolas vecumā. Andžejs ir bijis vairāku rokgrupu dalībnieks, kā arī piedalījies ierakstos ar lielāko daļu Latvijas un Baltijas populāro mūziķu. Sava vārda iekļaušana uzņēmuma nosaukumā viņa gadījumā ir bijis veiksmīgs lēmums, kas ir radījis skolai atpazīstamību, kā arī piesaistījis klientus.

Līdzīgi kā citiem pakalpojumu sniedzējiem, arī Andžejam par lielāko pārbaudījumu kļuva kovida laiks. Tas lika pārvērtēt biznesa iespējas, kā arī atteikties no vērienīgiem paplašināšanās plāniem, taču vienlaikus pamudināja nofokusēt uzmanību uz pašu būtiskāko.

"Bija doma visu laiku paplašināties, vērt vajā aizvien jaunas un jaunas filiāles, bet kovids daudzas lietas salika pa plauktiem," uzskata Andrejs. Šobrīd skola strādā trīs filiālēs Rīgā, Mārupē un Ādažos, kurās kopumā bungas spēlēt mācās ap 600 audzēkņu (gan bērni, gan pieaugušie). Andžejs uzsver, – likstas un problēmas biznesā ir pārejoša parādība, ar ko var tikt galā pie viena nozīmīga nosacījuma. Tai lietai, ko tu sāc un plāno izvērst kā savu biznesu, ir jābūt īstai sirdslietai.

"Es iesaku ieskatīties un ieklausīties sevī, – kas ir tavas intereses? Un tad paskatīties apkārt, vai nav kas tāds, kas var kļūt par tavu biznesa ideju," – cilvēkiem, kuri domā par sava biznesa veidošanu iesaka Andžejs. Viņš piebilst, ka sākumā cilvēkam būs vajadzīga arī ticība saviem spēkiem, ir jābūt vīzijai par to "uz kurieni grib doties", kā arī jāpiemīt pārliecībai, ka spēs tikt galā ar grūtībām.

Kas Andžejam šķiet visgrūtākais, vadot pašam piederošu biznesu, kurā iesaistīta arī viņa ģimene? "Noturēt roku uz pulsa visu laiku, jo atlaist "gāzes pedāli" tu nevari ne mirkli. Atšķirībā no situācijas, kad esi darba ņēmējs pie kāda, te tu it kā nepārtraukti esi darbā. Tāpēc problēma varētu būt tiem, kuriem bizness ir tikai kā naudas pelnīšanas avots. Man to patīk darīt, tāpēc es patiesībā nestrādāju nevienu dienu," stāsta Andžejs.

Neskatoties uz to, ka viņš šajā nišā paveicis jau daudz un strādā ilgi, Andžejam ir aizvien jaunas ieceres un mērķi, kuri vēl būs jāsasniedz.

Andžejs ir viens no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Jūrmalas biznesa inkubatora absolventiem un viņa pieredzē tas ir bijis nozīmīgs atspēriena punkts uzņēmuma attīstībā. Daudziem jaunajiem uzņēmējiem tieši biznesa inkubators kļūst par vietu, kur gūt iedrošinājumu, pirmo profesionālo savas idejas novērtējumu, un, protams, vērtīgus ieteikumus.

Saistītie raksti

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti