0,6% NVA uzskaitē esošo bezdarbnieku nestrādā ilgāk par 10 gadiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

0,6% Nodarbinātības Valsts aģentūrā (NVA) reģistrēto bezdarbnieku bezdarbnieka statusā atrodas ilgāk nekā 10 gadu, aģentūra BNS uzzināja NVA.

Lielākā daļa cilvēku, kuriem nav izdevies ilglaicīgi atrast darbu, ir vecumā virs 50 gadiem (51,7%), ar zemu vai nepietiekošu izglītības līmeni (pamatizglītība – 22,3%, vispārējā vidējā - 33,9%), ar vājām vai nepietiekošas latviešu valodas zināšanām (15,7% nav latviešu valodas atestācijas, 40,9% - zemākā vai vidējā latviešu valodas atestācijas pakāpe),14,3% no šīs bezdarbnieku grupas, ir īpašas vajadzības.

Kā vēstīts, kopš 1993.gada jeb divdesmit gadu bezdarbnieka statusā NVA uzskaitē ir 17 cilvēku un gandrīz visi ir Latgalē. NVA pārstāvji stāstīja, ka 12 no šiem bezdarbniekiem iztiku nopelna piedaloties programmā "Algotie pagaidu sabiedriskie darbi".

Aģentūras speciālisti norāda uz vairākiem apstākļiem, kāpēc cilvēkiem nav izdevies atrast algotu darbu tik ilgu laiku. Viens no tiem ir nepietiekams brīvo darba vietu skaits dzīvesvietas tuvumā un sabiedriskā transporta trūkums nokļūšanai pie darba devēja. Šķērslis var būt veselības problēmas vai arī atkarības. Iespējams, ka cilvēki nav motivēti meklēt darbu, vai viņiem nav nekādu prasmju un latviešu valodas zināšanu. NVA norāda arī uz naturālajām saimniecībām un dzīvesveidu laukos, kas var kavēt mobilitāti.

Kopējais NVA reģistrēto bezdarbnieku skaits pašlaik ir 91 202, no tiem 63,5% nesaņem bezdarbnieka pabalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti