Panorāma

Elektrības biržas tarifa lietotājiem cenu kāpums

Panorāma

Ukraina iedragājusi Krievijas aizsardzību Krimā

"Viči" īpašnieku iekļauj kara sponsoru sarakstā

Lietuvas pārtikas zīmola «Viči» īpašnieku Ukrainā nosauc par kara sponsoru

Daļa uzņēmēju, kas sākoties Krievijas uzbrukumam Ukrainā, solīja pamest agresorvalsts tirgu, to joprojām nav izdarījuši. Šādu rīcību Ukrainā uzskata par nepieņemamu. Tāpēc kara sponsoru sarakstam, kas papildina agresoru budžetu, pievienots lietuviešu zīmols "Vičiūnu grupe", kas ir zīmola "Viči" īpašnieks.

Uzņēmuma Latvijas pārstāvniecība komentārus nesniedz

"Vičiūnu grupe" produkciju Latvijā ieved pat ar kravas furgoniem. Gandrīz katra veikala plauktā var atrast krabju nūjiņas, zivis vai vēl ko citu.

Zīmola "Viči" mājaslapā uzņēmums neslēpj, ka tas tirgojas arī ar Krieviju un Baltkrieviju.

Un tieši šī iemesla dēļ Ukrainas Nacionālā korupcijas novēršanas aģentūra Lietuvas uzņēmumu "Vičiūnu grupe" iekļāvusi starptautisko kara sponsoru sarakstā, jo pretēji solītajam kara sākumā "Vičiūnai" – saskaņā ar Ukrainas paziņojumu – joprojām Krievijā meklē jaunus darbiniekus un maksā ievērojamus nodokļus agresora budžetā.

"Vičiūnai" Latvijas pārstāvniecība Ukrainas lēmumu nekomentēja, pārvirzot pie biroja Lietuvā.

Norādītie kontakti piektdienas laikā nebija sasniedzami. Uzņēmuma mājaslapā joprojām nav arī oficiāla paziņojuma vai komentāra.

LTV uzrunātiem pircējiem ētikas aspekts ir svarīgs

Vairāki Latvijas lielākie mazumtirdzniecības tīkli apstiprina, ka šī zīmola produkcija ir pieprasīta. Vai to ietekmēs Ukrainas lēmums zīmolu iekļaut kara sponsoru sarakstā, rādīs laiks.

LTV aptaujātie iedzīvotāji lielākoties norādīja, ka pievērš uzmanību ražotāja reputācijai un Krievijas sāktais karš Ukrainā ietekmē viņu izvēli veikalā.

"Es mēģinu vairāk izvēlēties Latvijas preci, skatos vairāk, kur ražota. Tā ka var teikt, ka ir ietekmējis. Es pievēršu uzmanību, noteikti," atzina Rūta Vilsone.

"Jā, ļoti svarīgi. Man tur [Ukrainā] ir jaunības draugi. Mēs kopā mācījāmies," sacīja Harijs Rieksts.

"Man kā ukrainietei tas, protams, ir svarīgi, lai nebūtu kara sponsori. Kā citādāk. Gribas taču mājās. Kamēr tas vilksies, kurš uz turieni brauks. Man vīrs karo," atklāja kara bēgle no Ukrainas Viktorija Korotuna.

"Es domāju, ka lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju tas ir atkarīgs no cenas, bet man pašam tas ir ļoti svarīgi. Pat ne tikai Latvijā, bet arī aizbraucot ārzemēs. Es nevaru iedomāties nevienu Latvijas pilsoni, kuram tas nebūtu svarīgi," sacīja Kārlis Strante.

Sociologs: Aptaujas tomēr nenorāda uz lielu vienotību par sankciju nepieciešamību

Sociologs Arnis Kaktiņš stāstīja, ka plašākas aptaujas tomēr nenorāda uz lielu vienotību iedzīvotāju viedoklī par sankciju nepieciešamību. Turklāt nereti ir atšķirība starp vēlmi atbalstīt un reālu rīcību.

"Pēdējos gadus Latvijā ļoti bieži ir kaut kādi aicinājuma saucieni, kad šos vajag "kancelēt" un tos vajag aizliegt, un tie nav labie. Bet, no otras puses, ir atkal kaut kāda realitāte, kur dažkārt arī publiskajā telpā mums sasniedz ziņas par to, kā tad ir gājis tiem aizliegtajiem un "kancelētajiem", un tad redzams, ka īstenībā nav tā, ka Latvijas iedzīvotāji, kaut kādā veidā, publiski vienojoties par kaut ko, spēj kādus ekonomiskus procesus vai uzņēmums būtiski ietekmēt," norādīja Kaktiņš.

Kaktiņš arī pauda – aptaujas liecina, ka salīdzinoši liela iedzīvotāju daļa nav gatava mainīt iepirkšanās paradumus, ja tas prasa lielākus tēriņus.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti