Dienas ziņas

Noslēdzas valsts aizsardzības mācības vasaras nometnes

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Ozolniekos nemierā ar divkārtīgu ūdens tarifu kāpumu pēc to vienādošanas novadā

Ozolniekos nemierā ar divkārtīgu ūdens tarifu kāpumu pēc to vienādošanas novadā

Novadu apvienošanās sekmējusi  ūdensaimniecības tarifu vienādošanu un tādējādi daļai iedzīvotāju tie ir kāpuši. Tā Jelgavas novadā Ozolnieku iemītniekiem tagad sadārdzinājums ir divkārt lielāks, tāpēc viņi vērsušies visās iespējamās iestādēs, lai panāktu citus lēmumus. Tikmēr atbildīgās iestādes skaidro, ka šāda tarifu vienādošana ir pamatota. 

Vairāk nekā 400 Ozolnieku iedzīvotāji savākuši parakstus "manabalss.lv"' un parakstījuši arī kolektīvo iesniegumu, to iesniedzot Jelgavas novada domē, iebilstot pret jaunajiem ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifiem. 

"Man tas iznāk kādi 35–40 eiro klāt rēķinā uzreiz mēnesī. Mēs gribam panākt godīgu tarifu paaugstināšanu, godīgus aprēķinus," pauda Ozolnieku iedzīvotāja Zanda.

Ozolnieki
Ozolnieki

"Ja mēs skatāmies uz Ozolniekiem, tad tarifs bija 0,81 [eiro kubikmetrā] un tiek pacelts uz 1,62, Jelgavas novadā ūdenim bija 1,67, tiek samazināts uz 1,62 eiro.

Tas jau liecina, ka vienas teritorijas iedzīvotāji sāk segt citas teritorijas iedzīvotāju izdevumus," sprieda Jelgavas novada domes deputāts Uldis Ainārs ("Jaunā Vienotība").

Iedzīvotāji vērsušies vairākās instancēs, tajā skaitā arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK). Tur minēja, ka komersantam ir tiesības piemērot gan vienotu, gan atšķirīgu tarifu. Ozolnieku gadījumā regulators atzīmēja arī, ka tur tarifi nav mainīti kopš 2015. gada.

"Regulators tarifu vērtēšanas procesā ir saņēmis Jelgavas novada pašvaldības viedokli, viņi atbalsta vienāda tarifa piemērošanu, un vēlos vērst uzmanību, ka absolūti lielākā daļa regulēto ūdenspakalpojumu sniedzēju piemēro vienādus tarifus, visā to darbības teritorijā," skaidroja SPRK Ūdenssaimniecības nodaļas vadītāja Dace Čodare-Plaude.

Tikmēr komersants skaidroja, ka jaunie tarifi pielāgoti šī brīža izdevumiem.

"Regulators jau iepriekš ir informējis, ka ūdensaimniecības pakalpojumu sniegšana notiek ar zaudējumiem un vērsis uzmanību uz to, ka pakalpojuma [tarifi] ir jāaktualizē," teica SIA "Jelgavas novada KU" valdes loceklis Dins Stašāns.

Ozolnieki
Ozolnieki

Šis arī neesot vienīgais novads, kurā notiek komunālo uzņēmumu apvienošanās reģionālās reformas dēļ. 

"Uz šo te vienoto tarifu iet gan Valmiera, gan Limbaži, gan Ventspils, tātad tendence pēc novadu apvienošanās vai teritoriju paplašināšanās komunālie uzņēmumi iet to ceļu, kas ir vienots tarifs visiem patērētājiem ir korekts, loģisks un pareizs," piebilda Stašāns.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) skaidroja, ka jautājumi par ūdenssaimniecības tarifiem skatāmi pašvaldības autonomās kompetences ietvaros, un VARAM nav pārraudzības pār tarifu noteikšanu. Līdz ar to Ozolnieku iedzīvotājiem, visticamāk, nāksies samierināties ar ūdens tarifu kāpumu.

Ozolnieki
Ozolnieki

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti