Panorāma

Policija izņēmusi uzņēmuma "Ventbunkers" dokumentus

Panorāma

Panorāma

Digitālo eiro varētu testēt ap 2026. gadu

Eirozonas valstīs ap 2026. gadu plāno laist klajā digitālo eiro

Centrālās bankās visā pasaulē, sākot no Ķīnas un Nigērijas līdz pat Eiropas Centrālajai bankai, pašlaik visas veido savu digitālās naudas versiju. Digitālais eiro būtībā ir skaidra nauda digitālā formā. To, tāpat kā skaidro naudu, tieši emitēs centrālā banka. Eiropā to varētu sākt testēt 2026. gadā.

Tendences rāda, ka skaidras naudas izmantošana Eiropā samazinās. Cilvēki iepērkas internetā, veikalos maksā ar norēķinu kartēm, šim nolūkam izmanto viedtālruņus vai pat rokas pulksteņus. Cilvēkiem jau ir digitālā nauda, bet tā atrodas viņu bankas depozīta kontā.

Eiropas Savienībā (ES)plānots ieviest digitālo eiro. Tas darbosies līdzīgi kā skaidra nauda, un tam nebūs vajadzīgs bankas konts. Virtuālo eiro nodrošinās Eiropas Centrālā banka, tāpēc ar to nav saistīti tādi riski kā ar kriptovalūtām.

"Ir pienācis laiks eiro atspoguļot un pielāgoties digitālajam laikmetam, lai neatpaliktu no inovācijām un tehnoloģiju sasniegumiem.

Digitālais eiro būtu labs un loģisks papildinājums skaidrai naudai, taču tas neaizstātu skaidru naudu," skaidro Eiropas Komisijas (EK) izpildviceprezidents Valdis Dombrovskis.

"Tas nodrošinātu valsts alternatīvu privātajiem digitālajiem maksāšanas līdzekļiem – kā drošs, tūlītējs un ērts maksāšanas veids."

Eiropas Savienība gan nebūs pirmā, kas ieviesīs digitālo valūtu. Ķīnā jau vairākos reģionos izmanto digitālo juaņu.

Šobrīd plānots, ka iedzīvotāji savā digitālajā maciņā varēs turēt līdz 3000 eiro. Protams, turpinās eksistēt arī skaidra nauda.

Digitālā eiro radīto konkurenci sajutīs komercbankas un tādas maksājumu karšu kompānijas kā "Visa" un "Mastercard". Tā kā lielie norēķinu piedāvātāji ("Visa", "Mastercard", "PayPal", "Apple", "Google Pay") nav Eiropas uzņēmumi, digitālais eiro ļautu Eiropas maksājumiem kļūt neatkarīgākiem no ASV privātā sektora uzņēmumiem.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Kā digitālais eiro izskatīsies no lietotāja viedokļa? Neredzams... Visticamāk, tam būs atsevišķs digitāls maciņš, kurā jūs ieskaitīsiet naudu no sava bankas depozīta konta. No tā varēsiet veikt maksājumus arī tad, ja nav interneta, piemēram izmantojot "Bluetooth" tehnoloģiju.

Taču centrālā banka nevarēs redzēt, kam un cik esmu samaksājusi. Šobrīd komercbanka redz visus manus maksājumus.

Tagad pēc EK priekšlikumiem par digitālo eiro, kas izskanēja šonedēļ, ES likumdevēji izstrādās tiesību aktu projektus, pēc tam gaidāmas debates un ilgstošs likuma apstiprināšanas process.

"Financial Times" raksta – ja digitālais eiro ir piecu nodaļu grāmata, tad mēs, iespējams, atrodamies otrajā nodaļā. Bet stāsta intriga vēl ir priekšā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti