Panorāma

Gruzijā sadursmes starp protestētājiem un likumsargiem

Panorāma

Panorāma

Tiesa vērtē "Gazprom" un "Itera" tiesīgumu saņemt dividendes

Tiesa vērtē «Latvijas gāzes» dividenžu izmaksu Krievijas kompānijām

Cik pareizi ir tas, ka Latvijā strādājošā "Latvijas gāze" dividendēs par savu peļņu pagājušajā gada vasarā Krievijas valsts kompānijām izmaksājusi vairākus miljonus eiro? Šo jautājumu patlaban vērtē tiesa. Prasību pret kompāniju cēlis advokāts Mārtiņš Kvēps, kurš uzskata – fakts, ka ļaujam dividendēm no Latvijā nopelnītā nonākt Kremļa rokās, ir kauna traips visai valstij. 

ĪSUMĀ: 

  • Patlaban puse kompānijas akciju pieder Krievijas uzņēmumam "Gazprom" un "Rosņeft" kontrolētajai "Itera Latvija".
  • Šīm divām kompānijām izmaksāto dividenžu likumību tiesā apstrīdējis advokāts Kvēps.
  • Advokāts uzskata – dividenžu izmaksas neatbilst labiem tikumiem un pārkāpj Eiropas Savienības noteiktās sankcijas.
  • "Latvijas gāze" nenosauca precīzu summu, kas dividendēs pērn izmaksāta uz Krieviju.
  • Ekonomisko lietu tiesa lēmumu plāno paziņot mēneša beigās.

Apstrīd dividenžu izmaksu divām firmām

Sākoties Krievijas pilna mēroga iebrukumam Ukrainā, visā pasaulē strauji pieauga enerģijas cenas. Un tas labi palīdzēja nopelnīt arī enerģētikas kompānijām, tai skaitā "Latvijas gāzei". Gan tas, gan iepriekšējos gados nesadalītā uzņēmuma peļņa "Latvijas gāzei" ļāva saviem akcionāriem izmaksāt ievērojamu summu – teju 110 miljonus eiro.

Pat divus gadus pēc kara sākuma precīzi puse kompānijas akciju pieder Krievijas valsts enerģētikas gigantam "Gazprom" un citas agresorvalsts kompānijas "Rosņeft" faktiski kontrolētajai "Itera Latvija".

Tieši šīm divām kompānijām izmaksāto dividenžu likumību tiesā apstrīdējis advokāts Mārtiņš Kvēps. Viņš uzskata, ka Latvija šādā veidā tiek pazemota. Turklāt valsts iestādēs, izņemot Valsts prezidenta kanceleju, šo par problēmu neuzskata.

Advokāts Kvēps savus argumentus balsta trīs daļās, uzskatot, ka, pirmkārt, dividenžu izmaksa nav bijusi atbilstoša publiskajai kārtībai un labiem tikumiem; otrkārt, firmai "Itera", ilgstoši neatklājot savu patieso īpašnieku struktūru, nav tiesību piedalīties akcionāru sapulcēs, kas nozīmē – lēmumiem nav kvoruma; treškārt, tas ir Eiropas Savienības sankciju pārkāpums.

Kvēps sacīja: "Ja Latvijas kompānija Krievijā gribētu saņemt dividendes, izmaksāt no sava biznesa Krievijā uz Latviju, viņi to nevar izdarīt. [Krievijas vadonis Vladimirs] Putins ir pieņēmis divus dekrētus, kuros ir rakstīts: ja tu gribi saņemt dividendes, pie tam nav runa par valsts kompānijām vai kompānijām, kas, nedod Dievs, karo pret viņiem, tas vispār droši vien nebūtu iespējams, tu vari atvērt tikai tad kontu Krievijas bankā, saņemt dividendes rubļos un, protams, tērēt naudu tikai Krievijā. Proti, krievi savas nacionālās intereses ir nodefinējuši perfekti, ka nekāda nauda uz ārzemēm, ko var izmantot pret viņiem, neies. Savukārt naivie latvieši, kuri ir tie īstenībā apdraudētie, – nekādu problēmu, nāciet, pelniet. Nu... biznesu nejauksim ar politiku, kā teica tiesā "Latvijas gāze" aizvakar."

Precīza uz Krieviju izmaksātā summa nav zināma

Precīzu summu, kas dividendēs pērn izmaksāta uz Krieviju, "Latvijas gāze" nenosauca. Kompānija savu pozīciju nebija gatava skaidrot klātienes intervijā, viedokli par uzņēmumiem "Itera" un "Gazprom" samaksātā likumību sniedzot rakstiski.

"Latvijas gāzes" dividenžu izmaksa "Gazprom" un "Itera" aicināja organizāciju "Uzņēmēji mieram" izstrādāt iniciatīvu, kas noteiktu jebkura uzņēmuma maksājumiem uz Krieviju noteikt 90% nodokli. Ja tādu piemērotu, no šeit iegūtajām dividendēm Krievijas kompānijas saņemtu vien nelielu daļu.

Organizācijas "Uzņēmēji mieram" pārstāvis, advokāts Jānis Taukačs stāstīja: "Tas dividenžu izmaksas fakts noteikti radīja daudz jautājumu. Un viens no tiem bija: kādēļ šādas izmaksas ir tādas, ko mēs nevarētu kaut kādā veidā vismaz bremzēt, arī redzot citu valstu pieredzi tai pašā Vācijā un tamlīdzīgi."

Ekonomisko lietu tiesā, kas šobrīd izskata advokāta Kvēpa prasību pret "Latvijas gāzi", plašākus komentārus par lietu nesniedza. Lēmuma paziņošana noteikta mēneša beigās.

Aģentūra LETA iepriekš rakstīja, ka "Latvijas gāzes" koncerna neto apgrozījums pērn bija 159,819 miljoni eiro, kas ir 4,4 reizes mazāk nekā 2022. gadā, kad dabasgāzes cenas piedzīvoja milzu kāpumu, kā arī uzņēmums cieta 56,911 miljonu eiro zaudējumus pretstatā peļņai gadu iepriekš. "Latvijas gāzes" apgrozījums 2022. gadā bija 702,604 miljoni eiro, bet peļņa - 40,8 miljoni eiro.

LG lielākie akcionāri ir Krievijas "Gazprom" (34%), "Rietumu banka" (28,97%), Vācijas kompānija "Uniper Ruhrgas International GmbH" (18,26%) un SIA "Itera Latvija (16%).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti