Panorāma

Aicina pārstrādāt "Skola 2030" saturu un mērķus

Panorāma

Panorāma

VID publiskos uzņēmumu reitingus

VID publiskos uzņēmumu reitingus; Igaunijas un Lietuvas kolēģi to sauc par drosmīgu soli

Jau no nākamā gada Valsts ieņēmumu dienests plāno publiskot uzņēmumu reitingus. Gluži kā skolā – katrs uzņēmums saņems atzīmi no A līdz D. Kādi būs kritēriji, un kāpēc kaimiņvalstis nesteidzas ar šādu risinājumu?

"A" vērtējumu saņems tie saimnieciskās darbības veicēji, kuri ieņēmuma dienesta acīs ir teicamnieki – nodokļus maksā un maksā laikus, uzņēmumā aplokšņu algas risks ir zems.

Mērķis ir, ka šo reitingu varēs apskatīt potenciālie sadarbības partneri.

"Pašam uzņēmumam ir redzamas vairākas kategorijas, un tur varēs redzēt dalījumā – sarkans, dzeltens, zaļš. Ja jums ir uzņēmuma partneris, tad jūs varat lūgt padalīties un teikt, ka es tomēr vēlos redzēt pilno tavu vērtējumu," stāstīja Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Igaunijā un Lietuvā vairāk vai mazāk līdzīgi uzņēmumu vērtējumi vai reitingi pastāv. Bet tuvākajā laikā kaimiņi neplāno sākt tos publicēt.

"Latvijas lēmums ir ļoti drosmīgs. Izaicinājumi, kurus mēs saskatām ir, protams, datu kvalitāte.

Datu atklāšana var būt arī ļoti sensitīva daļai uzņēmumu un viņu konkurētspējai," skaidroja Lietuvas Finanšu ministrijas Nodokļu inspekcijas vadītāja Rūta Asadauskaite.

Igaunijas Nodokļu un muitas administrācijas vadītājas vietniece Raili Rosimā savukārt sprieda, ka "tas ir liels izaicinājums nodrošināt tiešām labu šādu pakalpojumu, tāpēc es domāju, ka tas ir drosmīgi".

"Es domāju, ka tas ir kaut kas, ko visai Baltijai un pat Eiropai vajadzētu izvērtēt," piebilda Rosimā.

Šī sistēma jau vairākus gadus tiek veidota, un ieņēmumu dienests savām vajadzībām to jau izmanto, norādīja Jaunzeme.

Trešdien, 1. novembrī, ieņēmumu dienesta rīkotajā konferencē Baltijas valstis salīdzināja savas prakses un vērtēja tās. Latvija no Igaunijas esot aizņēmusies sistēmu, ar kuru paziņo uzņēmumiem, ka tajā darbinieku algas ir zemākas par vidējo nozarē. Daļa saimnieciskās darbības veicēju iebilda. Visticamāk, ka iebildīs arī pret uzņēmumu reitinga publicēšanu. Bet mērķis ir nodrošināt caurspīdīgumu, skaidroja ieņēmumu dienestā.

Par uzņēmumu reitingu publicēšanu vēl kādu argumentu pauda Igaunijas pārstāvji. "Problēma šobrīd ir, ka to plaši neizmanto. Puse no uzņēmējiem ir sistēmu izmantojuši vismaz vienreiz, bet es domāju, ka līdzīgi kā Lietuvā – tikai 3%–4% uzņēmumu ir kaut ko mainījuši pēc vērtējumu apskatīšanas," pieļāva Igaunijas Nodokļu un muitas administrācijas vadītājas vietniece Raili Rosimā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti