Panorāma

Jēkabpils deju kolektīvs "Pastalnieki" dodas uz Rīgu

Panorāma

Panorāma

Pensionārs viltus investīcijās zaudē 50 000 eiro

Visu laiku jāpiemaksā. Kā finanšu krāpnieki no pensionāra Jāņa izvilināja ap 50 000 eiro

Kāds pensionārs, kurš kļuvis par krāpnieku upuri, četros gados zaudējis ap 50 000 eiro no saviem iekrājumiem. Vīrietis stāsta, ka vēlējies izdevīgi ieguldīt, bet, kā vēlāk izrādījās, sadarbojies ar finanšu krāpniekiem. Tagad viņam ir slēgti bankas konti un vēl arī jāatmaksā paņemtais ātrais kredīts. Neskatoties uz sākto kriminālprocesu, kā pārliecinājās LTV korespondente, krāpnieki joprojām ir sazvanāmi.

Pensionāram Jānim (vārds mainīts, lai saglabātu viņa anonimitāti) ir 81 gads. Šajā vecumā viņš aizvien piestrādā. Nopelnīto vēlējies gudri ieguldīt.

Pirms četriem gadiem parādījās kāds vilinošs piedāvājums. Jānis vairs precīzi neatceras, kā tieši un kurā platformā. Taču viņam tika solīta peļņa, laba peļņa. Vēlāk sajuties, kā iekritis apvārdošanas mutulī.

Draud ar sodiem un nodokļiem

"Tur vienkārši bija jāiemaksā nauda, un es to naudu iemaksāju. Neatceros, cik tur bija, kādi 500 eiro. Tev visu laiku atkal jāmaksā, tagad tu esi tik jau nopelnījis, tagad tik nopelnījis. Viss notiek ar melošanu. Tad viņi man zvanīja, stādījās priekšā kā "Kriptovalūtas policija", bet tāda pasaulē neeksistē. Zvanīja un draudēja, ka neesi samaksājis sodu un jāmaksā sods," atceras Jānis.

"Tad atkal uzradās tāda "Visa Mastercard". Jāsamaksā nodoklis, samaksā nodokli – par vēlu, samaksāju, jāmaksā nākošais.

Samaksā, atkal pa vēlu, un tad tur visādas vainas atrod, lai tikai maksātu. Un tā kaut kādus 11 000 eiro es biju sabāzis iekšā," stāsta Jānis.

"Es teicu, nu, sāciet man kaut kā izmaksāt bišķi naudiņu." Blēži atbildējuši: "Kā? Kādu? Tu pieliec un vairāk nopelnīsi."

"Es saku – man pietiek. 11 000 esmu ieguldījis, es saku, man vajag, lai es redzu, ka kaut ko varu dabūt atpakaļ. Un tad pazūd. Pazuda pavisam. Vairs ne sakaru, nekas."

Solot ieguldījumu atgūšanu, izkrāpj vēl vairāk naudas

Taču ar to Jāņa nedienas vēl nebeidzās. Uzradās firmas, kas piedāvāja naudu atgriezt. Bet – kriptovalūtā. Un par papildu maksu. Piemēram, kāds virtuālās valūtas maiņas punkts sarakstē krievu valodā, ko vīrietis saglabājis, imitē darījumu valodu – konstatē, ka viņam esot pieejami 14 500 eiro, ko Jānis saņemšot, kolīdz iemaksās tā saucamo "komisiju".

"Līdz ar to pēc īsas apskates un analīzes varam konstatēt faktu, ka ir pieejami nekavējoties īpašniekam atdodami naudas līdzekļi, proti, 14 606,65 eiro. Lai saņemtu līdzekļus, ir jābūt reģistrētam "PayPal" kontam, pēc kura ir jāpārliecinās, vai konts var pieņemt kriptovalūtu, lai izvairītos no problēmām komisijas maksas pārskaitījuma laikā," rakstīja krāpnieki.

Un Jānis arī maksājis. Šim nolūkam pat paņēmis ātro kredītu 5000 eiro apmērā, ko vēl aizvien ik mēnesi atmaksā.

Un ļaunākais – instalējis datorā programmu, ļaujot krāpniekiem tikt arī pie sava norēķinu konta. Jānis saka – tā viņam nozaguši arī pensiju.

"Kopumā pa šiem gadiem kādus 50 tūkstošos esmu pazaudējis," bēdājas Jānis.

Kāds draugs esot brīdinājis: "Es tev no tīras sirds saku – tu savu naudu vairs savu mūžu atpakaļ nedabūsi. Ne kapeiku nedabūsi. Vienīgais tērē savus nervus un no citiem tu aizņēmies un tādā veidā."

Krāpnieki joprojām darbojas nesodīti

Pašlaik bankas, redzot aizdomīgus maksājumus, Jāņa kontus ir bloķējušas. Lai arī lieta jau ir policijā, viltus brokeri vēl aizvien sazinās ar Jāni.

"Telegram" kanālā sazvanām viltus "menedžeri" Ņikitu, kurš izrāda rūpes par Jāni.

Ņikita: Es gribētu painteresēties, kā jums iet. Kā veselība?

Jānis: Kāda tur veselība, ja naudas nav?

Ņikita: Es saprotu. Jūs taču pats apvainojāties un negribat neko turpināt.

Jānis: Kā, apvainojos, Ņikita? Tu soli man naudu atgriezt. Un man visu laiku jāpiemaksā, jāpiemaksā. Un galu tam neredz.

Ņikita: Es taču jau jums teicu, ka te jau ir beigas – re, kur tas pēdējais solis palicis dariet šo soli un tad mēs ar jums atvadāmies.

Jānis: Cik reižu tu to, Ņikita, esi solījis?

Ņikita: Es taču neesmu vainīgs, ka ir šādi šķēršļi! Tā gadās. Tas vienkārši ir jārisina. Man jūsu nauda nav vajadzīga ne grama. Es ar jums jauki sarunājos, es ar jums runāju ne naudas dēļ, bet parunājāmies kā cilvēks ar cilvēku. Man bija patīkami ar jums runāt. Un jūs par mani šādas blēņas sakāt."

Šādi gadījumi nav retums

Valsts policijā apstiprina, ka kriminālprocess par šo gadījumu sākts 2019. gada vidū. Pērn to apvienoja ar citiem kriminālprocesiem un šobrīd to ir 30.

Noziegumam ir starptautisks raksturs – policija sadarbojas ar kolēģiem ārvalstīs, taču pagaidām nav neviena aizdomās turamā.

"Šobrīd kriminālprocesā notiek pirmstiesas izmeklēšana, un tā ir ieguvusi starptautisku raksturu – ir izveidota apvienotā izmeklēšanas grupa un arī citās valstīs tiek veiktas kriminālprocesuālās darbības, lai iegūtu pierādījumus un noskaidrotu potenciālo noziedzīgo nodarījumu izdarījušo personu lomu.

Nevienai personai šobrīd nav piemērots aizdomās turētā statuss. Šobrīd vienā lietvedībā ir apvienoti 30 kriminālprocesu, kuriem tiks pievienotas vēl 16 noziedzīgu nodarījumu epizodes ar 16 cietušām personām," informē Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Valsts policijā pašlaik nonākuši 167 investīciju krāpšanas gadījumi. Tiek lēsts, ka cilvēki ir zaudējuši ap 1,6 miljonus eiro. Kopumā reģistrēta informācija par vairāk nekā 120 cietušajiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti