Žūrija par «Spēlmaņu nakts» nominantiem: Spēcīgi aktierdarbi un daudzveidīga teātra tehnika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Aizvadītā teātra sezona izcēlusies ar ļoti spēcīgiem aktierdarbiem, spilgtām mazo zāļu izrādēm, kā arī daudzveidīgu teātra tehniku izmantojumu – tā piektdien, paziņojot „Spēlmaņu nakts” nominantus, uzsvēra balvas žūrija.

Nominanti nosaukti 17 kategorijās, visvairāk nominantu ir Dailes teātrim un Nacionālajam teātrim.  

Aizvadītā sezona īpaši spilgta bijusi aktierdarbu ziņā. Šai saistībā katrā no labāko aktieru kategorijām izvirzīti seši pretendenti nevis pieci kā līdz šim, bet vienalga vairāki izcili veikumi vēl palikuši neizcelti, stāsta žūrijas pārstāve Ieva Rodiņa.

“Mums bija grūti vienoties par objektīvi izcilāko piecinieku, un īpaši labie darbi palikuši aiz šīs strīpas, par ko ir žēl, bet tāds tas lemšanas princips,” saka Rodiņa.

Uz gada labākā aktiera titulu pretendē Andris Keišs, Artūrs Skrastiņš, Dainis Grūbe, Gundars Grasbergs, Juris Žagars un Lauris Subatnieks. Bet uz gada aktrises titulu - Baiba Broka, Daiga Kažociņa, Guna Zariņa, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Jekaterina Frolova un Maija Doveika.

Sezona iezīmīga arī ar ļoti spēcīgām mazo zāļu izrādēm, ko veidojuši jaunās paaudzes režisori. Lielo zāļu izrādes nav tik spilgtas.

Priecējoša iezīme ir tā, ka izrādēm raksturīga formu daudzveidība, stāsta žūrijas komisijas vadītāja Zane Radzobe, atzīmējot, ka ir dažādi stili un veidi, bet tie visi izmantoti labā līmenī.

Tematiski izrādēs dominē jautājumi par spilgta indivīda un sistēmas attiecībām, tēmu loku ieskicē žūrijas pārstāve Mārīte Gulbe. Viņa norada, ka pēdējā pusotra gada laikā militārā, mentālā un fiziskā agresija mums apkārt liek domāt par nopietniem tematiem, ko pierāda arī režisoru materiālu izvēle.

Interesanti arī tas, ka parādījies spēcīgs varonis, kas nostājas pret sabiedrību par principiem, kurus viņš vēlas aizstāvēt, norāda Gulbe, kā piemēru minot izrādi “Antigone”.  

Par gada nozīmīgākajiem iestudējumiem mazajos spēles laukumos atzītas 2 Dailes teātra izrādes - "Equus" un „Visas viņas grāmatas”, 2 Nacionālā teātra izrādes „Prāts” un „Antigone”, Jaunā Rīgas teātra izrāde „Māceklis” un Daugavpils teātra izrāde „Pie mums viss kārtībā”.

Lielajās zālēs par labākajām atzītas 2 Liepājas teātra izrādes – „1984” un „Indulis un Ārija”, Nacionālā teātra izrāde „Raiņa sapņi”, JRT izrāde „Cerību ezers” un Rīgas Krievu teātra izrāde „Fro”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti