Tradicionālajos Līvu svētkos Mazirbē izrādīs Jaunatnes teātra «Kurzemīti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Nedēļas nogalē Mazirbē notiks ikgadējie Līvu (Lībiešu) svētki. Šogad tajos būs skatāms arī Jaunatnes teātra aktieru atjaunotais Imanta Ziedoņa "Kurzemītes" uzvedums.

Svētki sāksies jau 2.augusta vakarā pulksten 20.00, kad Mazirbes luterāņu baznīcā izskanēs svētku ieskaņas koncerts. Arī 3.augustā svētku programma iesāksies baznīcā. Plkst. 10.00 tur notiks dievkalpojums. Oficiālā svētku atklāšana paredzēta plkst.12.00 pie Mazirbes Lībiešu tautas nama. Ap plkst. 13.00 svētku dalībnieki dosies gājienā uz jūras krastu, kur būs gan lielais jampadracis aktrises Marijas Bērziņas un LTV sporta žurnālista Dāvida Ernštreita vadībā, gan koncerts „...kui imlimi um se rānda!”- „...cik brīnišķīgs ir šis krasts!” ar Tallinas Nacionālās bibliotēkas sieviešu kora, lībiešu dziesmu ansambļu „Līvlist”, „Laula”, „Kāndla”, Tukuma Kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīva „Svīta”, lībiešu jauniešu grupas „Nurmorkestõr” un Salaspils jauniešu kora „Lōja” piedalīšanos. Tikmēr Tautas nama zālē tiks atklāta izstāde „Mēs – no Saunaga”, savu radošo veikumu rādīs lībiešu bērnu un jauniešu nometnes „Mierlinkizt” dalībnieki, bet pulksten 19:00 sāksies koncertuzvedums Imants Ziedonis „Kurzemīte” Jaunatnes teātra aktieru izpildījumā.

Jaunatnes teātra aktieriem vairākas reizes ir bijusi vēlēšanās sanākt un darīt kaut ko kopā, jo zināms, ka Jaunatnes teātra šodien vairs nav, taču gribējies pierādīt, ka tā nav tiesa, intervijā Latvijas Radio raidījumam „Kultūras Rondo” pastāstīja Kristīne Dina Bitēna.

Jaunatnes teātra aktieri ir, dzīvo, strādā un rada,” norādīja aktrise, atklādama, ka aktierus maijā atkal kopā savedis Imants Ziedonis. „Mēs satikāmies, lai atkal celtu uz skatuves viņa darbu „Kurzemīte”.”

Lai gan sanākšanu kopā aktrise sauc par varenu notikumu, tomēr pēc 37 gadiem tā nav bijusi viegla, un izrādījies, ka bijušie Jaunatnes teātra aktieri kopā spēlēšanā atkal raduši „daudz prieka”. Sākumā domāts, ka tas būs vienkāršs tikšanās pasākums – sapulcēšanās Smiļģa muzejā, lai atcerētos un veltītu pateicības vārdus Imantam Ziedonim, taču viss pāraudzis viena pasākuma robežas un ieguvis turpinājumu. Pieaicināts Atvars Sirmais, kurš ar Imanta Ziedoņa tekstiem uzrakstījis speciāli izrādei domātu mūziku. Izrādē spēlēs 12 aktieri. Lībiešu sadaļu no Ziedoņa „Kurzemītes” runās Rūdolfs Plēpis, atklāj Bitēna.

Tāpat Lībiešu svētku laikā visiem interesentiem tiks piedāvāta svētku viesa – somu režisora Mikko Piela 1995.gadā uzņemtā dokumentālā filma „Pēdējais lībietis?” un iespēja aprunāties ar pašu filmas autoru.

Līvu savienība (Līvõd Īt) šogad atzīmē savas darbības 90.gadadienu. Arī atjaunotajiem Lībiešu svētkiem apaļa jubileja – 25 gadi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti