Skaņas, augu, cilvēku un telpas sinerģija «Liepājas dejas ateljē»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Sestdien, 2.jūnijā, Liepājā uz vienu stundu koncertzāle „Lielais dzintars” pārvērties par “Liepājas dejas ateljē”, kur sinerģijā darbosies skaņa, augi, cilvēki un telpa.

Apmeklētāji būs aculiecinieki starptautiskajai dejas mākslinieku rezidencei, kas šonedēļ notiek Liepājā. “Liepājas dejas ateljē” ir Latvijas Jaunā teātra institūta projekts sadarbībā ar Liepājas koncertzāli “Lielais dzintars.”

Vairākas dienas pie koncertzāles “Lielais dzintars” redzams neierasts skats. Tur ik pa brīdim, sēžot pie galda un aicinot liepājniekus atnest no mājām istabas augus uz koncertzāli, varēja satikt “Liepājas dejas ateljē” vienu no starptautiskās rezidences dalībniecēm Kristīni Brīniņu.

Dejas māksliniece Kristīne Brīniņa atklāja, ka “Lielā dzintara” arhitektūra un krāsa mudina asociatīvi domāt par oranžēriju, par vietu, kur telpā dzīvo augi. Tā top Kristīnes Brīniņas kustīgā instalācija.

“Kas notiek, kad augi ienāk pilsētā, vai mēs augus no dabiskās vides ienesam savā telpā?” jautā dejas māksliniece. “Ko vispār augi sevī ietver, kas ir tas, ko mēs zinām par augiem, ko nezinām? Kas vispār ir šis  laikmets, kur viss ir modificējies, sajaucies, kur vairs nevar pretnostatīt – cilvēks un augs, bet viss jau ir vienā – kur ir dabiskā, mākslīgā, vide, vai ir jēga iedalīt, ja viss ir savijies jau šūnu līmenī.  Man ir interesanti domāt par šo sintēzi.”

Liepājas dejas ateljē
00:00 / 03:34
Lejuplādēt

Kristīne Brīniņa sadarbojas ar jaunajiem medijiem, kuri veic eksperimentus ar augiem, atšķirības atspoguļojot skaņā. Projektā iesaistījušies Liepājas jauno mediju mākslinieki Pēteris Riekstiņš un  Krista Dintere.

“Nav jau mums vairs dabīga vide, viss ir ar cilvēka pieskārienu,” savus uzskatus pauda Dintere. “Mēs meklējam lietas, kas ir tajā vides posmā starp cilvēku un augu. Skaņu materiālā parādīsies augu vizuālās atšķirības. Augiem ir lēnāka uztvere, viņi ir daudz mierīgāki par mums, tāpēc skaņas ir lēnākas.”

"Liepājas dejas ateljē" ir iesaistījušies arī Liepājas Mākslas, mūzikas un dizaina vidusskolas audzēkņi un Jauniešu teātra studija.  Tāpat tajā piedalās Kristīne Brīniņa, Klāvs Liepiņš, Mira Kauto, Elīna Lutce, Kadri Normetsa (Tallina), Rosa Omarsdotira (Brisele/Reikjavīka). Darbnīcu vadīs dramaturģe un horeogrāfe Ana Dubljeviča (Belgrada).

"Liepājas dejas ateljē" mākslinieki “Lielajā dzintarā” atgriezīsies ar performanci septembrī, kad koncertzālē norisināsies festivāls “Liepājas mākslas forums”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti