Rīgā notiks Krievijas nevalstiskā teātra režisora Vsevoloda Ļisovska lekcija un izrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Turpinot sadarbību ar biedrību "KatlZ", kas janvārī uz Rīgu atveda izrādi “Kas nogalināja Annu?” un Alekseja Rozina meistarklasi, 8. aprīlī Ģertrūdes ielas teātrī viesosies mākslinieki no Maskavas un Sanktpēterburgas, informēja teātra pārstāvji. 

Vispirms, plkst. 17.00, gaidāma Vsevoloda Ļisovska lekcija, kur režisors dalīsies savā radošajā pieredzē un stāstīs par teātra metodēm, ar kurām strādā nevalstiskajos teātros Krievijā, pēc tam – izrāde “Klusēšana par izvēlēto tēmu”. 

Vsevolods Ļisovskis, režisors, dramaturgs, producents, eksperimentē ar dažādām postdramatiskā un avangarda teātra metodēm, aktīvi piedalījies Maskavas underground mākslas un kultūras dzīvē. Strādājis Teatr.doc (teātris Maskavā, kas savos iestudējums izmanto dokumentālā teātra, verbatim paņēmienus), 2014. gadā saņēmis “Zelta maskas” balvu par izrādi “Akyn-opera”. 2017. gadā zem Teatr.doc izveidojis jaunu platformu – Transformator.doc. Lekcijas ilgums 1 stunda. Lekcija krievu valodā ar tulkojumu latviešu valodā.

Plkst. 19.00 izrāde “Klusēšana par izvēlēto tēmu”. Izrādi pirmoreiz iestudēja režisors Vsevolods Ļisovskis un aktieris Aleksejs Judņikovs 2015. gadā. Sākotnēji bija paredzēts, ka iestudējums būs vienreizējs eksperiments, taču skatītāju atsaucība bija pietiekami liela. Otrreiz izrāde tika izveidota sadarbībā ar teātri POST Sanktpēterburgā, kur piedalījās aktrise Alena Starostina. 

Vsevolods Ļisovskis par izrādi stāsta: “Ja var runāt par manu māksliniecisko metodi, tad tā ir vienkārša. Ir virkne standarta elementu, kas veido teātra izrādi. Es vienkārši ik pa laikam kaut ko no tā noņemu. Piemēram, pieņemts, ka uz skatuves mākslinieks runā. Es šo elementu noņēmu, un izrādījās, ka klusums ir izteiksmīgs mākslinieciskais līdzeklis, ar ko var strādāt. Tā galvenā darbība no skatuves tiek pārnesta uz skatītāju apziņu, kurš arī izlemj – ir šī izrāde vai nav.” 

Izrādes idejas autors Vsevolods Ļisovskis, režisors Dmitrijs Volkostrelovs, izpilda Alena Starostina. Izrādes ilgums 1 stunda. Pēc izrādes 2. stāvā notiks diskusija ar radošo komandu.

Pieejama gan apvienotā biļete uz lekciju un izrādi (15/12 EUR), gan atsevišķas biļetes uz lekciju (5 EUR) vai izrādi (12/9 EUR). Biļetes pieejamas internetā, "NicePlace telpa" Kr. Barona ielā 21a. Biļešu rezervācija: [email protected].

Teatr.doc  ir nevalstiskais teātris Maskavā, izveidots 2002. gadā. Teātra dibinātāji ir dramaturgi Jeļena Gremina un Mihails Ugarovs. Teātra nosaukums atsaucas uz dokumentālā teātra praksi, kad dramaturģija tiek veidota, izmantojot reālu cilvēku prototipus un notikumus. Teatr.doc ir platforma eksperimentiem, kur strādājusi liela daļa šībrīža Krievijas aktīvāko režisoru. Uz Teatr.doc skatuves pirmoreiz spēlēta Ivana Viripajeva (latviešu teātra skatītājiem pazīstams ar lugu “Jūlijs”, ko 2008. gadā Dailes teātrī iestudēja Džilindžers ar nosaukumu “Jūlijs. Kāda maniaka stāsts”) darbs “Skābeklis” – teksta autors Ivans Viripajevs kopā ar aktrisi Irinu Marakuļinu izpilda desmit kompozīcijas repa stilā par Bībeles desmit baušļu tēmām (2003. gadā izrāde rādīta arī Rīgā festivāla “Homo Novus”). Tāpat arī Teatr.doc notikuši Jaunās dramaturģijas festivāla “Ļubimovka” lasījumi un iestudētas pirmās izrādes, kas skar cilvēktiesību kustību 21. gadsimta Krievijā. 2014. gadā Teatr.doc tika liegtas telpas, kur teātris strādājis kopš 2002. gada; pēdējo četru gadu laikā teātris mainījis savu atrašanās vietu trīs reizes, jo Maskavas varasiestādes to nepārtraukti vajā. 2018. gada pavasarī abi teātra izveidotāji – Jeļena Gremina un Mihails Ugarovs – aizgāja mūžībā, taču Teatr.doc turpina darbību un strādā pie jauniem projektiem. 

Transformator.doc – Vsevoloda Ļisovska 2017. gadā izveidota brīva mākslas platforma radošu ideju īstenošanai, kur tapuši vairāki teātra projekti, kas nav piesaistīti konkrētām telpām. Jaunizveidotās skatuves manifests ir darīt to, kas ir pretrunā ar ekonomiskajiem, fiziskajiem, mākslinieciskajiem un veselā saprāta likumiem. 

Teātris POST  – 2011. gadā izveidots nevalstiskais teātris Sanktpēterburgā. Dibinātāji – režisors Dmitrijs Volkostrelovs un tobrīd jaunie Krievijas Valsts skatuves mākslas institūta absolventi. Teātris darbojas dažādās telpās – muzejos, bāros, izstāžu zālēs, teātra telpās, mākslas galerijās. Par savu galveno uzdevumu teātris POST izvirzījis strādāt ar mūsdienu autoru darbiem, meklēt jaunu laikmetīgu teātra valodu, reflektēt par mūsdienu sabiedrībai aktuālo. 

Alena Starostina no 2006. līdz 2010. gadam strādājusi pie sava pedagoga Ļeva Dodina, Pēterburgas Mazā drāmas teātra vadītāja. Darbu valsts teātrī pametusi, lai strādātu kopā ar kursabiedriem un Dmitriju Volkostrelovu teātrī POST. Spēlējusi tādās izrādēs kā Ivana Viripajeva “Jūlijs”, Pāvela Prjažko “Lauks”, Marka Rāvenhila “Shoot / Get treasure / Repeat”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti