Rīgā ar izrādi «Ikdienas vājprāts» viesosies austriešu horeogrāfs Tobiass M.Draegers

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

15.novembrī plkst. 19 Rīgā, arhitektūras un mediju centrā "H2O 6" būs skatāma austriešu horeogrāfa Tobiasa M. Draegera izrāde-performance "Ikdienas vājprāts" ("Daily Madness").

Izrāde-performance "Ikdienas vājprāts" ir mācība, kā organizēt un pārvaldīt ikdienišķo haosu mums apkārt. "Izrāde nedod atbildi uz jautājumu, izrāde uzdod jautājumu," saka producente Zane Estere Gruntmane.

Tobiass M. Draegers ir neatkarīgs horoegrāfs un skatuves mākslinieks, kura darbības spektrs caurvij skatuves, dizaina, jaunā cirka, filmu un skatuves mākslas žanrus. Viņa darbus raksturo izteikta vēlme radīt filmu uz skatuves bez tai raksturīgajiem elementiem.

"Mani uzrunāja tas žanrs, kādā viņš strādā. Tās ir izrādes-performances, kas arī mūs interesē. Mēs Latvijas skatītājus vēlamies vairāk iepazīstināt ar performanču mākslu, kas ir balstīta uz izpēti, kāda konkrēta jautājuma izpēti. Pasniegšanas veids ir ļoti starpdisciplinārs, izmantojot dažādas izteiksmes valodas," stāsta Zane Estere Gruntmane.

Pieredze strādājot ar cirka tehnikām ir radījusi īpašu mākslinieka izjūtu un izpratni par objektu funkcionalitāti, piešķirot tiem dzīvības nozīmi un līdzdarbošanos izrādēs.

"Viņam ir pieredze, strādājot kino jomā, teātrī, laikmetīgajā dejā, viņš ir darbojies arī kā dizaineris, līdz ar to visa pieredze, ko viņš ir guvis dažādās jomās, tas viss ir likts kopā šajā izrādē. Tēma ir parādīt dzīves absurdumu, cik maz mums ir nepieciešams, lai mēs nonāktu sava ķermeņa un prāta slazdā. Tās ir ikdienas lietas, mums katram savos prātos ir dažādas domas. Viens ir, kā mēs ar to strādājam paši sevī, otrs - kā mēs ietekmējam apkārtējos. Tas nebūs stāsts, no A līdz Z izstāstīts. Ļoti svarīga ir mijiedarbība ar skatītāju," norāda Zane Estere Gruntmane.

Izrāde "Ikdienas vājprāts" 2014.gadā ieguvusi Minhenes kultūras balvu.

Īsi pirms viesizrādes Tobiass. M. Draegers vadīs divu dienu meistarklasi "Prāta stāvoklis" topošajiem un esošajiem radošo profesiju pārstāvjiem. Tās galvenais uzdevums būs katrā dalībniekā atklāt jaunu rakstura izpausmi, īpašību vai to kopumu, kas līdz šim nav bijusi apzināta. To iepazīt, lai izmantotu savā turpmākajā radošajā darbībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti