Kultūras ziņas

Rīgas dejotāji atrāda meistarību

Kultūras ziņas

Mēness aptumsums Liepājas teātrī

"Dzīves DārgAkmentiņi", kuru dēļ ir vērts dzīvot

Rēzijas Kalniņas izrāde Rīgas Krievu teātrī – «Dzīves DārgAkmentiņi», kuru dēļ vērts dzīvot

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Iestudējot mūsdienu britu autora Dunkana Makmilana lugu “Dzīves DārgAkmentiņi”, kā režisore Rīgas Krievu teātrī debitējusi Rēzija Kalniņa. Vienlaikus smeldzīgās un ironiskās lugas izvēli viņa pamato ar vēlmi atgādināt skatītājiem to, kam ikdienā varbūt nepiešķiram nozīmi, bet kas mūsu dzīvi padara skaistu un piešķirt tai jēgu.

Lugas “Dzīves DārgAkmentiņi” galvenais varonis, mēģinot palīdzēt dzīves nomāktajai mātei, jau bērnībā sāk veidot īpašu sarakstu, kurā iekļauj dzīves skaistākās un pozitīvākās lietas un norises. Dunkana Makmillana lugā caur viegla humora prizmu izceltas sarežģītas attiecības ģimenē un to ietekme uz bērna personības un nākotnes veidošanos.

Par izrādes tematiku režisore Rēzija Kalniņa stāsta: “Lai tu spētu ikdienā būt empātisks un just, ka tā pasaule esi tu un viss ir viens, kā tu to pasauli spoguļo sevī, tur ir nepieciešams lielāks ieguldījums. Nekas jau nepastāv ārpus mums.

Tā pasaule, kāda ir ārpus mums, tāda ir arī iekšpus mums.”

Rīgas Krievu teātra Mazajā zālē aktiera Anatolija Fečina atveidotais galvenais varonis izrādē iesaista arī skatītājus, lai pastiprinātu viņu klātesamību. 

Taču Rēzija Kalniņa uzsver: “Šeit ir absolūti brīva izvēle cilvēkam – ņemt līdzdalību vai būt no malas vērotājam. Nesaku – skatītājam, jo šī nav skatāma izrāde, šī ir tāda, kā mēs žanriski nosaucām – sajūtu laboratorija.”

Pirmizrādes skatītāja Dace jauniestudējumu vērtē atzinīgi: “Rēzija ir ļoti jūtīgi parādījusi. Jo viņš ir no vienas puses nopietns, gan arī visu laiku ir tāds vieglums un pat jautrība kaut kādā brīdī. Bet ar tādu ļoti lielu līdzjūtību.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti