Dienas ziņas

Ierobežo meža cūku piebarošanu

Dienas ziņas

Rakstniekam Pāvilam Rozītim - 125

17.gadsimta ''Planētu parāde'' Bauskas pilī

«Planētu parāde» Bauskas pilī – autentisks 17.gadsimta koncertuzvedums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Vienā no restaurētajām Bauskas pils podiņu krāsnīm ir attēlota fortūna ar pārpilnības ragu, kas mitoloģijā ir veiksmes dievība. Tā arī radusies ideja iedzīvināt citas dievības un tolaik zināmās planētas, izveidojot koncertuzvedumu „Planētu parāde”. Koncertuzvedums ir autentisks tam, ko 1613. gada 27.jūnijā Drēzdenes pils pagalmā vēroja Kurzemes hercogs Vilhelms.

Pirms uzveduma pils zālē iedegtas visas 46 sveces, savas vietas ieņēmuši mūziķi. Ierodas  arī planētas un dievības.

Renesanses laikmetā cilvēki pazina tikai septiņas planētas. Tās pašas, kuras mēs šodien varam redzēt ar neapbruņotu aci. Cerot uz zvaigžņu labvēlību, planētas un dievības uz pili tika aicinātas valdniekam nozīmīgos dzīves gadījumos.

 Bauskas pils muzeja pedagoģe Ilona Ozola stāsta, ka to darīja, pareģojot nākotni jaundzimušam bērnam pie dzemdībām vai lūdzot izlikt kārtis un pie astrologa konsultējoties par planētu izvietojumu gala vārda teikšanai - doties kādā karā vai piedalīties kādā svarīgā sanāksmē.

Septiņpadsmitajā gadsimtā „Planētu parādē” Drēzdenes pils pagalmā lūkojies arī tā laika Kurzemes hercogs Vilhelms, bet šodien renesanses laikmetā aizved Bauskas pils  seno deju grupa „Galms”.

Dejas veidotas pēc 15. un 16. gadsimta pierakstiem, bet dievību maskas un citus atribūtus pēc senajām gravīrām veidojusi  māksliniece Tija Bušmane.

„Tīri tehniski likās, ka tas būs vieglāk, bet izrādījās, ka tas ir sarežģīti. Dabūt to masku gludu, skaistu spīdīgu un ļoti, ļoti greznu. Tās ir no mūsdienīgiem materiāliem,” atklāja māksliniece.

Stundu garās izrādes laikā, skatītāju rindās valda pilnīgs klusums, bet noslēgumā zāli pāršalc grandiozu aplausu vētra. Ceļojums renesanses laikmetā ir izdevies.

Pasākuma apmeklētāja Daila Feldmane atzīst, ka uzvedums bija ļoti interesants, „jo īstenībā jau mēs nezinām šis dejas, tās mums ir svešas, bet ar šo brīnišķīgo skaidrojumu, anotāciju katrai dejai, pilnīgi reāli varēja iedzīvoties tajā laikā un izjust, kā tad īstenībā ir bijis”.

Septiņpadsmitajam gadsimtam autentiskā „Planētu parāde” tapusi ar Latvijas Kultūrkapitāla fonda atbalstu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti