Kultūras ziņas

Liepājā atklāj koncertdārzu "Pūt, vējiņi!"

Kultūras ziņas

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā izstāde "Purvītis"

Nacionālais teātris organizē jauno dramaturgu lugu lasījumus

Nacionālajā teātrī skan jauno dramaturgu lugu lasījumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas Kultūras akadēmija ik pēc četriem gadiem piedzīvo Drāmas un teksta studiju programmas absolventu izlaidumu. Lugas ir viens no darbiem, ko akadēmija piedāvā veidot mācību noslēgumā. Tomēr, lai tās nepaliktu tikai studiju telpās, Latvijas Nacionālais teātris ir aicinājis veidot lugu lasījumus publikas priekšā, tās atdzīvinot teātra aktieriem.

Attiecības, emocionālie pārdzīvojumi un mīlestība, kas gan salauž, gan stiprina jauniešu personības – tās ir tēmas, kas parādās jauno dramaturgu darbos. Šonedēļ ar tiem iepazīstas arī publika.

"Tas mērķis ir, lai tu risini to, kas tev ir svarīgs, katrām no viņām arī atrast to, kas tas būtu. Un tad jau tā ir kāda puse no izdošanās, tā tiešām ir būtiska lieta," par jauno dramaturgu darbiem sacīja Latvijas Kultūras akadēmijas lektors Jānis Balodis.

Aktrise Elizabete Skrastiņa uzsvēra: "Teātris, manuprāt, ir kā sabiedrības spogulis. Izrādes pamatā jau ir dramaturģija. Lai būtu iespējama šī sabiedrības atspoguļošanās, sabiedrības aktīvajai daļai, kas ir jaunatne un nākotne, viņai ir jārunā un jāsaka, kā viņi jūtas, ko viņi domā, ar ko viņi varbūt ir neapmierināti vai kādi ir viņu sapņi."

Viena no tēmām, kas topošajiem dramaturgiem ir aktuāla, ir dažādie attiecību modeļi.

''Lugas nosaukums ir "Mīlestība un tās blakusparādības". Es gribēju radīt darbu par attiecību modeli, jo mums katram ir savi attiecību moduļi. Bet šajā darbā šie cilvēki konfrontē ne tikai savu parasto attiecību modeli, kas viņiem ir, ar kuru viņi ir saskarsmē, bet viņi arī konfrontē dziļākas traumas, kādēļ šis vispār attiecību modelis ir izveidojies. Tam vienmēr ir pamats. Piemēram, bērnības traumas vai arī kaut vai tas piemērs, vecāku piemērs, ar kādu viņš ir uzaudzis savā dzīvē," par savu darbu stāstīja dramaturģe Krista Feodorova.

Savukārt dramaturģe Martas Mazures-Siliņas darba pamatu veido autores personīgi pieredzētās attiecības un emocionālā vardarbība.

"Luga būtībā ir autobiogrāfiska. Tā ir balstīta uz manu dzīvi, noteikti, protams, personu vārdi ir izmainīti, bet, jā, tas ir kaut kas tāds, ko man gribējās novelt no dvēseles. Šo pārdzīvojumu, kas ar mani notika," pastāstīja autore.

Lai gan netiek veidoti lugu iestudējumi, darbu lasījumi sniedz papildu pieredzi gan aktieriem, gan dramaturgiem.

"Es domāju, ka tas arī piestāv tam lasījuma formātam. Tāda intuitīva tā lasīšana. Iespējams, pat vairāk nekā tad, ja tā būtu iestudēta izrāde; mēs kā aktieri varam lasīt, kā mums šķiet, kā šīs lomas rīkotos vai kā viņas to pateiktu," pārdomās dalījās Elizabete Skrastiņa.

"Šodien mums bija mēģinājums, un es vienkārši redzēju dzīvē pirmo reizi savu tekstu, kad to runā aktieri. Un man likās, ka tas ir vienkārši fantastiski. Un es arī sapratu, cik ļoti tas skan citādāk, kad tu to lasi savā galvā un tu vienkārši dzīvo ar to tekstu. Kad to lasa aktieri, kad ir režisora norādes, tu to pilnībā citādāk sāc uztvert," atzina Krista Feodorova.

Pēc iegūtās studiju pieredzes un ugunskristībām lasījumu laikā darbu autorēm ir izveidojies noteikts priekšstats par to, kādiem ir jābūt dramaturgiem.

"Dramaturgam jābūt ļoti radošam, ļoti kreatīvam. Ir jābūt gribasspēkam to savu ideju arī novest līdz galam. Būt neatlaidīgam par spīti visādiem šķēršļiem, ar ko var saskarties. Tas pats, kas man bija, – cik ētiski ir stāstīt stāstu, kur kāds, piemēram, pazaudē dzīvību? Galvenais ir nepadoties, meklēt kaut kādus ceļus, kā var nonākt līdz tam rezultātam, un beigās varbūt pat būs labāk, kā šķita sākumā," norādīja Marta Mazure-Siliņa.

Savukār Krista Feodorova sacīja: "Manuprāt, dramaturgam ir jābūt ļoti atvērtam cilvēkam. Viņam ir jāspēj empatizēt ar raksturiem, kurus viņš veido. Un atvērtam pret kritiku noteikti, jo tur ir jāliek malā šis aizvainojums, šis ego ir jānorok, lai turpinātu augt un attīstīties."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti