Kultūras ziņas

Bijušie ministri par Grendes demisiju

Kultūras ziņas

Viesturs Kairišs iestudē operu Berlīnē

Mūžībā aizgājis Roberts Ligers

Mūžībā aizgājis «Rīgas pantomīmas» dibinātājs Roberts Ligers

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

15.septembrī 82 gadu vecumā mūžībā aizgājis aktieris, "Rīgas pantomīmas" dibinātājs un vadītājs Roberts Ligers (1931-2013).

Ligers beidzis Gulbenes vidusskolu un Latvijas valsts konservatorijas Teātra fakultāti. 1955. gadā sāka aktiera gaitas Dailes teātrī.

Par kustību teātra, ansambļa "Rīgas pantomīma" dzimšanas dienu kļuva 1956. gada 25. novembris. „Ideja” bija pirmais tā uzvedums. Radošu meklējumu ceļā, ar fanātisku ticību rezultātam un neatlaidīgu darbu „Rīgas pantomīma” kļuva par izcilu parādību starptautiskā mērogā, bet tā nemainīgais mākslinieciskais vadītājs un režisors, gandrīz visu uzvedumu scenārija autors Roberts Ligers atzīts par labāko šajā žanrā toreizējā PSRS.

Kinocienītāji atceras Robertu Ligeru arī no mākslas filmas "Rita" un "Latviešu strēlnieka stāsts".

Režisors un mākslinieks Modris Tenisons Robertu Ligeru atceras kā cilvēku kurš vienmēr bijis enerģisks un gribas spēka pilns.

„Viņš bija ar krampi. Pat vecumā, kad jau balstījās uz spieķīša, viņš to nolika malā, kāpa uz skatuves un teica runu,” stāsta Tenisons. „Ligers bija jaunā meklētājs, viņam ir daudz šobrīd populāru skolnieku.”

Starp Ligera skolēniem minami tādi mākslinieki kā Alvis Hermanis, Ilmārs Blumbergs, Raimonda Vazdika, Ansis Rūtentāls un citi. Pirms dažiem mēnešiem visi šie kultūras darbinieki parakstīja lūgumu piešķirt Robertam Ligeram Spēlmaņu nakts balvu par mūža ieguldījumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti