Rīta Panorāma

Top "Dzintara ceļa" dziesmas

Rīta Panorāma

Intervija ar Valdi Dombrovski

Intervija ar aktieriem Zani Dombrovsku un Vili Daudziņu

Mūsdienu aktieri un vecmeistari saspēlēsies uzvedumā «Es esmu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Mūzikas namā "Daile" Rīgā 2.jūnija vakarā notiks Latvijas teātra veterānu atbalstam veltīts uzvedums "Es esmu". Tajā kopā ar šodienas teātru vadošajiem aktieriem uz skatuves kāps teātra vecmeistari, no kuriem daudzi šodien teātrī vairs nespēlē.

Labdarības projektā Latvijas teātra veterānu atbalstam fragmentus no savām mīļākajām lomām spēlēs Velta Skurstene, Baiba Indriksone, Ņina Oinase, Ludmila Tarasova un citi leģendāri vecākās paaudzes aktieri.

Mums liekas tā - nu, kurš cits svētkus rīkos, ja ne paši? Pirmkārt, tas ir pašiem sev. Otrkārt, pavisam nesen bija filma "Džimlai rūdi rallallā", kurā mēs redzējām, ka mūsu vecmeistari ir spara pilni, mirdzošām acīm pilda aktierisko uzdevumu šajā filmā, un kaut kā arī šis skats mani ļoti iedvesmoja. Man likās - redz kā! Mēs jau patiesībā nenovecojam. Noveco mūsu ķermenis, bet ne mēs paši.

"Manuprāt, tā būs brīnišķīga paaudžu satikšanās. Vecmeistari paši izvēlējās savus vismīļākos fragmentus, ko paši grib nospēlēt. Vairāki no tiem ir spēlēti pirms vairākiem desmitiem gadu. Kas arī īpaši jauki - viņi paši izvēlējās sev partnerus. Laimīgā kārtā iegadījās tā, ka visi, ko mēs uzrunājām, varēja tikt," stāsta Latvijas Nacionālā teātra aktrise Zane Dombrovska.

 Mēs mēģinām atrisināt divas lietas - viena lieta ir palīdzēt mūsu vecmeistariem risināt veselības problēmas, bet otra lieta, kā to padarīt solidāru. Paaudzes mainās, ir jauni aktieri, ir vidējās paaudzes aktieri, ir vecie aktieri, ir tie, kuri vairāk nav teātrī. Bet mūžs teātrī nodzīvots tik garš un sajūta, ka atkal atgriezies uz skatuves, domāju, ir īpašs visiem tiem, kurus mēs esam uzaicinājuši. Tāpēc gribējām latviešu teātra dzimšanas dienā noorganizēt pulcēšanos un satikšanos," stāsta Jaunā Rīgas teātra aktieris Vilis Daudziņš.

Uzvedumu rīko Latvijas Teātra darbinieku savienība un Latvijas Teātru radošo personību atbalsta fonds. Fonds šobrīd rūpējas par 86 senioriem, kuri savus spēka gadus un veselību atdevuši teātrim.

"Tajā brīdī, kad vairāk neesi prožektoru gaismā, pieļauju, izjūtas nav nekāda patīkamās. Notiek ļoti liela izmaiņa tajā, kā bija, un kā ir tagad. Tāpēc pirms pieciem vai sešiem gadiem šis fonds tika radīt, lai varētu palīdzēt, galvenokārt, ar veselības problēmām. Tas notiek tā, ka ar dažādu sponsoru palīdzību, valsts iestāžu palīdzību mēs mēģinām sadabūt naudu, par ko mēs vecmeistariem pērkam veselības apdrošināšanas polises. Domāju, ka tas ļoti palīdze. Naudas līdzekļi ir knapi, tāpēc mēs gribētu iegūt vairāk, lai mēs vairāk varētu palīdzēt un vairākiem varētu palīdzēt - aktieriem, režisoriem, scenogrāfiem, radošām personībām, kuras savu mūžu ir atdevušas teātrim," par fondu stāsta Vilis Daudziņš.

Kā vēstīts, uzvedums "Es esmu" notiks 2.jūnijā plkst. 19 mūzikas namā "Daile". Bet apmeklētāji jau gaidīti no plkst. 17, kad cilvēki ir aicināt aplūkot un piedalīties unikālā ziedojumu izstādē-tirdziņā, kur aktieri būs izstādījuši savas personīgās un ar teātri saistītās atmiņu lietas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti