Maijā Rīgā un Cēsīs viesosies «Dumpīgās iztēles laboratorija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Jaunā teātra institūts (LJTI) piedāvā iepazīties ar aktīvistu un mākslinieku kolektīva „Dumpīgās iztēles laboratorija” (Francija / Lielbritānija) darbiem un idejām izrādē „Mēs nekad agrāk te neesam bijuši”, kas notiks Ģertrūdes ielas teātrī 5. un 6. maijā plkst. 19, un starptautiskā darbnīcā „Māksla, aktīvisms un klimata izmaiņas” Ruckas mākslas un rezidenču centrā Cēsīs no 7. līdz 10. maijam.

Aiz „Dumpīgā iztēles laboratorijas” stāv brits Džons Džordans, francūziete Izabella Fremo un viņu līdzgaitnieki visā pasaulē. Viņi rīko radikālas, mākslas un prieka cauraustas pretošanās akcijas, protestējot pret lielvaru „strausa politiku” attiecībā uz klimata izmaiņām, globālo ekonomikas kursu, sociālo nevienlīdzību, varas ideoloģiju. Tieši un nesaudzīgi viņi vēršas arī pret mākslas institūcijām un festivāliem, aicinot skaidrot to mākslinieciskās misijas samērojamību ar savu sponsoru politiku. Džons Džordans ir viens no atraktīvo protesta kustību “Atdodiet ielas” un “Slepenā nemierniecisko dumpinieku -  klaunu armija” iniciatoriem Lielbritānijā, kas izmainīja protestu kultūru un drīz vien izvērtās par globālām kustībām visā pasaulē.

 „Mēs nekad agrāk te neesam bijuši” ir autobiogrāfiska izrāde – lekcija, kurā Džons Džordans dalās savā 20 gadu ilgajā aktīvista pieredzē un jautā, kā šodien iespējams saglabāt drosmi un rīcības spēju. Izrādē cieši savijas Džordana personīgais stāsts ar mākslinieciskā aktīvisma neseno vēsturi. Tajā mijas grēksūdzei raksturīga intīma atklātība, informatīvai lekcijai tuva stilistika, maģiski triki un "Skype" sarunas ar ekonomikas antropologu Deividu Grēberu, “Šoka doktrīnas” autori, pētniecisko žurnālisti Naomi Kleinu un citiem nozīmīgiem mūsdienu domātājiem. Biļetes uz izrādi var nopirkt "Biļešu paradīzes" tīklā.

Pēc Rīgas izrādēm mākslinieki dosies uz Cēsīm, kur Ruckas muižā vadīs četru dienu ilgu starptautisku meistardarbnīcu „Māksla, aktīvisms un klimata izmaiņas”. Tā ir domāta ikvienam interesentam, neatkarīgi no profesionālās darbības jomas, bet īpaši aicināti ir radošo profesiju pārstāvji, vides un klimata speciālisti un aktīvisti. Pieteikšanās darbnīcai līdz 10. aprīlim, sūtot īsu motivācijas vēstuli angļu valodā uz e-pasta adresi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti