Kultūras ziņas

Pārdaugavā atklāj Džemmai Skulmei veltītu "Vasaras māju"

Kultūras ziņas

Latviešu mūzika saviļņo Strasbūru

Krievu leģendārais aktieris Jurskis Rīgā

Leģendārais krievu aktieris Sergejs Jurskis svin 80.jubileju Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas skatītājiem aktiera un režisora Sergeja Jurska vārds saistās ar tādām krievu kulta filmām kā “Zelta teļš”, “Tikšanās vietu mainīt nedrīkst”, “Mazās traģēdijas” un daudzām citām. Mākslinieks nesen atzīmēja 80 jubileju un bija ieradies Rīgā, lai 8.jūnijā skatītājiem Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrīv piedāvātu savas jubilejas Lielo vakaru.

Viens no šarmantākajiem krievu aktieriem Latvijas skatītājiem atmiņā paliks kā avantūriskais Ostaps Benders no kinofilmas “Zelta teļš”. Tagad Maskavas “Mossovet” un “Škola sovremennij pjesi” teātru aktieris ir arī režisors un joprojām aktīvi filmējas.

"Rīgas skatītāji man ir zināmi, domāju, ka gadus 50. Vienmēr jautā, vai tie ir atšķirīgi? Protams, ka atškirīgi!" intervijā Latvijas Televīzijai norāda Sergejs Jurskis, skaidrojot, ka jūt atšķīrību, jo ir pastāvīgs Jaunā Rīgas teātra skatītājs.

"Es jūtu šo atšķirību tāpēc, ka pats esmu pastāvīgs Jaunā Rīgas teātra skatītājs. Es sēžu starp patiesajiem rīdziniekiem un latviešiem un novēroju pavisam citu attieksmi nekā ir Krievu teātrī. Nav sliktāk vai labāk, tas ir cits saskarsmes līmenis, un tieši tas ir pats ineteresantākais," atklāj Jurskis.

Ņemot vērā Krievijas aktivitātes un attieksmi, kāda valda sabiedrībā, jautājām, cik lielā mērā mākslas cilvēkiem būtu jāiesaistās šajā procesā. Jurskis uzskata, ka pasauli pārņēmis drudzis.

"Pasaule ir satricināta. Pasaule, ja vēl nekaro, tad atrodas uz kara sliekšņa. Pasaule atjaunojas. Pasaulei ir sašķobījušās smadzenes, pasaule ir iesūkta internetā,"  skaidro leģendārais aktieris. "Tās ir neiedomājami lielas izmaiņas, bet, lai māksla sēž tornī un runā par mūžīgām vērtībām? Es nekad neesmu to atbalstījis...

"...Šajā pasaulē mani satrauc tieši iespējamās pārmaiņas. Tās mēdz būt priecīgas, bet biežāk ļoti sarūgtinošas. Tieši tā ir auglīga augsne, lai būtu tiesības iet uz skatuves arī vienam un veidot programmas, kurās ir vēstījums. Māksla nav atsevišķa dzīves daļa, bet gan dzīve ir daļa no mākslas. Māksla ir dzīves izzināšana caur intelektiālām emocijām."

"Man Rīga ir Jaunais Rīgas teātris, man Rīga ir "Rīgas Laiks", ko lasu pastāvīgi, un kas ir pilnīgi atšķirīgs, ne ar ko citu nesalīdzināms žurnāls un tā redaktori, autori. Lūk, tā ir eksistēšana mūsdienu pasaulē, ko es cienu, kas mani iedvesmo un bagātina," atklāj Jurskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti