Kultūras rondo

Turaidas muzejrezervātā notiks saruna “Teksts kā telpa. No Pērsieša līdz Aspazijai"

Kultūras rondo

Izstāde "Pavasaris Austrālijā" un Pasaules latviešu mākslas centra Cēsīs ieceres

Kopienas teātris šobrīd pārcēlies uz Pededzi. Taps jauna izrāde

Kopienas teātris pārcēlies uz Pededzi – taps jauna izrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kopienas teātris Latvijā ir fonda “Initium” rosināts un rīkots projekts, kas nu ir pārcēlies uz Pededzi, kur 2. oktobrī sāksies mēģinājumi.

Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” “Initium” valdes priekšsēdētāja Ieva Niedre skaidro, kas tad īsti ir kopienas teātris: “Kopienas teātris ir iniciatīva, metodika, ar kuru pasaulē jau strādā cilvēki diezgan sen, savukārt Latvijā metodika ir ienākusi salīdzinoši nesen, un lielākā mērogā tas notika valsts simtgades laikā, kad mūsu iniciēti, sadarbībā ar Kultūras ministriju, gan ar “British Council Latvia”, Kultūrkapitāla fonda atbalstu, tapa dažādi projekti un apmācības, kur cilvēki varēja apgūt šīs te metodikas dažādos Latvijas reģionos. Arī dažādu pasaules ekspertu vadībā, tostarp arī Baņuta Rubess un Jans Villems van den Boss mācīja savas prakses latviešu cilvēkiem, kultūras darbiniekiem, profesionāliem māksliniekiem, dažādiem izglītības speciālistiem un cilvēkiem, kuriem vienkārši ieinteresēja šīs metodes.”

Pasākumu sērijā 2019. gadā tika izveidoti 10 iestudējumi, taču šobrīd Kopienas teātris strādā pie vēl piecām izrādēm, kas norisināsies dažādās Latvijas vietās.

“Galvenais nosacījums Kopienas teātrim ir tas, ka tā ir profesionālu mākslinieku radīta lieta sadarbībā ar kādiem vietējiem kopienas pārstāvjiem. Centrā ir jautājumi, kas šai kopienai ir svarīgi un viņiem rūp,” komentē Ieva Niedre.

Lubānā šogad ir norisinājusies viena izrāde, kuras režisors un dramaturgs ir Jānis Balodis sadarbībā ar vietējo režisori Ilzi Kraukli. Šis iestudējums bija par klimata pārmaiņām un vidi, kā arī stāstīja dokumentālus stāstus par vietējiem Lubānas iedzīvotājiem.

Komponists Jēkabs Nīmanis, kurš jau ir devies uz Pededzi, atklāj, ka jaunā izrāde būs vairāk ar skaņu un kustībām, bez teksta.

Nīmanis par mūzikas radīšanas darbu kopienu izrādēm saka: “Mans uzdevums šeit nav – Jēkabam spīdēt kā komponistam, bet uzdevums ir gandrīz vai antropoloģiski pieskarties un pedagoģiski strādāt un parādīt to, ka tas materiāls, kas ir viņu repertuārā, piemēram, mēģini pārrakstīt ar notīm dažādas variācijas, ko var izmantot teātrī. Lai tas vienkārši nav koncerts.”

“Šis projekts māksliniekiem ir abpusēji ļoti, ļoti iedvesmojošs,” vērtē Nīmanis.

Ieva Niedre aicina jebkuram piedalīties Kopienas teātra projektu tapšanā. Lai gan visvairāk, protams, piedalās vietējie, tomēr laipni aicināti ir visi.

Pededzes izrādes varēs skatīt 23. un 24. oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti