Kultūras rondo

Vēsturiskā spēlfilma "Zeme, kas dzied" uzņemta! Stāsta Māris Martinsons un Dainis Īvāns

Kultūras rondo

Kā tu jūties? Mākslinieku atbildes uz vienkāršo un tomēr sarežģīto jautājumu

Krista Burāne iestudē muzikālu īpašvietas izrādi "Visi putni skaisti dzied" ar dziedāšanu

Kāpēc uzskatām, ka putnu dziesmas ir mazāk svarīgas par mūsējām – vaicā izrāde «Visi putni skaisti dzied»

Dabas un cilvēka attiecības skatuves mākslas notikumā turpina risināt režisore Krista Burāne. Šoreiz "Dirty Deal Teatro" top muzikāla īpašvietas izrāde "Visi putni skaisti dzied" – stāsts par piecām putnu sugām, kuru populācijā strauji samazinās. Pirmizrāde notiks 27. maijā Rēzeknē, bet vasarā darbu varēs piedzīvot vēl citās Latvijas vietās.  

Ir darbdienas pievakare. Dzegužkalnā izrādes režisore un dramaturģe Krista Burāne dod norādījumus dalībniekiem. Pieredzēt šo izrādi nozīmē ne tikai sēdēt estrādes skatītāju vietās, bet arī doties līdzi izrādes dalībnieku grupai. Vispirms sev līdzi ved aktieris Artūrs Čukurs, izrādē – Cīrulis, un viņa vadītā koristu grupa. Dzegužkalna paugurainajā reljefā izklaidus vēl citi putni ar saviem koristiem un arī ar citiem skatītājiem. 

Izrādes "Visi putni skaisti dzied" mēģinājums
Izrādes "Visi putni skaisti dzied" mēģinājums

Mēģinājuma starplaikā vaicāta par izrādes ieceri, Krista Burāne Latvijas Radio raidījumam "Kultūras rondo" atklāj: "Nu jau gadus piecus sešus mani ļoti interesē cilvēka un dabas attiecības, un es esmu veidojusi vairākas izrādes. Pakāpeniski aizvien vairāk un vairāk iedziļinoties dabas daudzveidības un vides aizsardzības tēmās Latvijā, es sapratu, ka situācija ir ļoti sarežģīta. 

To arī pierāda nesen publicētie dabas uzskaites dati, kur mēs redzam, ka visi mīti par Latviju kā zaļāko un dabai draudzīgāko valsti patiešām ir tikai mīti. Tāpēc arī šī izrāde, 

kurā mēs stāstām par piecām putnu sugām, kuru populācija Latvijā un arī Eiropā strauji samazinās. Man bija interesanti paskatīties, ka šie putni ir ārkārtīgi svarīgi latviešu mitoloģijā. Ja mēs pazaudējam viņu balsis tādēļ, ka ir intensīva lauksaimniecība, intensīva mežizstrāde, mēs savā ziņā pazaudējam daļu no savas dvēseles. Šis stāsts ir par latviešiem, kuri dzied, un par putniem, kuri dzied tajā pašā zemē, kurā latvieši. Mēs uzdodam jautājumu, kāpēc mēs kā cilvēki dziedot izvēlamies nedzirdēt vai uzskatīt, ka putnu dziesmas ir mazāk svarīgas par mūsējām." 

Režisore Krista Burāne izrādes "Visi putni skaisti dzied" mēģinājumā
Režisore Krista Burāne izrādes "Visi putni skaisti dzied" mēģinājumā

Izrādē tostarp ir atsauce uz latviešu kopdziedāšanas tradīciju. "Pirmajā ainā ir par pirmo dziesmu dienu Dikļos un par kora dzimšanu kā tādu. Pulcēšanās korī un dziedāšana daudzās balsīs arī ir viena no latviešu identitātes sastāvdaļām," saka režisore.

"Man interesē uzdot jautājumu, vai, esot korī, mēs varam tikai skaisti dziedāt vai arī mēs varam balsis apvienot, lai veidotu izmaiņas,

izmainītu mūs attieksmi pret dzīvo dabu (augiem, putniem, dzīvniekiem), kura iet bojā mūs darbības dēļ. Koris ir ļoti svarīgs tieši kā jautājuma forma – ko mēs korī darām?" 

Radošajā komandā Krista Burāne daudz pētījusi un izzinājusi putnus, tomēr neiztikt bez dažādu jomu profesionāļu iesaistīšanas. Palīgos nācis ornitologs Viesturs Ķerus un folkloras pētniece Janīna Kursīte. Par dramaturģisko darbu konsultējis Jānis Balodis. "Tā daļēji ir pastaigas izrāde, un tā ir līdzdalības izrāde. Šajā gadījumā vēl nāk klāt, ka tā ir muzikāla izrāde – gan aktieri, gan koris (katrā vietā, kur mēs būsim, piedalīsies konkrētās vietas koris), gan skatītāji apvieno savas balsis izrādes kopējā skanējumā," piebilst režisore.

Izrādes "Visi putni skaisti dzied" mēģinājums
Izrādes "Visi putni skaisti dzied" mēģinājums

Izrādei "Visi putni skaisti dzied" mūziku komponējis Jēkabs Nīmanis. Ar Burāni viņš sastrādājas ne pirmo reizi. Šajā darbā komponistam galvenokārt bijis svarīgi darboties kontekstā un veidot muzikālo dramaturģiju, kur katrs elements viens otru papildina gan kontrastējot, gan turpinot tēmu. "Variācija ir tas veids, kādā dramaturģiju parasti darbina," viņš paskaidro. "Atkārtošanās ar variācijām ir tas, kādā veidā var kaut ko piedzīvot. Vienkārši nolasīt lekciju par problēmām un iespējām – tā varbūt ir ļoti sausa informācija, bet piedzīvot to var, savā ziņā padarot par rituālu.

Mūzika kļūst par rituālu, un caur rituālu mēs gribam izmainīt ikdienišķo stāvokli un katrs atklāt kaut ko sev. Šajā gadījumā tautasdziesma ir kā pamatmotīvs.

Ir viens Pētera Brūvera dzejolis, kas ir pārnests manā mūzikā un kā patstāvīga kompozīcija ir arī ārpus izrādes konteksta." Muzikālās izrādes dziesmas Nīmanis iecerējis apkopot nošu izdevumā.

Radošajā komandā līdzdarbojusies horeogrāfe Kristīne Brīniņa, savukārt vizuālo tēlu, apvienojot dažādu tautu tradīcijas, risinājusi māksliniece Pamela Butāne. "Putnu maskas ir mikslis starp putnu mītisko, simbolisko nozīmi, bet krāsas ir iedvesmotas no īstajiem, bioloģiskajiem putniem," stāsta Butāne. 

"Mēs lasījām visus mītus par putnu kāzām, par to, ko katrs putns nozīmē. Piemēram, cielava ir saules meita, tāpēc viņai ir sauli atgādinošs kronis; 

daži putni atbild par kārtību, citi – par haosu, un zvirbuļi ir tur, kur ir haoss, lai ieviestu kārtību, tāpēc viņiem ir maskas ar žagariem; grieze atbild par bagātību un pārticību, tāpēc maska ir ļoti krāšņa, ar dažādiem spīguļiem; toties cīrulis ir nedaudz kareivīgs un viņam maskā ir elementi, kas sapas kopā ar cielavu, jo viņi ir galvenie kāzu dalībnieki – līgava un līgavainis."

Izrādes "Visi putni skaisti dzied" mēģinājums
Izrādes "Visi putni skaisti dzied" mēģinājums

Scenogrāfija katrā izrādēs spēlēšanās vietā, protams, būs cita. Tas, kas visu vieno, ir spogulis. "Mēs daudz šajā darbā runājam par cilvēku ietekmi uz dabu, par to, kā mēs izmainām vidi sev apkārt, tāpēc pilnīgi visur mēs varam ieraudzīt savu atspulgu. Bet par to visu vēl izstāstīs putni," sola izrādes māksliniece. 

Iestudējumā putnus atveido aktieri Artūrs Čukurs, Elīza Dombrovska, Rūta Holendere, Anna Klišāne un Armands Siliņš, kā arī daudzbalsīgs "Visu putnu koris", kurā dzied jauni cilvēki no Rīgas koriem, un viņiem pievienosies koristi no izrādes notikumu vietām.

Pirmās divas izrādes "Visi putni skaisti dzied"  27. un 28. maijā notiks Rēzeknē. Tās sāksies pie Latgales vēstniecības "Gors", bet turpināsies estrādē un dabas vietās. Vēl šovasar izrādes plānotas Viļakā, Daugavpilī, Liepājā un Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti