Rīta Panorāma

Intervija ar Kontroles dienesta vadītāju Ilzi Znotiņu

Rīta Panorāma

Latvijas Nacionālais teātris svin 100! Intervija ar Ojāru Rubeni

Klaunāde Rīgas Krievu teātrī - "Šerloks Holmss: misis Hadsones sapņi"

Klaunāde Rīgas Krievu teātrī: «Šerloks Holmss: misis Hadsones sapņi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra Mazajā zālē režisora Alekseja Siņicina  vadībā tapusi izrāde “Šerloks Holmss: misis Hadsones sapņi”. Latvijā tik neierasto žanru – klaunādi – azartiski apguvuši Rīgas Krievu teātra aktieri.

Rīgas Krievu teātra jaunajā iestudējumā nekas nenotiek kā ierastā dramatiskā teātrī – nedzirdēsiet pareizus literārus teikumus un pat skatītāja krēslā būs jākļūst par izrādes dalībnieku. 

“Skatītājam noteikti būs saistoši ieraudzīt pazīstamu materiālu neparastā žanrā. Jebkura klaunādes ideja rodas no dzīves, un mēs fantazējam, kā Holmss, Vatsons un misis Hadsone dzīvo starp noziegumiem, kāda ir viņu sadzīve. Konans-Doils akcentējis detektīvu situācijas, bet mēs fantazējam, kā ritēja mājas dzīve,” skaidro aizrautīgais klaunādes režisors Aleksejs Siņicins, kas aktieriem iemācījis darboties neikdienišķā žanrā. 

Omulīgā misis Hadsone kļuvusi par izrādes centru. Apzināti kundzi atveido aktieris Jevgeņijs Korņevs, bet Šerloku Holmsu un Vatsonu – aktrises-sievietes. Aktieris Artūrs Trukšs atzīst, ka, klaunādes žanrā strādājot, 10-15 minūtēs patērē tikpat daudz enerģijas, cik dramatiskā izrādē stundas laikā. 

“Mana tēla iekšējais monologs ir gluži tāds pats kā ārējais. Es pie sevis sarunājos. Ja pie sevis runāšu skaidri un saprotami, nekas nesanāks. Man ir ļoti huligāniska loma,” stāsta aktieris Jevgeņijs Korņevs.

Skatuves tēlu un kostīmus veidojusi māksliniece Aleksandra Peršaja. Tēlu ārējiem veidoliem klaunādē ir īpaša nozīme, tāpat kā izrādē – dzīvajai mūzikai un Šerloka Holmsa vijolei. 
 
“Klauns visu laiku zīmē savu pasauli un aicina skatītāju piekļūt šai pasaulei,” saka Trukšs. 

Iestudējuma “Šerloks Holmss: misis Hadsones sapņi” pirmizrāde notiks piektdien, 22. februārī. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti