Kultūras rondo

Albumā apkopoti Tretjakova galerijas Maskavā krājumā esošie latviešu autoru darbi

Kultūras rondo

Tekstilmākslinieci Aiju Baumani atminoties

Valmieras vasaras festivāls top. Trijās dienās gaidāmas septiņas pirmizrādes

Izrādes garāžā, mazdārziņā un autobusā. Tuvojas Valmieras vasaras teātra festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pagalms, parks, autobuss, garāža, mazdārziņš būs tās vietas Valmierā, kur no 2. līdz 4. augustam varēs noskatīties neparastas izrādes bērniem. Tas būs zinātniskās īstenības piedzīvojums, izrāde bez noteikumiem, tikšanās ar šausmīgiem elementiem, kā arī melnā komēdija. Pilsētā šajās dienās norisināsies Valmieras vasaras teātra festivāls.

Festivāla rīkotāji piedzīvojumu virpulī aicina bērnus, pusaudžus un viņu vecākus.

“Tas ir mūsu princips, ka gribam  dot brīvu vaļu režisoriem izpausties. Es kā programmas direktors iedodu virzienu, tās vietas viņi paši brauc uz Valmieru, pēta, skatās, kas patīk. Tad viņi izvēlas un mēs palīdzam tās vietas arī sarunāt,” Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” skaidro festivāla radošais direktors Jānis Znotiņš.

Horeogrāfe Liene Grava un režisors Toms Treinis atklāj, ka jau ziemā braukuši izraudzīties vietu savām izrādēm.

"Kopā ar scenogrāfi Lauru Dišleri braucām ziemā uz Valmieru un skatījāmies vietas, kas varētu piestāvēt izrādei. Man izrāde ir par dvīņiem, tad es arī vēlējos, lai šī dvīņu tematika būtu arī scenogrāfijā. Atradu brīnišķīgu māju, šķita, ka te jātaisa šī izrāde," atklāj Liene Grava.

"Es tāpat kā Liene ziemā aizbraucu slapjdraņķī riktīgā un sākumā skatījos. Man nebija tik skaidra ideja par izrādi, kas tur notiks, bet es meklēju vietu, kas man patīk. Man likās, ka vajag Valmierā atrast vietu, kur gribētu strādāt. Telpa man bija būtiska, tāpēc arī nonācu pie garāžas," stāsta Toms Treinis.

Liene Grava veido kustību izrādi “pusOtrs”, kas norisināsies Andreja Upīša ielā 2. Viņa sava darba veidošanā ir piesaistījusi dramaturgu Artūru Dīci.

"Kopā domājām, ko interesantu uztaisīt, kas piestāvētu šim festivālam un auditorijai. Izvēlējāmies stāstu par dvīņiem, kurš būs  diezgan azartisks un kustību ziņā aizraujošs un interesants. Pateicīga tēma kustībai," stāsta Grava.

"Šī ir ļoti brīnišķīga iespēja vairāk eksperimentēt un ļauties trakām idejām," uzskata Grava. "Man pirmo reizi ir iespēja runāt ar bērnu auditoriju, ar lielu atbildību to uztveru. Gribu iedvesmot jauniešu, bērnu un viņu vecākus uz kustību, cik forši ir kustēties, darboties ārā. Varbūt telefons jānoliek malā un vairāk jāpievēršas kaut kādām interesantām spēlēm un rotaļām ārā. Neliela atsauce no manas bērnības, kad visu laiku bijām ārā, mūs bija grūti dabūt iekšā. Gribas dabūt to sajūtu."

Toms Treinis festivālam veido garāžas izmēra izrādi bērniem "Pagalms atdzīvojas", kas norisināsies Rīgas ielas 11. nama pagalmā.

Treinis savā izrādē savā izrādē ir aicinājis piedalīties jaunos aktierus Matīsu Budovski un Rihardu Zeleznevu un savus bijušos kursabiedrus Alisi Danovsku  un Emīlu Krūmiņu. Izrādes māksliniece ir Marta Mielava.

"Mani šoreiz interesē tas, ka katrai lietai pasaulē ir kaut kāda nozīme. Kāpēc ir galds, kāpēc datora pele? Kā būtu, ka lietas sāktu runāt un pastāstītu, kas patiesībā gribēja būt," skaidro Treinis.

Tas būs objektu teātris, un izrādes veidotāji aktīvi meklēt dažādas lietas izrādei. Treinis atklāj, ka ļoti meklē 90. gadu radio ar kasešu atskaņotāju. Ja kāds vēlas piedāvāt izrādei, Treinis aicina rakstīt viņam sociālajā vietnē facebook.com.

Arī Toms Treinis pirmo reizi veido izrādi bērniem, bet viņš uzsver, ka būtiska ir festivāla atmosfēra, divas nedēļas kopā darbojoties un turpat blakus dzīvojot ar dažādiem cilvēkiem, saviem domu biedriem. 

"Mums ir Gaujas krastā zaļš milzīgs metāla angārs, kas ir izrādei "B_Ž_S", tikšanās ar šausmīgiem elementiem. Igauņu izrāde notiks parkā, austrāļu režisores izrāde būs autobusā. Tad mums notiks izrāde pie un zem tilta, arī mazdārziņā. Būs divas izrādes nedaudz pierastākā vietā - uz teātra lielās skatuves, bet ieeja teātrī būs neparasta un brīnumiem bagāta," par izrādes vietām turpina Znotiņš.

Znotiņš atklāj, ka svarīgā ir mākslinieku tikšanās ar pilsētniekiem un spilgtākā tikšanās būs, kad sāks mēģināt izrādes. 

"Mijiedarbība, kas ietekmē gan pašus māksliniekus, gan izrādes ietekmē pilsētas iedzīvotājus, tas mums ir ļoti svarīgi," bilst Znotiņš. 

Festivāla pamatprogrammu veido septiņas pirmizrādes, kuras top. Kā arī būs izrāde sadarbībā ar Jaunā teātra institūtu - jauno horeogrāfu īsformāta darbu sērija "Arējais klimats/ iekšējais klimats" un Kārļa Krūmiņa leļļu kursa diplomdarba izrāde “Nelabā roka” sadarbībā ar Kultūras akadēmiju.

Ar visu izrāžu programmu var iepazīties festivāla mājaslapā

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti