Festivāla «Laiks dejot» uzmanības centrā - japāņu buto deja

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

„Vērojot japāņu buto deju - cilvēks kā spogulī ierauga pats sevi”  - tā atzīst Simona Orinska, buto deju speciāliste Latvijā. Tieši buto deja šogad būs laikmetīgās dejas festivāla „Laiks dejot” uzmanības centrā. To būs iespēja redzēt izcilu Japānas mākslinieku sniegumā, viņu vidū būs viens no vadošajiem buto meistariem pasaulē - Ko Murobuši.

Festivālu „Laiks dejot” atklās ceturtdien ar izrādēm „Zirgu pastā” un Rīgas Doma dārzā.

„Priekš manis tā ir dvēseles deja un savas esamības deja. Tur neko nevajag rādīt, bet tajā ir svarīgi vienkārši būt un to piedzīvot.” Tā savu saikni ar japāņu buto raksturo Simona Orinska, kura pirmā Latvijā nopietni pievērsusies šai dejai pirms astoņiem gadiem un kura to praktizē gan mākslā, gan kustību terapijā. 

Buto radās Japānā pagājušā gadsimta vidū kā laikmetīgās dejas forma, mijiedarbojoties Japānas un  Eiropas kultūrai.

Buto dejas pamatlicēji bija piedzīvojuši Otro pasaules karu, Hirosimas un Nagasaki traģēdiju, un ar šo deju viņi pauda protestu pret varu un sistēmu, meklējot spēka avotus Japānas kultūras senatnē.

„Kas ir buto tradicionāli - ļoti lēna kustība, saliekta gaita, kas līdzinās zemnieka gaitai, kad viņš stāda rīsus, neparastas sejas izteiksmes. Jo faktiski buto ir arī izaicinājums - tas ir kā ieraudzīt ziloni Antarktīdā. Patiesībā jau skatoties šīs buto izrādes, cilvēks sastopas pats ar sevi un ierauga sevi kā spogulī, kas viņš īsti ir,” stāsta Simona Orinska.

Laika gaitā buto iemantojusi popularitāti arī citviet pasaulē, dažādi transformējoties. Arī Japānas mākslinieki, kas piedalīsies festivālā „Laiks dejot”, pārstāvēs atšķirīgus dejas stilus, taču visi tie izauguši no buto. Visklasiskāko šīs dejas versiju varēs redzēt Ko Murabuši sniegumā - viņa dalība festivālā ir kas ļoti īpašs, jo viņš ir viens no vadošajiem buto māksliniekiem pasaulē. „Viņš ir dzīva leģenda. Viņš ir mācījies pie Tatsumi Hidžikatas, kurš ir buto dibinātājs. Man personiski ir milzīgs prieks, tāpēc ka es varu pilnīgi tā kā dzert no sākuma avota, jo Ko sevī ir saglabājis to domāšanu un filozofiju,” saka Orinska.

Festivālā „Laiks dejot” būs iespēja redzēt gan Ko Murabuši soloizrādi, gan kopdarbu ar Latvijas māksliniekiem - izrādi „Z.I.M.E.”. Ideja šai izrādei radusies, Simonai Orinskai pērn viesojoties Japānā un atklājot, ka Japānas pirmiedzīvotāju ainu kultūrā sastopamas baltu  rakstiem ļoti līdzīgas zīmes.

Japāņu - latviešu kopprojekta izrādē „Z.I.M.E.” skanēs Zanes Šmites balss, tiks izmantots video, bet metaforu par cilvēka dzīves ceļu kustībā atspoguļos Simona Orinska un arī pats buto meistars Ko Murabuši.

Ko Murabuši stāsta, ka izrāde būs pat ļoti laikmetīga, bet arī tajā būs iekodēti buto principi: „No Simonas nāca ideja dejā apspēlēt šo zīmes simbolu, kas ir radniecīgs Japānas ainu kultūrai un baltiem. Zīmes elements izrādē tiešām būs svarīgs, tomēr, ievērojot buto principus, izrāde būs arī vēršanās pret visiem vecajiem priekšstatiem par to, ko mums nozīmē šīs zīmes.”

„Buto filozofijas pamatā ir doma, ka ir jānoārda viss vecais, lai varētu sākties kas jauns.”

Līdzās Ko Murabaši festivālā viesosies arī Hiroki Umeda, kurš ir Japānā slavens avangarda mākslinieks un kura izrādēs deja ļoti meistarīgi tiek sintezēta ar videoinatalāciju. Viesu vidū būs Jukio Suzuki dejas kompānija, kas ar izrādi „Valsis” ceturtdien Doma dārzā arī atklās festivālu „Laiks dejot”.

Festivāla mākslinieciskā direktore Olga Žitluhina aicina nebaidīties no buto, bet uztvert to kā dvēseles terapiju.

Laikmetīgās dejas festivāls „Laiks dejot” tiks atklāts ceturtdien, līdzās viesiem no Japānas tajā piedalīsies arī vēl citu valstu un, protams, pašmāju dejas mākslinieki. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti