Kultūra

Liepājas teātrī pirmizrāde cilvēka drāmai "Ziloņcilvēks"

Kultūra

Latvijā komponēta mūzika festivālā „Latvijas jaunās mūzikas dienas”

Pirmizrādi piedzīvo romantiskā psihodrāma ‘’Ehinokaktus Gruzonī"

«Dirty Deal Teatro» pirmizrāde iestudējumam «Ehinokaktus Gruzonī»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Nedēļas nogalē teātrī "Dirty Deal Teatro" gaidāma pirmizrāde režisora Mārča Lāča romantiskajai psihodrāmai "Ehinokaktus Gruzonī" ("Echinocactus grusonii"). Stāsta pamatā ir kāda jauna vīrieša pēc šķiršanās depresija un cīņa ar bijušās draudzenes rēgu, izmantojot drāmas terapijas palīdzību. Izrādes radošajā komandā ir Anete Konste un Edmunds Frīdvalds, kuri kopā ar režisoru Mārci Lāci veidojuši dramaturģisko materiālu.

"Echinocactus grusonii" ir stāsts par cilvēkiem, kuri ir apmaldījušies un cenšas tikt galā ar rēgiem, kas slēpjas viņu gultas matracī, tā norādīts jaunās "Derty Deal Teatro" izrādes aprakstā. Izmantotais nosaukums patiesībā ir reāla apaļas formas kaktusa latīniskais apzīmējums, kas labi iegulstas izrādē apspēlētajam cilvēka garastāvoklim - "gruzonam" jeb depresijai.

Par drāmas terapiju izrādē stāsta režisors Mārcis Lācis: "Stāsts ir par kādu jaunu vīrieti, kuram pēc šķiršanās ir depresija un viņš iet uz terapijas kursiem. Taču interesantākais ir tas, ka viņa bijušās draudzenes rēgs turpina viņu vajāt un dzīvo gultas matracī. Bet drāmas terapija ir ļoti pateicīgs veids teātrim un skatuvei. Tur var "izņemties", tas nav tā, kā pie psihologa, kur liek pildīt testus, bet šeit aktieri var vizuāli izspēlēties. Viņi strādā ar lomu spēlēm, ar mūziku, sapņiem, mākslas terapiju. Un uzreiz interesantāk ir arī skatītājiem."

Režisors sola, ka iznākums gan būšot pozitīvs. Arī pati izrāde, lai arī par melnām un depresīvām sajūtām, skatītāju nedzīs nepatīkamās sajūtās, jo kopumā vērsta uz gaišu nākotni.

Arī galvenā, tā sacīt, "iegruzītā" tēla atveidotājs Jānis Kronis uzskata, ka latvietim depresīvs noskaņojums šķiet īpaši saprotams un izrādes ceļš līdz atvieglojumam, iespējams, katram bijis aktuāls. Pats aktieris secina, ka būtiskākais šajā ceļā ir nenodoties sevis žēlošanai.

"Tas, kas notiek izrādē, jau arī ir tas ceļš, kā tikt vaļā no tā "gruzona", kas viņu ir pārņēmis, jau notiekot pirms lugas darbības. Sanāk, ka viņam nākas cīnīties diemžēl jau ar sekām, nevis ar cēloņiem. Bet, ejot to terapijas ceļu, galvenais varonis arī atgriežas pie cēloņiem, lai saprastu savas kļūdas un piedzimtu no jauna," norāda Jānis Kronis.

Terapeita lomu atveido Reinis Boters, kurš atklāj, ka izrāde ir ne vien par galvenā varoņa cīņu ar depresiju, bet arī par paša palīdzētāja jeb terapeita nastu: "Es esmu it kā drāmas terapeits, kas ir psihoterapijas novirziens, kur izmanto dažādas aktieriskas metodes, lai palīdzētu cilvēkiem tikt galā ar viņu problēmām. Es atveidoju šo personāžu. Tur atklājas - ņemot vērā, ka psihoterapeitam ir pašam savas problēmas, tas varbūt nav tik efektīvi, bet, abiem kopā strādājot, sanāk, ka tā ir terapija gan vienam gan otram. Atrisinājums notiek, tāda savstarpēja simbioze."

Pirmizrāde iestudējumam "Echinokaktus gruzonii" būs skatāma piektdien, 4.martā, "Derty Deal Teatro".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti