Daugavpils teātris atbalsta kolēģus Baltkrievijā: Nevaram palikt malā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

3. decembrī Daugavpils teātrī notika Andreja Kureičika lugas “Aizvainotie. Baltkrievija” (“Обиженные. Беларусь(сия)”) lasījums. Lasījuma ierakstu joprojām var noskatīties internetā.

Projekta mākslinieciskais vadītājs – Oļegs Šapošņikovs. Tulkojums latviešu valodā (subtitri) – Janīna Ivanova. Tekstu lasa Daugavpils teātra aktieri Mihails Abramovs, Marks Šelutko, Milena Savkina, Jeļena Ņetjosina, Vadims Bogdanovs, Miroslavs Blakunovs, Maija Korkliša. Pie videoversijas strādājuši Jevgeņijs Ratkovs, Edvīns Miškevskis, Inna Plavoka.

Andrejs Kureičiks ir pazīstams Baltkrievijas dramaturgs un kinoscenārists, piedalījies tādu populāru Krievijas filmu kā “Tāda ir mīlestība” (“Любовь-морковь”) un “Eglītes” (“Ёлки”) radīšanā. Luga “Apvainotie. Baltkrievija” sarakstīta pašreizējo notikumu iespaidā, reālo faktu atainojums tajā mijas ar māksliniecisko iztēli. Septiņos varoņos var nojaust konkrētus prototipus, lai gan šie tēli ir arī vispārinoši. Dažu mēnešu laikā luga iestudēta un lasīta vairāk nekā 50 teātros – Zviedrijā, ASV, Lielbritānijā, Polijā, Krievijā, Lietuvā. Tagad arī Daugavpils teātrī.

“Koronavīruss un notikumi Baltkrievijā padarījuši lasījumu par visai izplatītu un pieejamu formu mijiedarbībai ar skatītājiem. Gan koronavīruss, gan tas, kas notiek Baltkrievijā, ir ļoti aktuāls, literatūras materiāls tiek radīts ātri, bet tas tikpat ātri savu aktualitāti var arī zaudēt. Tāda ir šī brīža specifika. Mēs jau piedalījāmies vienā lasījumā, kurā skanēja luga par pandēmiju, bet šis lasījums ir saistīts ar cilvēkiem, kas dzīvo Baltkrievijā un vēlas pārmaiņas, kuras nekādi nespēj sākties,” Rus.lm.lv pastāstīja Daugavpils teātra vadītājs Oļegs Šapošņikovs, kurš ir šī projekta mākslinieciskais vadītājs.

“Šajā gadījumā ir ļoti svarīgs ne tikai saturs tam, ko mēs lasām, bet arī mērķis, kāpēc mēs to darām.

Izrāde teātrim, sakot nedaudz vienkāršoti, ir pašmērķis. Jā, vēl ir virsuzdevums – izrādes kontakts ar skatītājiem, taču tas viss akumulējas teātra telpā. Lasījums ir kaut kas cits. Es zinu, ka daudzi, kas dzīvo Baltkrievijā, to jau ir noskatījušies. Nedomāju, ka šajos tekstos viņi saklausīja kaut ko absolūti jaunu, bet jau parādījušās ļoti siltas atsauksmes – pateicas teātra aktieriem. Par solidaritāti, par empātiju, par atbalstu.”

Vēl Šapošņikovs īpaši uzsvēra: “Mēs nevaram palikt malā no tā, kas notiek Baltkrievijā, arī tāpēc, ka pirms nepilna gada noslēdzām sadarbības līgumu ar Jankas Kupalas Nacionālo akadēmisko teātri. Sākumā mūsu viesizrādes Minskā nebija iespējamas ar koronavīrusu saistītās ārkārtējās situācijas dēļ, bet vēlāk, kad ārkārtējā situācija beidzās un likās, ka viss iegājis iepriekšējās sliedēs, šis teātris vienkārši beidza pastāvēt. Tie ir mūsu draugi, mūsu partneri, mūsu kolēģi. Es personīgi daudzus pazīstu.

Mūsu teātrim pašreizējā situācija ir – draugs nokļuvis nelaimē.

Palikt vienaldzīgiem, palikt malā mums ir neiespējami. Aktieri, kas piedalījās lasījumā, šādi pauda noteiktu pilsonisko nostāju, nepiekrītot tām metodēm, kādas tiek izmantotas kaimiņvalstī, lai apspiestu citādi domājošos.

Mēs kā teātris nenodarbojamies ar ideoloģisko aģitāciju. Mēs vienkārši negribam, lai tā izrīkojas ar citādi domājošajiem, izmantojot diktatoriskas represijas. Mēs vēlējāmies pievienoties balsu korim, kas jau skan visur, arī Krievijā. Nav vērts runāt par kaut kādu Eiropas sazvērestību, kas saistīta ar Baltkrieviju. Mēs runājam par humānismu, cilvēku veselību, dzīvību, iespēju izteikt savu viedokli.

Nedomāju, ka mūsu paveiktajam būs ātrs efekts, bet graudiņu pa graudiņam šāda rīcība kļūst par spēcīgu instrumentu vispārcilvēcisko vērtību aizstāvībai. Mēs gribam būt daļa no šīs kustības.”

Šis projekts ir pirmais Daugavpils teātra un informācijas portāla Chayka.lv kopdarbs.

KONTEKSTS:

Pēc 9. augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām, kurās par uzvarētāju tika pasludināts Aleksandrs  Lukašenko, Baltkrievijā nerimst protesti un streiki. Cilvēki uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti. Viņi iebilst arī pret policijas vardarbību, aizturot protestu dalībniekus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti