Kultūra

«Ubāna Pārdaugava» - skaudrums dokumentos un gaišums gleznās

Kultūra

Pastāvēs, kas pārvērtīsies – atdzimst Raiņa bērnības mājas Tadenavā

Daugavpils teātrī pirmizrāde iestudējumam "Šinelis un Šinelis" pēc Gogoļa stāsta motīviem

Daugavpils teātrī izrāde par Gogoļa varoņu analogiem mūsdienās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Izrāde „Šinelis un Šinelis” pēc krievu klasiķa Nikolaja Gogoļa darba šobrīd top Daugavpils teātrī – pirmizrāde šo sestdien, 16. aprīlī, un tas ir stāsts par diviem ierēdņiem, vientulību un „mazā cilvēka” vēlmi būt pamanāmam sabiedrībā.

Izrāde liks aizdomāties par mūžīgi aktuālajām tēmām, par to, kas svarīgāks - ieņemamais amats, statuss sabiedrībā un nauda vai tomēr cilvēciskās vērtības.

Lai arī tapusi pēc sen rakstīta Nikolaja Gogoļa darba, savu aktualitāti un tēmu izrāde nezaudē, nekas sabiedrībā diži nav mainījies, saka iestudējuma režisore Paula Pļavniece un dramaturģe Justīne Kļava. Iestudējumā “Šinelis un Šinelis” Gogoļa stāsts tiks atspoguļots mūsdienu kontekstā, ietērpjot varoņus jaunā laikā un telpā, bet saglabājot autora iekodēto vēstījumu:

„Strādājot pie dramatizējuma, bija ļoti svarīgi atrast Nikolaja Gogoļa darba “Šinelis” varoņu analogus mūsdienās. Gribējām izstāstīt “mazā cilvēka” stāstu un pārdzīvojumus mūsdienu kontekstā un atrast paralēles starp Gogoļa attēloto pasauli 19. gadsimta beigās un pasauli, kurā dzīvojam mēs. Darbs bija ļoti interesants. -

Jā, mēs skatāmies uz tām paralēlēm, kas ir pasaulē, par ko rakstīja ''Šinelis'', un kādas tās ir šodien, un kā tās izpaužas – iet paralēli vai kaut kur krustojas. Par cilvēka eksistenci pasaulē, kur varbūt cilvēka amats, profesija, materiālais stāvoklis ir svarīgāks nekā cilvēciskā vērtība.''

Tas ir stāsts par maza cilvēka jeb sabiedrībā nenozīmīga cilvēka likteni. Viņam nav nedz naudas, nedz varas. Tāpēc viņš paliek sabiedrībā neievērots un nenovērtēts. Kādu dienu viņā pamostas cerība, ka jauna šineļa iegāde kļūs par atslēgu jaunai dzīvei. Bet sabiedrībā, kurā cilvēks tiek vērtēts attiecībā pret savu mantisko vai sociālo stāvokli, alkas būt pieņemtam nav remdināmas, rezultātā ir vientulības sajūta, par iestudējumu saka Daugavpils teātra aktrise Kristīne Veinšteina.

Lai arī laiki un gadsimti mainās, patiesībā sabiedrība kopumā lielas pārmaiņas nepārdzīvo, izrādes „Šinelis un Šinelis” liek to izpētīt un atklāt, ''pētīt sabiedrības modeļus, ko rāda Gogolis, un mūsdienās, kur cilvēks kā indivīds nemitīgi tiek pazemots'', norāda dramaturģe Justīne Kļava.

Sadarbība ar Paulu Pļavnieci un Justīni Kļavu Daugavpils teātrim izveidojās starptautiskā festivāla – laboratorijas “Telpa – Daugavpils” ietvaros. Vēlāk, 2015. gadā, režisore atgriezās Daugavpils teātrī, lai iestudētu izrādi “Svešie svētki”, kas guva atzinību arī teātra kritiķu vidū un tika nominēta “Spēlmaņu nakts” balvai kategorijā “Gada sasniegums oriģināldramaturģijā.

Izrādes “Šinelis un Šinelis” varoņos iedzīvosies Daugavpils teātra aktieri Kristīne Veinšteina, Māris Korsiets, Egils Viļumovs, Līga Ivanova, Maija Korkliša un Ritvars Gailums. Scenogrāfiju un kostīmus veido Marija Rozīte-Vītola. Mūzikālais noformējums – Uldis Sniķers, gaismas – Sergejs Vasiļjevs

Priekškaru pirmizrāde „Šinelis un Šinelis” Daugavpils teātrī vērs jau sestdien, 16.aprīlī, pulksten sešos vakarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti