Kultūra

LNB šodien atklāj "Rīgas fotomēneša" centrālo izstādi "Fakti un precizējumi"

Kultūra

Vineta Sareika: Stradivari vijole mani iedvesmo

Ģertrūdes ielas teātrī ar izrādi ''Prieks prieku mīl'' viesosies čehu teātra kolektīvs

Čehu eksperimentālais teātris piedāvā risināt svinēšanas jautājumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ģertrūdes ielas teātrī 12.maijā viesosies čehu teātra kolektīvs "D'Epog". Izrāde "Prieks prieku mīl", kuras nosaukumā ir izmantots fragments no Šekspīra 8.soneta, ir eksperimentālā teātra darbs. Čehu mākslinieku kolektīvs izrādē ataino svinību un svētku funkciju mūsdienu sabiedrībā. Iestudējuma autori meklē atbildes uz jautājumiem, ko un kāpēc mēs svinam? Vai ballīte ir laiks, kad mums vairs nav garlaicīgi? Un vai mums vispār ir nepieciešams izbēgt no ikdienas?

Šonedēļ Rīgā viesojas čehu eksperimentālā teātra kolektīvs "D'Epog" ar izrādi “Prieks prieku mīl”. Izrādes režisore Lucia Repašska stāsta, ka iestudējums pēta svinību kultūru mūsdienu sabiedrībā, cilvēku spēju vai nespēju piedalīties dzīrēs.

"Mēs skatītājam cenšamies it kā jautāt, vai mums ir vajadzīgas svinības un kāpēc, un pāri visam mēs cenšamies saprast, vai šajā medijiem piesātinātajā laikmetā mēs vēl spējam jebko svinēt kopā, dalīt mirkli kopā, būt kopā. Tās ir galvenās tēmas, kurās iedziļināmies savā izrādē. Man personīgi, šī izrāde, kas ir arī realitāte, šķiet skumja un vienlaikus arī ļoti uzjautrinoša un dzīvīga," skaidro Lucia Repašska.

Čehu kolektīvs izrādēs mēdzot iesaistīt arī pašu skatītāju, taču režisore uzsver, ka tā ir iespēja katram paskatīties uz sevi no malas un nevienam netiek uzspiesta dalība performancē. Iestudējumā arī apskatītas svinību dažādās formas, no kurām vismaz kāda skatītājam visticamāk nebūs sveša

"Mēs strādājam gan ar moderno svētku elementiem, kā ballītes vai iedzeršanas piektdienās, gan arī aizskaram tradicionālu, pat folkloristisku svētku formu," turpina Repašska. "Tāpat

mēs apskatām arī svētkus kā cilvēka izeju no garlaicības vai ciešanām. Jo, manuprāt, modernā Eiropa patlaban piedzīvo īpašu laiku – mums ir viss. Mēs dzīvojam greznu dzīvi un esam tās nogarlaikoti, jo nespējam novērtēt mirkli. Mēs vienkārši tiecamies sabojāt brīvību, kas mums dota, jo nezinām, kā tikt galā ar garlaicību."

Izrādei nav viena pamata stāsta, bet tā veidota kā vairāku atsevišķu epizožu virkne, kuras vieno tēma – dzīres. Šie čehu mākslinieki savas aktivitātes īsteno pēc teātra laboratoriju principa, radot darbus, kas žanra ziņā iekļauj dramatisko un fizisko teātri. Režisore to vienkārši dēvē par skatuves realitāti.

"Čehijā daudzi kritiķi "D'Epog" kolektīva teātri sauc par eksperimentālu, ir cilvēki, kas mūs sauc par arogantiem vai uzstājīgiem, tāpat mūs dēvē par elitāra teātra veidotājiem vai gluži pretēji mūsu darbu sauc par mēslu. Tāpēc ir ļoti grūti ielikt mūsu izrādes viena žanra rāmī. Tas ir ļoti dažādu pieeju sajaukums, lai uz skatuves atainotu realitāti un lietas, kas ir mums apkārt," stāsta režisore.

Čehu eksperimentālā teātra kolektīvs "D'Epog" ar izrādi “Prieks prieku mīl” Ģertrūdes ielas teātrī viesosies piektdien, kas, kā zināms, parasti sabiedrībai ir iknedēļas svētku diena, noslēdzot darba nedēļu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti