Kultūras ziņas

Trīs tēvu fotostāsti par saviem bērniem

Kultūras ziņas

Jānim Porukam 150

Sākas festivāls "Zelta maska" Latvijā

Teātra festivāls «Zelta maska» uz Latviju atvedis Alvja Hermaņa izrādi «Gorbačovs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vadošais Krievijas teātra festivāls “Zelta maska” ar savu programmu jau 15 gadus dalās arī ar Latvijas publiku. Šoreiz uz Latviju tas atvedis septiņus iestudējumus, kas kaimiņvalstī ir izpelnījušies skatītāju un kritiķu atzinību. Starp tiem arī Nāciju teātra izrādes “Irānas konference” un “Gorbačovs” Alvja Hermaņa režijā. Šoreiz festivāls patiešām ir īpaši saistīts ar Latviju, jo arī “Zelta maskas” goda balva tiek piešķirta Latvijas māksliniekam – scenogrāfam Andrim Freibergam.

Festivāls “Zelta maska” Latvijā jau 15. reizi izrāda spožākās pēdējo gadu laikā Krievijas teātros iestudētās izrādes. Tās ir gan dramatiskā teātra, gan baleta izrādes. Šogad tiks izrādīti septiņi iestudējumi.

Festivāla “Zelta maska” ģenerāldirektore Marija Revjakina atklāj: “Šogad mēs balansējām uz latiņas – notiks festivāls vai nenotiks. Protams, šie ir lieli svētki mums visiem: Latvijai, Krievijai, skatītājiem. Mūs pavadīja, ziniet, ar svētību. Jo neticēja, ka robežas atvērsies un varēsim atbraukt uz valsti, kuru ļoti mīlam un kuras skatītājus ļoti mīlam.''

Šodien un rīt “Zelta maska” Dailes teātrī izrādīs Ivana Viripajeva lugas “Irānas konference” iestudējumu Viktora Rižakova režijā. Uz Rīgu tas atceļojis no Maskavas Nāciju teātra ar Ksenijas Rapoportas, Ingeborgas Dapkunaites, Veniamina Smehova un citu zvaigžņu dalību.

Nāciju teātris festivālā piedalās ar vēl vienu ilgi gaidītu izrādi – Alvja Hermaņa “Gorbačovu”. Aktieris Veniamins Smehovs par izrādi “Gorbačovs” stāsta: “Viens no manas teātra dzīves spilgtākajiem iespaidiem ir Alvis Hermanis. Tie ir gan “Šukšina stāsti”, gan “Gorbačovs”. Te nav runa par ierasto vai labo, bet par fenomenālo. Tā ir pasaules kārtība, kas nezina jēdzienu “valstiskums”. Tā ir pasaules kārtība, kurā cilvēku kopiena ir saprotama vienā personā.

Nav svarīgi, kādā valodā runā šis cilvēks. Tas, ko latviešu meistaram ir izdevies pateikt par skaisto Krievijā un Krievijas cilvēkiem labāk, nekā to prastu paši krievi, ir pasaules mēroga fenomens.”

Šis “Zelta maskas” gads patiešām ir īpaši saistīts ar Latviju, jo festivāla goda balva par izciliem sasniegumiem teātra mākslā ir piešķirta scenogrāfam Andrim Freibergam.

Festivālā Sanktpēterburgas teātris “Subbota” izrādīs iestudējumu ģimenei “Caciki iet uz skolu”, Ļesosibirskas teātris “Poisk” uz Rīgu atvedis Nikolaja Gogoļa “Mirušās dvēseles”. Maskavas balets – iestudējumu “Deju grīda”. Savukārt Sanktpēterburgas Leonīda Jakobsona baleta teātris – “Donu Kihotu” un galā koncertu. Izrādes būs skatāmas Rīgā, Liepājā un Ventspilī. Festivāls noslēgsies 22. oktobrī ar Alvja Hermaņa “Gorbačovu”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti