Dienas ziņas

Pakistānas bijušais premjerministrs notiesāts par korupciju

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Liepājas teātrī darbu sāks jaunā valde

Jaunās Liepājas teātra valdes fokusā – teātra mazās zāles izveide un darbinieku algas

No 1. februāra darbu sāks pildīt Liepājas teātra jaunā valde, kas sola gādāt par teātra mazās zāles izveidi, kā arī  aktieru un tehnisko darbinieku algu palielināšanu. Jau ilgstoši tās ir vienas no zemākajām valstī, salīdzinot ar citiem teātriem. Lai gan šogad kultūras nozarei valsts piešķīrusi papildu budžetu, Liepājas teātris to varētu arī nejust, jo juridiski ir pašvaldības pārziņā.

Kā vēstīts, jaunajā valdē kā mākslinieciskais vadītājs darbosies režisors Valters Sīlis, bet administratīvajā un saimnieciskajā jomā jau iepriekšējās valdes sastāvā bijusī Eva Ciekurze. 

"TV Kurzeme" aptaujātie Liepājas teātra darbinieki ir apmierināti ar jauno valdi un stāsta, ka agrākās domstarpības esot mitējušās. "Eva pa pieciem gadiem ļoti ir iepazinusi trupu. Zina cilvēkus, zina situācijas, zina teātri. Tas ir ļoti labi, un zina visas tās administratīvās lietas ļoti labi, un attiecīgi no otras puses Valters arī ļoti labi zina trupu, kas ir tieši konkrēti aktieri. Daudz strādāja kopā ar mums un brīnišķīgi; [valde ir] ļoti laba kombinācija," pauž Liepājas teātra aktieris Armands Kaušelis.

Aktieri nav aizmirsuši jau ilgstošo problēmu par mazajām algām un cer, ka jaunā valde to risinās. 

"Manā gadījumā runa ir par izdzīvošanu, runa nav par dzīvošanu ar manu teātra algu. Es izdzīvoju. Būtībā, saliekot kopā ar ģimenes naudiņu, kas mums nāk ar sievu kopā un mani, tad mēs kopā kaut kā, bet, ja man būtu jādzīvo vienam, jānomaksā viss, kas man jānomaksā attiecīgi, tad man švaki tur," teic Armands Kaušelis.

Liepājas teātrī aktierim vidējā alga ir 1407 eiro pirms nodokļu nomaksas. 

Salīdzinājumam – vidējā alga aktierim valsts teātrī ir 1593 eiro pirms nodokļu nomaksas, vēsta Kultūras ministrija. Iemesls starpībai ir tas, ka Liepājas teātris ir pašvaldības paspārnē, liela daļa citu teātru saņem valsts finansējumu.

Bijušais Liepājas teātra pagaidu valdes loceklis Timurs Tomsons skaidro: "Piemēram, ar Valmieras teātri mums ir atšķirība pusmiljona dotācijā, un tā ir liela atšķirība starp visiem  profesionālajiem teātriem."

Liepājas teātra jaunā valde atalgojuma problēmas apzinās, taču saka, ka finanses ir ierobežotas un jācer uz valsts atbalstu. Eva Ciekurze norāda: "Izšķiroša nozīme ir tam, vai valsts varēs pieņemt politisku lēmumu, ka viņi to dara. Jo tas, kā pietrūkst Liepājas teātrim, salīdzinot ar valsts teātriem, ir ļoti noteikta naudas masa. Ir diezgan vienalga, kādam mērķim mums valsts to iedotu, tas būtu atspaids."

Valters Sīlis tikmēr uzsver: "Liepāja apkalpo visu šo reģionu, kurš ir ļoti plašs, un tur jāatrod, kā tas Liepājas teātris dara to, ko visi valsts teātri, kā tas kļūs līdzīgāks."

Jaunā valde cer uzlabot situāciju vairākās jomās, tajā skaitā iekšējā komunikācijā, kuras nepilnības tika pārmestas  teātra iepriekšējai vadībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti