Kultūras ziņas

Spānijā notiek pasaules mūzikas forums "Womex"

Kultūras ziņas

Rīgas Gospelkorim - 20

Dramaturģisks ceļojums pa Daugavpils teātri

Sievišķīgas sarunas Daugavpils teātra pirmizrādē «Pie klusiem ūdeņiem»

Daugavpils teātrī sestdien, 28. oktobrī, pulksten 18.00 Lienas Šmukstes režijā pirmizrādi piedzīvos latviešu psiholoģiskās prozas meistares Regīnas Ezeras stāsti Agneses Rutkēvičas dramatizējumā. Tas ir iestudējums par mīlestību un par to, kas klusībā mutuļo sieviešu dvēseļu dzīlēs.

Iestudējums "Pie klusiem ūdeņiem" ir jauns izaicinājums un pieredze Daugavpils aktieriem. Tāds būs arī skatītājiem. Izrāde veidota kā ceļojums pa teātri un četru sieviešu likteņiem, jo katrai no varonēm būs atvēlēta sava telpa teātrī, kur tikties ar skatītāju un dalīties ar savu stāstu par mīlestību, vientulību un sapņiem.

Sievišķīgas sarunas Daugavpils teātrī pirmizrādē «Pie klusiem ūdeņiem»
00:00 / 03:59
Lejuplādēt

Pēdējās nianses, kur nostāties, ko izgaismot un kā sabalansēt skaņas, pirms vērt priekškaru jauniestudējumam "Pie klusiem ūdeņiem", vēl noslīpē Liena Šmukste. Viņai kā režisorei tā ir debija Daugavpils teātrī: "Sajūtas ir satraucošas, mēs gaidām skatītāju, kāds tas būs, kā vērtēs izrādi, kā to uztvers. Tad tikai tie stāsti sāks dzīvot."

Izrāde "Pie klusiem ūdeņiem" Daugavpils teātrī
Izrāde "Pie klusiem ūdeņiem" Daugavpils teātrī

Liena Šmukste Daugavpilī pievērsusies latviešu psiholoģiskās prozas meistares Regīnas Ezeras stāstiem "Pie klusiem ūdeņiem". Agneses Rutkēvičas dramatizējumā izrādei dots tāds pats nosaukums. Un tā ir par mīlestību, saka režisore.

"Tā ir par mīlestība, jo nav neviena cilvēka, kurš nealkst pēc mīlestības. Tā ir tāda skaista sajūta. Kad es sāku arvien vairāk iepazīt un pētīt Regīnu Ezeru un viņas personību, no šī brīža Regīna Ezera manā dzīvē ir ļoti svarīga."

Izrāde veidota kā ceļojums pa teātri un četru sieviešu likteņiem, jo katrai no varonēm, kuru lomās iejutušās Inese Ivulāne-Mežale, Agnese Laicāne, Maija Korkliša, Kristīne Veinšteina, būs atvēlēta sava telpa teātrī, kur tikties ar skatītāju.

"Es strādāju ķīmiskajā tīrītavā, mani sauc Bella, un man teātrī tā ķīmiskā tīrītava ir izvietota teātra pirmā stāva foajē," Bellas lomā iejutusies Inese Ivulāne-Mežale. "Bella ir sieviete ar savu dzīves stāstu, gluži kā mēs visas. Te nav runa par kaut kādām karalienēm, princesēm vai pasaules līmeņa zvaigznēm. Te visas sievietes ir tās, kurā kaut kādā brīdī kāda no skatītajām atpazīs savu situāciju dzīvē. Kad mēs lasījām šos stāstus sākumā, tieši šis stāsts, kuru es spēlēju – šī vecmeitas dzīve un šīs attiecības ar mammu, kas Bellai ir, tas bija no manis kā Ineses ļoti, ļoti tāls stāsts."

Tāpēc tieši šī Bellas loma aktrisei ir bijis jauns izaicinājums un arī jauna pieredze, neslēpj Inese Ivulāne-Mežale:

"Lielākais izaicinājums bija padarīt par savu šo tēlu, to situāciju, to dzīvi, tajā iejusties, izprast, sajust."

Neparasta telpa sarunai ar skatītājiem un savi izaicinājumi šajā iestudējumā "Pie klusiem ūdeņiem" ir arī aktrisei Agnesei Laicānei:

"Zita ir ļoti pašpārliecināta, gudra sieviete, kura dažreiz, meklējot tuvību un mīlestību, arī saņem kaut kādas sekas. Esmu teātra butaforijas telpā, kas ir gandrīz neredzēta telpa jebkuram teātra skatītājam. Man tas ir ļoti liels izaicinājums, jo es nekad neesmu strādājusi tik ļoti apjomīgu darbu. Nekad iepriekš neesmu strādājusi ar Regīnas Ezeras darbiem, kas ir fantastiska iespēja. Un otrs – noturēt skatītāja uzmanību vienam pašam uz skatuves gandrīz pusstundu ir liels darbs."

Pirms uzsākt darbu pie šīs izrādes, režisore sarīkojusi visām četrām aktrisēm kopīgu ekspedīciju pie simboliskā, Latgalē nedaudz mistiskā Čortoka jeb Velnezera, lai radītu šo kopības sajūtu, aizkulišu darbu atklāj Inese Ivulāne-Mežale.

Izrāde "Pie klusiem ūdeņiem" Daugavpils teātrī
Izrāde "Pie klusiem ūdeņiem" Daugavpils teātrī

"Tā bija miglaina, lietaina diena, mēs tiešām noķērām to sajūtu. Režisore nofilmēja šo ezeru, un tagad tas kā dokumentāls materiāls ir uz skatuves." Pie šī simboliskā ezera uz lielās teātra skatuves būs izrādes noslēguma aina. Kopumā šis iestudējums būs sava veida neparasts piedzīvojums arī pašiem Daugavpils teātra skatītājiem, atklāj izrādes veidotājas: 

"Tā, ka skatītāji staigā izrādes laikā pa dažādam vietām, ir pirmo reizi. Tā ir kā tāda ekskursija ar pieturas punktiem."

Katrā no šiem pieturas punktiem būs savs stāsts, un rezultātā noteikti savs stāsts būs arī katram skatītājam, ar ko tas aizies pēc izrādes mājās.

Liena Šmukste saka: "Katrai apmeklētāju, skatītāju grupai šis stāsts galā veidosies viens, bet to piedzīvos dažādi, jo katrs stāsts sākas ar kādu citu skatu punktu."

Pirmizrāde "Pie klusiem ūdeņiem" Daugavpils teātrī 28. oktobrī. Nākamās izrādes 29. oktobrī un 22. decembrī.

Izrāde "Pie klusiem ūdeņiem" Daugavpils teātrī
Izrāde "Pie klusiem ūdeņiem" Daugavpils teātrī

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti