Labrīt

Pirmie "Rail Balica" vilcieni Latvijā varētu sākt kursēt 2028. gadā, bažas par finansējumu

Labrīt

Ukraina pēc vēlēšanām Slovākijā var zaudēt vienu no sabiedrotajiem. Vērtē slovāku eksperts

Koncertuzvedums "Poēma par spēlmani" - Dailes teātra veltījums Pēterim Pētersonam

Mākslinieks un viņa ceļš – Dailes teātrī tapis koncertuzvedums «Poēma par spēlmani»

Kā jauna ceļa meklētājs Latvijas teātrī savulaik ienāca Pēteris Pētersons. Viņš aizsāka dzejas teātra tradīciju un radīja leģendāras izrādes, no kurām spožākās virsotnes bija "Motocikls" Dailes teātrī un "Spēlē, Spēlmani!" Jaunatnes teātrī. Pieminot meistaru viņa 100. jubilejā, Dailes teātris izveidojis koncertuzvedumu "Poēma par spēlmani", kam pirmizrāde būs piektdien, 29. septembrī.

Pētera Pētersona lugu teksti uzvedumā savīsies ar dziesmām no viņa veidotajām izrādēm, ko izspēlēs un izdziedās Dailes teātra aktieri un koris "Kamēr…", pie klavierēm būs pianists Matīss Žilinskis. Viestura Kairiša veidotā koncertuzveduma tēma – mākslinieks un viņa ceļš pagātnē, šodienā un nākotnē.

"Visskaistāks ogas pasaulē" ir viena no dziesmām, kas daudzus gadus dzīvo savu patstāvīgu dzīvi dažādās versijās. Taču tās sākotne ir tieši Pētera Pētersona izveidotais iestudējums "Motocikls" pirms vairāk nekā 50 gadiem ar Imanta Ziedoņa dzeju un Imanta Kalniņa mūziku.

Dziesma atkal jaunā interpretācijā skanēs arī koncertuzvedumā "Poēma par spēlmani". Dramaturģisko materiālu uzvedumam veidojusi Ieva Struka, savijot kopā tekstus no dažādām Pētera Pētersona lugām. Dziesmas savukārt izraudzījies Dailes teātra muzikālais vadītājs Juris Vaivods, arī tās visas tapušas tieši Pētersona veidotajiem iestudējumiem un atklāj, cik labi viņš pratis novērtēt tolaik vēl pavisam jaunos talantus. Stāsta Juris Vaivods: "Viņam ir bijusi ļoti laba oža uz jauniem talantiem. Tā viņš, piemēram, jau 1962. gadā uzrunāja vēl pavisam jauno Raimondu Paulu, kurš radīja arī savu pirmo teātra mūziku toreizējam Drāmas teātrim (tagad Nacionālajam teātrim) – "Man 30 gadu". Viņš pēc tam vēlāk uzrunāja arī Imantu Kalniņu, kurš savukārt ienāca Dailes teātrī ar savu "Motociklu", pēc tam ar vērienīgajiem izrādes "Idiots" koriem un, protams, vainagojās tā sadarbība ar to, ka Latvijas Kultūras kanonā ir iekļuvusi izrāde "Spēlē, Spēlmani!", kas savukārt tika uzvesta Jaunatnes teātrī. Tad jau nāca Imanta Zemzara laiks, novārtā nepalika arī Pēteris Vasks un Vaska skolnieks Andris Dzenītis. Pētersons, kā redzams, uzticējās šiem jaunajiem, talantīgajiem komponistiem."

Koncertuzvedumā piedalīsies koris "Kamēr…", pianists Matīss Žilinskis, dziedās un Pētersona lugu fragmentus izspēlēs Dailes teātra aktieri, kā arī tikko Mūzikas akadēmijā studijas uzsākušais jauno aktieru kurss.

Galvenajā lomā būs Klāvs Kristaps Košins, kurš arī uzvedumā būs Klāvs no Pētersona lugas "Tikai muzikants". Sarunā ar radio "Klasika" aktieris atzina, ka, strādājot pie lomas, izlasījis daudzas Pētersona lugas, kas nav bijis viegls uzdevums, bet tagad tā viņam ir ļoti vērtīga un arī emocionāla bagāža: "Tas ir ļoti grūts darbs, bet arī tik ļoti izbaudāms, jo, godīgi sakot, arī lasot "Tikai muzikants", beigās asaras acīs parādās. Tā ir kaut kāda stīga, debess stīga, ko Pēteris ir jutis. Viņš ir ģēnijs, viņš stāv pāri pasaulīgajam, mantiskajam, manuprāt. Tā sajūta, kas tajā materiālā ir, tā ņem tevi bez atlikuma līdzi."

Pēteris Pētersons bija jauna ceļa meklētājs mākslā, kurš teātrī iepūta svaigu elpu, it īpaši jau aizsākot savu spilgto dzejas teātra tradīciju. Kā mākslinieks un cilvēks viņš bija ekscentriska, ļoti jūtīga un izkāpināta personība. Viņa pasaules izjūta caurvīs arī koncertuzvedumu "Poēma par spēlmani", ko iestudē režisors Viesturs Kairišs, kurš Pētersonu nav saticis dzīvē, bet kura ietekme uz viņu tomēr ir ļoti būtiska. "Kad tu teātra režijā mācies par personībām, tad tāds režisors kā es, kurš vairāk balstās uz fantāziju un māksliniecisko neordinaritāti, protams, ļoti ātri nonāk pie Pētera Pētersona, man viņš vienmēr likās fascinējoši tuvs. Viens no spilgtākajiem izteikti režisoriskā teātra pārstāvjiem," atzīst Kairišs. "Līdz ar to, kad pienāca šī jubileja, bija skaidrs, ka ir ļoti svarīgi tam pievērst uzmanību, kā viņš savu teātri veidoja, kā viņam gāja Dailē. Un vispār, kas ir mākslinieka ceļš visos laikos – tajā laikā, šodien un rīt".

Koncertuzveduma "Poēma par spēlmani" pirmizrāde Dailes teātrī skatāma piektdien, 29. septembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti