«Atraitnes dēls» – Valmieras teātrī pirmizrāde stāstam par mātes un dēla attiecībām

27. oktobrī Valmieras teātra Apaļajā zālē pirmizrādi piedzīvos pēc Viļa Plūdoņa poēmas motīviem iestudētais "Atraitnes dēls" Viestura Roziņa interpretācijā. Bez vārdiem veidotā, poētiskā izrāde caur deju un mūziku ietieksies cilvēka pašu pirmo – mātes un bērna – attiecību pieredzē, informē teātrī.

Poēma stāsta par nabadzīga jaunekļa, atraitnes dēla, dramatisko cīņu par savu sapņu piepildīšanu – izglītības iegūšanu, par labākas dzīves nodrošināšanu sev un savai mātei, zemtekstā – Latvijai. Režisors Viesturs Roziņš ar radošo grupu lasa "Atraitnes dēlu" šodienas cilvēka acīm, ieaužoties cauri laikiem aktuālajās mātes un dēla attiecībās.

Viļa Plūdoņa "Atraitnes dēls" (1900) ir viens no latviešu rakstniecības izcilākajiem paraugiem. Poēmas izstrādei autors veltīja 15 gadus no savas dzīves. Gadu gaitā latviešu sabiedrībā apzīmējums "atraitnes dēls" ieguvis metaforisku nozīmi. Uzskata, ka tā ir nīčiskā pārcilvēka latviskā versija.

"Šis būs pieaugšanas stāsts. Par jauna cilvēka tiekšanos uz augšu. Par mērķtiecības dzinuli, kas iekodēts jau šūpulī un par spēcīgajām mātēm, kas mīl. Šī būs mīlestības un mērķtiecības sadursme, deja un duelis vienlaikus," par izrādi saka režisors Viesturs Roziņš.

Radošajā komandā arī dramaturģe Ludmila Roziņa, scenogrāfs Valters Kristbergs, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa, gaismu māksliniece Jūlija Bondarenko, komponists Jēkabs Nīmanis, horeogrāfs Kārlis Božs, vokālā pedagoģe Anita Hofmane un balss improvizācijas konsultante Dana Indāne-Surkiene.

Lomās: Inese Ramute, Kārlis Dzintars Zahovskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti