«No klasikas līdz avangardam» – programma Baltijas baleta festivālā

28. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls norisināsies 2023. gada oktobrī un 2024. gada janvārī, solot pārsteidzošas un aizraujošas izrādes un pasākumus. Tie būs skatāmi gan Rīgā, gan Preiļu novada kultūras centrā, gan Latgales vēstniecībā "GORS" un koncertzālē "Cēsis", informēja festivāla rīkotāji.

Pirmo reizi festivāls piedāvās arī starpvalstu projektu "Baltijas baleta tandēms", kurā piedalīsies Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Ukrainas nacionālā baleta zvaigznes un kas 2024. gada 22. janvārī būs skatāms VEF Kultūras pilī.

Oktobris iesāksies ar virkni baleta dejai veltītu pasākumu – 6. oktobrī pulksten 17 Mencendorfa namā tiks atklāta izstāde "Deja – četras mākslas", bet 11. oktobrī pulksten 17 t/c "Origo" norisināsies tradicionālais festivāla atklāšanas Labdarības koncerts.

Mēneša otrajā pusē, 20. oktobrī, pulksten 20 kinoteātrī "Splendid Palace" būs iespēja noskatīties režisora Tomija Paskāla (Tommy Pascal; Francija) filmu "Swan Lake". Savukārt 21. oktobrī Preiļu novada Kultūras centrā un 23. oktobrī pulksten 19 Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē būs skatāma modernā baleta kompānijas "Quorum Ballet" (Portugāle) izrāde "Correr o Fado".

Programmā atzīmēts, ka "Fado ir visreprezentatīvākais Portugāles tradicionālās kultūras izpausmes veids – ar kustību, skaņu un sajūtu daudzveidību dejotāji mums nodod savu mākslu un skaistumu, ko uztver un sajūt mūsu sirds. Apvienojot fado ar mūsdienu deju, "Correr o Fado" lauž tradicionālo veidu, kā redzēt, dzirdēt un sajust fado," par izrādi saka mākslinieki. Jāatzīmē, ka "Quorum Ballet" ir laikmetīgās dejas apvienība, kuru 2005. gadā dibinājis tās mākslinieciskais vadītājs, galvenais horeogrāfs un dejotājs Daniels Kardoso.

26. oktobrī koncertzālē "Cēsis", Latgales vēstniecībā "Gors" un 30. oktobrī VEF Kultūras pilī pirmo reizi Latvijā un Baltijā ar izrādi "Blu Infinito" viesosies "eVolution Dance Theater" (Itālija, Roma).

Par šo izrādi tiek teikts, ka tas ir "novatoriskas un aizraujošas dejas, mākslas, akrobātikas, maģijas un ilūzijas apvienojums. Ūdens plūst, dejo un kaskādē brīnumainā ceļojumā. Tehnoloģiju izmantošana un to saistība ar grupas daudzpusīgo mākslinieku (dejotāju, vingrotāju, iluzionistu, akrobātu, sportistu) sniegumu ir "eVolution" dejas teātra atšķirīgais elements.

Lāzeru un spoguļu apvienojumi, atspulgi, atspīdumi, lūzumi, ķīmiskie ekrāni, kas reaģē ar gaismu un to uztver, rada pasaules, kurās dejotāju ēnas pārsniedz ķermenisko un saplūst ar gaismisko."

Deju kompāniju "eVolution Dance Theater" dibinājis amerikāņu horeogrāfs un dejotājs Entonijs Heinls (Anthony Heinl); viņš ir arī kompānijas mākslinieciskais vadītājs. "eVolution Dance Theater" ir mūsdienīgās dejas, akrobātikas un inovatīvu tehnoloģiju savienojums.

Visbeidzot 2024. gada 22. janvārī VEF Kultūras pilī būs skatāms starpvalstu dejas projekts "Baltijas baleta tandēms", kurā piedalīsies baleta zvaigznes no Igaunijas, Lietuvas, Latvijas un Ukrainas. Skatītājiem tiks piedāvāti izcilāko Baltijas un Ukrainas horeogrāfu un dejotāju baleta motīvi "No klasikas līdz avangardam".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti