Optiskās ilūzijas un leģendu godināšana jau pēc nedēļas Baltijas baleta festivālā

Šī gada Baltijas baleta festivāla spožākās zvaigznes būs viesi no Itālijas, kas uz Latviju atvedīs izrādi "Blu infinito" jeb "Bezgalīgi zils". Deja tajā apvienota ar audiovizuāliem efektiem un optiskām ilūzijām, kas skatītāju ieved teiksmainā fantāzijas pasaulē.

Festivāla viesu vidū būs arī modernā baleta kompānija no Portugāles, kas dejā atklās fado mūzikas emocionālo dabu. No pašmāju zvaigznēm festivālā šogad īpaši pieminēs leģendāro baletdejotāju un pedagoģi Janīnu Pankrati, sagaidot viņas 100. jubileju.

Baltijas baleta festivāls sāksies pēc nedēļas, 11. oktobrī, un noritēs ne tikai Rīgā, bet arī Preiļos, Rēzeknē un Cēsīs.

Drīzumā Baltijas baleta festivāls
00:00 / 04:47
Lejuplādēt

Fado ir visplašāk pazīstamā portugāļu tradicionālās kultūras izpausme. Latvijā to visbiežāk esam iepazinuši caur mūziku un dziesmu. Baltijas baleta festivāls savukārt piedāvās to atklāt arī caur deju. Turklāt laikmetīgo deju, ko pārstāv "Quorum Ballet" modernā baleta kompānija, kas uz Latviju atvedīs izrādi "Correr o fado". Dejotāji uzsver, ka, apvienojot šo par portugāļu dvēseli dēvēto žanru ar mūsdienu deju, viņi lauž tradicionālo veidu, kā redzēt, dzirdēt un arī sajust fado".

Šī gada festivāla spožākās zvaigznes būs "The Evolution Dance Theater" no Itālijas, kas uzstāsies ar izrādi "Blu infinito" jeb "Bezgalīgi zils".

Izrādē "Blu infinito" kopā saplūst deja, akrobātika un jaunāko tehnoloģiju radīti visdažādākie efekti, kas uzbur optiskas ilūzijas, skatītājam ļaujot nokļūt it kā maģiskā pasaulē, kur mājo fantastiskas radības, dažādu dabas formu mainība un saplūsme.

Festivāla direktore Lita Beiris stāsta, ka Itālijas teātris Latvijā ieradīsies pēc viesizrādēm Vācijā un viņus atvest nav viegls uzdevums, jo līdzi ceļo vērienīgs aprīkojums, kas nodrošina izrādes iespaidīgo vizuālo tēlu: "Tas ir unikāli, kā izrādē viņi uz skatuves uzbur ūdens pilienus, fantastiskas zemūdens būtnes un tai pašā laikā nodarbojas vēl ar akrobātiku, moderno deju. Apvieno maģiju, ilūziju, ļaujot ieraudzīt jūras dzīļu radības un izgaismotus koraļļus. Tas viss ir krāsām bagāts vai, kā viņi paši saka, apgleznots ar gaismu. Nosaukumā minētais "bezgalīgi zilais" ir dzīvības šūpulis."

Baltijas baleta festivāla direktore Lita Beiris
Baltijas baleta festivāla direktore Lita Beiris

Baltijas baleta festivāls šogad īpaši izcels arī kādu leģendāru pašmāju personību – baletdejotāju un pedagoģi Janīnu Pankrati, kurai drīzumā apritēs 100. jubileja.

Pankratei veltīto pasākumu veido Latvijas Baleta un dejas ģildes vadītāja Regīna Kaupuža, un viņa atzīst, ka Pankratei bijusi milzīga nozīme mūsu dejas attīstībā un joprojām dzīvākas par dzīvu ir leģendas par viņas ugunīgā temperamenta piepildīto talantu: "Pankrate ir šis gadījums – no klasikas līdz avangardam. Viņa dejoja visu klasisko repertuāru, vadošās izrādes, bet viņa fantastiski varēja dejot Mariju un tikpat fantastiski viņa varēja dejot spānieti, tikpat labi Varvaru kā baletu "Bolero". Tēlu diapazons bija vienkārši milzīgs! Viņa bija ļoti laikmetīga, un, ja mēs to spējam izgaršot, mēs to varam veidot arī nākotnei. Tā enerģija un emocijas, ko viņa ir atstājusi mūsu dejotājos un nākošās paaudzes veidotājos, ir tā, ko mēs ieraudzīsim horeogrāfijās, ko veidos pavisam jaunie horeogrāfi kā veltījumu Pankratei."

Baltijas baleta festivāla preses konference
Baltijas baleta festivāla preses konference

Janīnai Pankratei bijusi ļoti nozīmīga loma daudzu mūsu baleta zvaigžņu izaugsmē, arī kā pedagoģe viņa uguņojusi tikpat stipri kā uz skatuves, bet spējusi baletdejotājiem iedot ļoti daudz, atraisot viņu spējas un varēšanu. Pankrates audzēkņu vidū arī Aivars Leimanis: "Tiešām izcila personība! Viņa piecus gadus bija arī mūsu baleta vadītāja, iestudēja divus lielus darbus. Protams, ar viņu bija ļoti interesanti strādāt, viņa bija ārkārtīgi emocionāla personība, un tas stils apmēram bija tāds – teiksim, uz Zitu Errs viņa nevarēja atļauties "izlikties", tad es saņēmu dubultīgi. Viņa teica – nu, paskaties tev rokas garas kā mērkaķim, nu, savaldi taču viņas, liec kaut kur viņas! Apmēram tādā garā.

Pie mums toreiz bija normāli, ka – ja kāja nav nostiepta, tad uzšaut pa to kāju, lai tā nostiepjas, bet Amerikā jau toreiz varēja par to notiesāt. Un kad viņa bija Amerikā un vienā studijā pasniedza nodarbības, viņa kā parasti "uzšāva" vienam puikam. Tā studijas vadītāja gandrīz infarktu dabūja un pēc tam no Pankrates neatgāja nevienu soli. Bet viņa patiešām bija ārkārtīgi talantīga un ārkārtīgi emocionāla, man liels prieks, ka viņai par godu būs šis koncerts."

Janīnai Pankratei veltītais koncerts notiks 20. novembrī Rīgas Latviešu biedrības namā, bet Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 11. oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti