Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

"Virsma" – ūdenim veltīta cirka izrāde

Rīgas cirkā notiks izrāde uz ūdens klātas virsmas

Rīgas cirka arēnā būs skatāma izrāde "Surface" ("Virsma") – izrāde uz ūdens klātas virsmas. No 30. marta līdz 1. aprīlim Rīgas cirkā viesosies beļģu cirka apvienība "Familiar Faces", kas guvusi starptautisku atpazīstamību, pateicoties savai inovatīvajai pieejai cirka valodai un scenogrāfijai, informēja Rīgas cirka pārstāvji.

Rīgas cirka radošais direktors Mārtiņš Ķibers uzsvēra izrādes unikalitāti gan formas, gan satura ziņā: "Parasti skatuves grīda pirms cirka izrādēm tiek slaucīta ļoti rūpīgi – lai nepaslīdētu kāja un kaut kas nenoietu greizi. Savukārt "Familiar Faces" ļaujas ūdens izaicinājumam – izmirkst paši un saslapina deju grīdu. Lai runātu par saskarsmi ar vidi un spēju kontrolēt apkārtējos apstākļus, cirka mākslinieki aizrautīgi virpuļo pa slideno virsmu. Viņi kontrolē apstākļus un vienlaicīgi tiem ļaujas, skatītājus apburot ar sarežģītiem akrobātikas un dejas elementiem."

Cirka apvienības "Familiar Faces" izrāde "Surface"
Cirka apvienības "Familiar Faces" izrāde "Surface"

"Surface" aplūko mūsdienu cilvēka un dabas attiecības, runā par ekoloģiju, pamatu zem kājām un dabiskā līdzsvara meklējumiem, kā arī par cilvēka ķermeņa attiecībām ar ūdeni. Izrādē kā burtiskā, tā pārnestā nozīmē tiek meklēts līdzsvars, slidojot bez slidām un savienojot dažādas skatuves mākslas valodas: akrobātiku, līdzsvara disciplīnas, deju, tam visam pievienojot spēles elementus. Izrāde ir te strauja, te meditatīvi plūdena – kā jau ūdens stihija. Ūdens ir māksliniekiem zem kājām un ūdens viņiem līst uz galvas.

"Surface" augsti novērtēta Eiropas cirka mākslas festivālos un konkursos – izrāde ir arī cirka mākslas platformas "Circusnext" 2018./2019. gada laureāte. 

Cirka apvienības "Familiar Faces" izrāde "Surface"
Cirka apvienības "Familiar Faces" izrāde "Surface"

"Familiar Faces" (Beļģija) ir 2017. gadā dibināta apvienība, kuras sastāvā ir cirka mākslinieki no dažādām valstīm. Četri akrobāti iepazinās, kopā studējot ACaPA (Academy of Circus and Performance Art) cirka augstskolā Tillburgā, Nīderlandē. Šī ir jau trešā apvienības kopīgi veidotā izrāde.

Atgriežoties Rīgas cirka ēkā pēc rekonstrukcijas energoefektivitātes kārtas, cirka arēnā atsākušās cirka izrādes un citi kultūras un mākslas notikumi. 20.–22. aprīlī cirkā būs skatāma apvienības "CirkVOST" (Francija) izaicinošā klaunādes un akrobātikas izrāde sagatavotai publikai "A-Tripik" (14+)  – kultūrkodiem, rituālām atsaucēm un mitoloģiskiem personāžiem piepildīta izrāde. 

Savukārt 19.–20. maijā notiks projekta "Cirks klimatam" izrāde par vides un klimata krīzi. Izrāde top, sadarbojoties Rīgas cirka māksliniekiem, Norvēģijas cirka apvienībai "Acting for Climate" un Latvijas jauniešiem. Projekts "Circus for Climate" tiek īstenots, pateicoties Eiropas Ekonomikas zonas grantu finansējumam.

Sezonas gaitā iecerētas vēl citas cirka viesizrādes, un 15.–21. augustā paredzēts nu jau 11. starptautiskais laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls "Re Rīga!", kas otro gadu pēc kārtas tiek organizēts Rīgas cirka paspārnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti