Kultūras rondo

Pagājušais gads Aigaram Raumanim bijis iespaidīgs – 68 koncerti, 14 pirmatskaņojumi

Kultūras rondo

Klavesīniste Ieva Saliete apvieno divas ekstrēmas profesijas – ir mūziķe un mamma

Rīgas cirka lielā arēna ir gatava atklāšanai

Ar plašu notikumu programmu atklās Rīgas cirka aprīkoto arēnu

"Mēs diezgan daudz domājām par to, kādu vēlamies redzēt šo atklāšanas sezonu, un tā simboliski būs vērsta ar skatu uz Franciju, valsti, no kuras nāk laikmetīgais cirks," par Rīgas cirka atklāšanas programmu Latvijas Radio 1 raidījumā "Kultūras rondo" stāsta Rīgas cirka valdes locekle Māra Pāvula. Cirks mūsdienās mainās, un pārmaiņas piedzīvojis arī Rīgas cirks, kura arēnas atklāšana notiks šī gada martā un aprīlī. Atklāšanas programmā iekļautas ne vien plašai publikai pieejamas izrādes, bet arī dažādi notikumi pasaules cirka un citu nozaru profesionāļiem.

Cirka aprīkotā arēna 21., 22. un 23. martā tiks atklāta ar velobaleta izrādi "La Bande a Tyrex" no Francijas apvienības "La Bande a Tyrex" izpildījumā.

"Tas nav tikai nejaušs māksliniecisks impulss. Mēs diezgan daudz domājām par to, kādu vēlamies redzēt šo atklāšanas sezonu, un tā simboliski būs vērsta ar skatu uz Franciju, valsti, no kuras nāk laikmetīgais cirks.

[..] Mēs gribam parādīt gan franču cirku pilnā krāšņumā, gan dot iespēju skatītājiem atkal piedzīvot šo apaļo arēnu," par atklāšanas tematiku stāsta Pāvula.

Izrādē cirkā, tāpat kā teātrī, ir rekomendēti vecuma ierobežojumi, programmā ir gan izrādes bērniem un visai ģimenei, gan izrādes, uz kurām cirks aicina tikai pieaugušos. "Mēs aicinām skatīties, ja tur [uz biļetes] ir norāde, ka izrāde ir no 12 vai 14 gadu vecuma, tad tam ir kaut kāds iemesls. Vai nu tas ir izrādes garums, vai temps, vai tās var būt arī tēmas, kuras izrādē tiek aprunātas, vai, piemēram, izrādē klātesošs ir kailums," uzsver Rīgas cirka valdes locekle.

"Cirks mūsu kultūrā, pētniecībā ir vēl pilnībā neatklāta zeme," par cirka vēsturi un darbu ar arhīva materiāliem skaidro projektu vadītāja Elvīra Avota. Viņa uzsver, ka cirka arhīvs ir bagātīgs un tāpēc, ka cirka vēsture Latvijā nav pētīta, daudzas arhīva kolekcijas nav atvērtas kopš 20. gadsimta 90. gadiem.

Cirkā atklāšanas programmā apskatāma arī Rīgas cirka vēsturisko plakātu izstāde "Jautrības metamorfozes", ko papildina dažādi cirka objekti, rekvizīti, fotogrāfijas, dokumenti un arhitektūras liecības.

Grāmata "Rīgas cirks. Ieskaņa. 1888–1957"
Grāmata "Rīgas cirks. Ieskaņa. 1888–1957"

Atvēršanas svētki tiks svinēti grāmatai "Rīgas cirks. Ieskaņa. 1888–1957", kurā aprakstīti notikumi no Rīgas cirka ēkas uzbūvēšanas brīža 1888. gadā līdz pirmajai ēkas rekonstrukcijai 1957. gadā.

Pirmo pārbūvi cirks piedzīvoja jau gadu pēc tā atklāšanas, jo cirka ēka 1888. gadā tika uzbūvēta trīs mēnešos. "Tas bija ļoti interesanti. Kā dzirdēju no arhitektiem, kas tagad [2022. gadā] veica rekonstrukciju, ka viņi, šķetinot māju vaļā, redzēja to, kā var uzbūvēt māju trīs mēnešos. Protams, izlaižot dažas lietas vai improvizējot mazliet," stāsta Avota.

"[Laikmetīgais cirks] ir skatuves mākslas žanrs, kurā no vēsturiskā cirka disciplīnām ir attīstījusies mākslinieciskā valoda, kas ļauj caur ķermeni un sevis pārvarēšanu runāt universālā valodā par ļoti dažādām tēmām un spēcīgi nodot šo pārdzīvojumu skatītājiem,"

laikmetīgo cirku Rīgas cirka kontekstā skaidro Pāvula.

Viņa uzsver, ka Rīgas cirks netiks veidots kā repertuāra teātris, kuram piesaistīta viena trupa, jo mūsdienās laikmetīgais cirks tā nefunkcionē. Cirka mākslā tiek veidotas dažādas apvienības, kuras veido izrādes un viesojas dažādās vietās un festivālos.

Līdz šim cirka repertuārā un arī atklāšanas programmā galvenokārt piesaistīti ārvalstu mākslinieki, taču cirks aktīvi darbojas dažādos starptautiskos projektos, kas atbalsta tieši Baltijas mākslinieku jaunradi un jaunu izrāžu veidošanu. Atklāšanas programmas ietvaros plānota liela Baltijas cirka izrāžu skate un izrāžu prezentācijas, kuras apmeklēs arī ārvalstu delegācijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti