Deja ar nāvi un mīlestība tik īsta kā pasakā. Teātra izrāžu izlase

Fantāzijas, kas savijas ar realitāti un atspoguļo mūsu bailes, vientulību un tiekšanos pēc cilvēciskas tuvības. Dažādos līmeņos, dažādos teātros un dažādos žanros tiek apspēlēta mūsu iedomu un reālās pasaule satikšanās. Izrāžu izlasi piedāvā "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.

Deja ar nāvi un mīlestība tik īsta kā pasakā. Teātra izrāžu izlase
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Pīters Pens saiet sviestā" Dailes teātrī

Uz Dailes teātra skatuves atgriežas Kornlijas Politehnikuma drāmas pulciņš šoreiz visai ģimenei paredzētā iestudējumā par zēnu, kurš nevēlējās pieaugt. Skatītāju jau iemīļotie aktieri, kuri izmeklēja slepkavību Haveršamas muižā un salaida visu pilnīgā sviestā, nu ir izveidojuši jaunu izrādi. Leģendārā Pītera Pena un viņa ienaidnieka Kapteiņa Āķa cīņas karstumā viss atkal juks un bruks, bet mīlestība starp Vendiju un Pīteru būs tikpat īsta kā pasakā.

Jaunās izrādes panākumi turpina galvu reibinošo ceļu pie skatītājiem visā pasaulē. Izrāde "Pīters Pens saiet sviestā" iestudēta daudzās pasaules valstīs, un Dailes teātrī būs redzams oriģinālā uzveduma precīzs pārlikums no Londonas Vestenda – tā veidošanā ir iesaistīti britu sadarbības partneru īpašo efektu veidotāji, un iestudēšanu pārraudzījis "The Mischief Theatre" pārstāvis režisors Freds Grejs.

Pirmizrāde 19. janvārī, nākamās izrādes 20., 21., 31. janvārī.

"Mana tēva nāve" Willa teātrī

"Mēs kuļamies pa dzīvi tikpat bezpalīdzīgi kā padzīvojuši vācu tūristi Āfrikas savannā. Tikko vēl bija pusmūža krīze, un nākamajā brīdī jau viss, demences depo."

Demences skarto novecotāju skaits pasaulē un arī Latvijā strauji palielinās. Vēl pirms simts gadiem, pirms penicilīna atklāšanas, mēs varējām "cerēt" uz kādas infekcijas slimības izraisītu ātru nāvi, bet medicīnas progresa rezultātā miršanas process lielākoties ir daudz garāks un bieži – vientuļāks. Galu galā, lielāko daļu no mums sagaida lēna izdzišana.

Aplūkojot tuvplānā divu cilvēku deju ar nāvi, izrādes veidotāji aicina skatītāju uz izrādes laiku iekāpt šajā skarbi ironiskajā vienvirziena vilcienā uz depo, kur gala stacija ir absolūta un visiem pienākoša. Izrāde par kognitīvo disonansi, kas veidojas, saskaroties ar lēnu tuvinieka aiziešanu, par vientulību un bezspēcību, kurai neesam gatavi.

Visi zina, ka cilvēks ir mirstīgs, bet vienlaikus šī varētu būt arī vismazāk izdomātā doma pasaulē.

Režija – Varis Piņķis, mūzika – Žanete Spirka, lomās – Varis un Antons Piņķis.

Nākamā izrāde 19. janvārī.

"Sniega gūstā" Daugavpils teātrī

21. janvārī pirmizrādi piedzīvos izrāde "Sniega gūstā" Daugavpils teātrī. 

"Vakars. Necaurredzams putenis sapludinājis kopā debesis ar zemi. Pie horizonta parādās kāda aizdomīga būtne, kura klusām lavās pretī ugunij logā lauka otrā galā. Ja putenis nebūtu paslēpis viņas seju, rūpīgs vērotājs uzreiz saskatītu viņas acīs degošu apņēmību – šī būtne ir kaut ko iecerējusi, un pat vētra nespēs viņu apturēt.

Atskan zvans. Tad vēl viens, neatlaidīgāks. Pašaizsardzībai Patriks paņem lietussargu. Atsprāgst durvis, un viesulis vārdā Džudīte iebrāžas viņa mājā," vēsta izrādes apraksts.

Izrādes pamatā ir angļu dramaturga Pītera Kviltera luga "Snowbound". Režisors Ivars Lūsis, lomās: Ivars Lūsis un Jūlija Ļaha.

Nākamā izrāde 21. janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti