Kultūras rondo

Ieskats plašajā Muzeju nakts programmā

Kultūras rondo

Kokļu mūzika: top jauni darbi, komponisti ir ieinteresēti eksperimentēt

Dana Bjorka: Teātra repertuārā klāt nāk atklāts un ass dialogs par politiskām tēmām

Vēlme uzsākt dialogu. Čehova teātra vadītāja Dana Bjorka par teātra jauno kursu

"Mums bija jādomā, kā mūsu teātris pēc iespējas aktīvāk, skaļāk un nepārprotamāk var izteikt šodien savu politisko nostāju pret to, kas notiek pasaulē," skaidrojot ieceri veidot Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātri kā diskusiju telpu, lai veicinātu un iesaistītu teātra skatītāju sabiedrībā aktuālu jautājumu pārspriešanā, Latvijas Radio 1 raidījumā "Kultūras rondo" norāda teātra vadītāja Dana Bjorka.

Teātra repertuārs ir saplānots līdz 2024. gada beigām, bet Dana Bjorka droši atklāt plānus par turpmāko darbu vēlas tikai tuvākajam pusgadam. Līdz sezonas beigām paredzētas vēl divas pirmizrādes – "Viss sākas ar mīlestību" un "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos". Ar jauno sezonu teātris aizsāks kādu jaunu tradīciju, ik gadu uz lielās skatuves piedāvājot iestudējumu bērniem. Kā pirmā jaunās sezonas pirmizrāde tiks veidota izrāde "Rubins Huds" Daces Pūces režijā.

"Mēs dzīvojam tādā šodienā, kur krievu kultūra pēc 24. februāra notikumiem ir zem ļoti liela sitiena. Krievu kultūrai bieži vien šodien ir jāattaisnojas, kāpēc mums būt, kāpēc mums runāt, kāpēc mums radīt kultūras vērtības krievu valodā. Un kāpēc krievu kultūra nav piesaistīta tiem politiskiem lēmumiem un tiem politiķiem, kuri rīko to neprātu, uzsākot karu," skaidro Dana Bjorka. Bjorka piesaka Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra konkrēto lomu šo jautājumu aktualizēšanā un risināšanā: "Mums bija jādomā, kā mūsu teātris pēc iespējas aktīvāk, skaļāk un nepārprotamāk var izteikt šodien savu politisko nostāju pret no, kas notiek pasaulē. Visspēcīgākais mūsu runas aparāts ir mūsu izrādes, nevis aktieru intervijas un Danas ieraksts pirms katras izrādes, bet tieši mūsu mākslas darbs, ko radām." Kā vienu no darbiem, kas iezīmē teātra konkrēto nostāju, Bjorka izceļ Viestura Kairiša "Hamletu", savukārt izrāde "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" aktualizēs deportāciju tēmu.

Uzsverot nepieciešamību sarunāties par dažādām tēmām, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris organizēs diskusijas, kurās tiks uz sarunu aicināti pārstāvji no latviešu un krievvalodīgo latviešu sabiedrības daļas. "Mēs mēģināsim celt jautājumus, kuri joprojām nav izsāpēti, kuri nav izrunāti un kuru dēļ sabiedrībā rodas nepareizi stereotipi," skaidro Dana Bjorka. "Cilvēki grib par to runāt un grib uzsākt dialogu," teic Bjorka, uzsverot, ka teātris nekad nav strādājis ar tik pilnām zālēm un nepieciešamību likt papildu izrādes.

Jaunajā sezonā teātris atklās jaunu eksperimentālo skatuvi, kas atradīsies ārpus teātra telpām un būs atvērta dažādām iniciatīvām, tostarp jauniešiem, kuriem ir vēlme izteikties, bet, iespējams, nav finansiālu iespēju un pieredzes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti