Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Sākas 7. Rīgas Starptautiskā tekstila un šķiedras mākslas triennāle

Mākslinieka drāma izrādē "Kad mēs mostamies"

Valmieras teātris sezonu noslēdz ar pirmizrādi – Ibsena «Kad mēs mostamies»

14. jūnijā Valmieras teātrī pirmizrādes svētkus svin šīs sezonas pēdējam jauniestudējumam – Henrika Ibsena "Kad mēs mostamies" (oriģināli "Kad mēs, mirušie, mostamies") Toma Treiņa režijā, informēja teātrī.

"Kad tēlnieks Ārnolds Rūbeks pēc ilgiem svešumā pavadītiem gadiem atgriežas dzimtenē, negaidītā atkal satikšanās ar Irēni – sievieti, kura bijusi iedvesma viņa pasaules slavu guvušajai skulptūrai, – liek Rūbekam pārvērtēt visu savu mūža darbu. Abu satikšanās ir mēģinājums atgriezties pagātnē un vienlaikus liecība šādas atgriešanās neiespējamībai. Lai gan sākotnēji šī skulptūra bijusi ideāli pilnīgs mākslas darbs, pamazām tā kļuvusi par vilšanos un radošo strupceļu. Šo pārvērtību izskaidrojums slēpjas zudušā iedvesmā, tās trūkums vienādojams ar atteikšanos no patiesas otra cilvēka mīlestības," teikts izrādes aprakstā.

Režisors Toms Treinis par jauniestudējumu teic: "Es sākotnēji skatījos citas Ibsena lugas virzienā. Bet tad es sapratu, ka man ir iespēja strādāt ar Rihardu Rudāku, un pavisam nejauši uzdūros pašai pēdējai Ibsena lugai. Šis stāsts par mākslinieku un viņa dzīvi mani uzrunāja. Luga iedarbojās uz mani, pat lasot, jo tur bija kaut kāda mīkla, ko atšķetināt, un tas vienmēr ir saistoši."

1899. gadā sarakstītais darbs noslēdz Henrika Ibsena lugu ciklu, ko veido izcilā norvēģu dramaturga 90. gadu lugas – "Celtnieks Sūlness", "Eijolfiņš" un "Juns Gābriels Borkmanis".

Izrādes radošajā komandā arī scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa, komponists Miķelis Putniņš un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš.

Lomās: Ieva Puķe, Rihards Rudāks, Eduards Johansons, Sandis Runge, Madara Zviedre.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti