Ukrainas vēstniecība nosoda dramaturga Kuraļeha lugas iestudējumu Daugavpils teātrī

Ukrainas vēstniecība Latvijā nosoda ukraiņu dramaturga Alekseja Kuraļeha lugas "Pamiers" iestudējuma izrādīšanu Daugavpils teātrī, liecina vēstniecības ieraksts sociālajā vietnē "Facebook". Vēstniecības ieskatā luga satur Krievijas propagandas elementus, tomēr Daugavpils teātris norādīja, ka luga ir karu nosodoša, vienlaikus paužot gatavību izvērtēt atsevišķus vēstniecības norādītos faktus.

Vēstniecības ieskatā luga, kas ataino notikumus Doneckā 2014. gadā, ir balstīta Krievijas propagandā un ir Krievijas "maigās varas" izpausme.

Ierakstā skaidrots, ka luga balstīta Kremļa vēstījumā, tostarp satur tādus propagandas elementus kā "brālības karu" un "brālīgās tautas", kā arī skatītājiem pauž vēstījumu, ka kara vaina vienādi meklējama abās konflikta pusēs. Vēstniecībā norāda, ka Krievija kā agresorvalsts lugā neesot minēta. Tāpat lugā neesot minēta ukraiņu cīņa par brīvību, neatkarību un teritoriālo integritāti.

Vienlaikus vēstniecības pārstāvji piebilst, ka Kuraļehs Doneckā dzīvojis kopš 2014. gada un uzskata sevi par pašpasludinātās Doneckas tautas republikas iedzīvotāju.

Vēstniecības rīcībā esošā informācija liecina, ka Kuraļeha lugas tiek aktīvi uzvestas arī Krievijā.

Vēstniecības ieskatā šāds pasākums ir pretrunā ar Latvijas stingro propagandas apkarošanas politiku.

Vienlaikus tiek norādīts, ka vēstniecība no atbildīgajām Latvijas iestādēm nav saņēmusi atbilstošu atbildi uz vēstniecības oficiālo lūgumu lugu atcelt.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Daugavpils teātris: Lugai nav propagandas naratīva

Atbildot uz Ukrainas vēstniecības ierakstu, Daugavpils teātris sociālajā vietnē "Facebook" norādīja, ka respektē Ukrainas vēstniecības viedokli un ir gatavs izvērtēt to informāciju, kura izklāstīta vēstniecības paziņojumā un kura teātrim nebija pieejama publiskajā telpā.

Vienlaikus Daugavpils teātris noraida apgalvojumus, ka caur teātra iestudējumu tiek izplatīti Krievijas propagandas elementi, izmantojot "maigo varu", teikts teātra ierakstā: "Luga "Pamiers" tika izvēlēta repertuāra papildināšanai, jo ir karu nosodoša, tā vēsta par kara nežēlību un cilvēku lauztajiem likteņiem.

Lugas teksts neretranslē neviena politiskā spēka aģitāciju, propagandu vai ideoloģiju. Mūsu uztverē lugai "Pamiers" nemaz nav propagandas naratīva, taču tai piemīt humanitārs raksturs."

Daugavpils teātris norādīja, ka pērnā gada aprīlī teātrī organizēts lugas "Pamiers" lasījums-performance, kuras iniciators un idejas autors bijis aktieris Vadims Bogdanovs, kurš ir arī viens no izrādes "Pamiers" dalībniekiem.

"Lasījuma mērķis bija paust atbalstu Ukrainai un tajā pašā laikā pievērst uzmanību notiekošajam Daugavpils sabiedrībā, iekļaujot lasījumā komentārus no sociālajiem tīkliem, kuros tika novērota šokējoša šķelšanās un agresijas pieaugums.

Šīs lugas aktualitāte, tās lasījuma pozitīvā rezonanse sabiedrībā, kā arī vēlme runāt par spēju un nepieciešamību saglabāt cilvēcību visgrūtākajos dzīves apstākļos kļuva par iemesliem, lai šosezon taptu šīs lugas pilnvērtīgs iestudējums," skaidroja teātris.

Daugavpils teātra ieskatā izrāde "Pamiers" vēsta par cilvēkiem, kuri ierauti karā, un atgādina par pamatvērtībām – mīlestību, dzīvību, mieru, ģimeni.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Lugas iestudējums savu pirmizrādi Daugavpils teātrī piedzīvoja piektdien, 6. oktobrī.

Daugavpils teātrī informēja, ka luga "Pamiers" tapusi 2017. gadā, un Kuraļehu šīs lugas uzrakstīšanai iedvesmoja reāli notikumi, kad 2014. gadā pamiera laikā abu karojošo pušu karavīri remontēja karadarbības rezultātā bojātos māju jumtus.

Izrādes režisors ir Māris Korsiets. Lomas atveido Miroslavs Blakunovs, Vadims Bogdanovs, Marģers Eglinskis, Viktors Jancevičs un Vanda Gibovska. Iestudējuma scenogrāfs un kostīmu mākslinieks ir Egils Viļumovs, gaismu mākslinieks – Sergejs Vasiļjevs.

Izrāde iestudēta krievu valodā ar tulkojumu latviešu valodā titros.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti