Amatniekiem vasara nebūs viegla - tūristu nav, tirdziņus regulāri pārceļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pēc garām dienām, kas pavadītas mājās, Latvijas amatnieki un meistari sagatavojuši aksesuārus, gardumus un citas noderīgas lietas, ar kurām brīvdabas tirdziņos priecēt apmeklētājus. Vērmanes dārzā Rīgā, ievērojot divu metru distancēšanās un citas prasības, sestdien pēc ilgāka pārtraukuma notika pirmais brīvdabas gadatirgus.

Lai ierobežotu drūzmēšanos, dalībnieku skaits tirdziņā ir ierobežots – teltis atrodas vismaz divu vai pat vairāk metru attālumā cita no citas, ir arī dezinfekcijas līdzekļi. Cilvēku interese iegādāties ko gardu vai noderīgu, lai atbalstītu vietējos ražotājus, ir liela. 

Tirdziņa apmeklētājs Kaspars atzīst, ka pilnīgi visas drošības prasības lielākā tirgū ievērot nav iespējams, taču noorganizēts viss esot ļoti labi. Viņš tirdziņā lūko, vai atradīs tādus auskarus, kādus vēlas. 

Savukārt tirdziņa apmeklētāja Maija neslēpj, ka ir skumji iet pa ielu un redzēt, ka veikali viens pēc otra ir ciet.

"Tu jūti to nabadzību un gribi atbalstīt," viņa paskaidro. "Es ļoti aicināju uz šo tirdziņu arī savus draugus, lai nāk, atbalsta, lai pērk, kaut vai mazāk patīk, bet pērk."

Zīmola “Made by Weiss” dibinātāja Daiga Veisa pastāstīja, ka ir pārkvalificējusies. "Es nezinu, kā lai to pasaka, uz internetu," viņa saka.

Latvisko rotu darinātāja Daiga Veisa atzīst, ka šovasar ar vietējo tirgu rēķināties nevar.

Amatnieku tirdziņus regulāri atceļ, pārceļ uz nezināmu laiku, arī tūristu, nav.  Bez tautiskiem kroņiem un tautas tērpu jostām Daiga Veisa sākusi šūt arī sejas maskas.

"Te taisni ir ceļš uz sabiedrisko transportu, cilvēki iet. Un ir vajadzīgas [maskas]," savu darinājumu noderību slavē Daiga Veisa. "Šīm auduma maskām iekšā ir kabatiņas, tur var ielikt arī to medicīnisko masku iekšā vai filtriņu. To dezinficē ar gludekļa tvaiku."

Maskas Daiga Veisa, protams, tirgo pirmo vasaru.

"Tas jau visiem ir pārsteigums," viņa paskaidro. "Mēs pārsvarā internetā to darām. Sūtām uz ārzemēm."

Koronavīruss amatniekus skāris pamatīgi. “TL Candles” pārstāve Terēza Luksa-Sigate atzīst, ka kalendārs nebūs tā pārbāzts kā pērn, un varēs izvēlēties, kurp braukt. "Daudzi negrib riskēt un nerīko pasākumus. Ļoti daudzi pasākumi nenotiek un amatnieki arī nevar cerēt no valsts puses uz kādu atbalstu," viņa piebilst.

Ar stabiliem ienākumiem šovasar nerēķinās arī daudzi citi mājražotāji un amatnieki. Pārsteidz, ka dalības maksa tirdziņos ne ar ko neatšķiras no citiem gadiem, un ir šaubas, vai to maz katru reizi varēs atpelnīt.

“Ledene” stikla māksliniece Marta Ģibiete atzīst, ka vēlas, lai dalības maksas nebūtu tik augstas.

"Jo tas diezgan lielu lomu spēlē, bet mēs jau no pagājušās krīzes zinām, ka visas olas vienā groziņā nav vēlams likt," paskaidroja stikla māksliniece. "Tāpēc ir prieks, ja ir vēl kādas citas iespējas bez amatniecības."

Visvairāk amatnieki gaida Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja 50. gadatirgu, kam bija jānotiek šajā nedēļas nogalē, bet, nezinot, kāda būs situācija, tagad tas pārcelts uz augustu. Tiesa, sliktā ziņa, ka rēķins par dalību jāsamaksā jau šomēnes. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti