Dienas ziņas

"Hamās" atbrīvojuši otro ķīlnieku grupu

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Vēsturisko tērpu izstāde Kuldīgā

Modes laikmets pirms dāmu rokassomiņām: Kuldīgā izstāda vēsturiskus tērpus

Kādi tērpi bija raksturīgi 18. un 19. gadsimtam, cik apakšsvārku dāmām, kādi kaklauti kungiem un kas kabatās - šos senos noslēpumus atklāj Vēsturisko rekonstrukciju studijas "Rokoko" darinātie vēsturisko tērpu komplekti. Parasti kolekcija redzama tikai vides radošajā telpā "Mazā muiža", taču nu daļa tērpu apskatāmi arī Kuldīgas novada muzejā. 

Kas modē bija 18. un 19. gadsimtā, šodien varam redzēt tā laika gleznās, gravīrās, kas tika veidotas kā modes lapas, aprakstos, un par to vēstī arī tērpu oriģināli, kas glabājas muzejos. Tie ir iedvesmas avoti biedrībai "Vēsturisko rekonstrukciju studija "Rokoko"", kura darina šī laika tērpu komplektus – gan franču rokoko stilā kungiem un dāmām, gan angļu silueta sieviešu tērpus līdz pat neoklasicisma modes paraugiem. Neliela kolekcijas daļa apskatāma Kuldīgas novada muzejā izstādē "Galantie silueti".

"Mēs ļoti cenšamies, lai mūsu tērpi ir vēsturiski akurāti atdarināti, tas ir mūsu tāds iekšējais priekšnoteikums," pastāstīja biedrības "Vēsturisko rekonstrukciju studija "Rokoko"" vadītāja Elīna Kuzņecova. "Kad iejūtamies kādā vēsturiskā tēlā, tad ļaudis, kas uz mums skatās, viņiem šķiet, ka tā ir pareizi."

Izstādes atklāšanu papildināja arī stāstījums par 18. un 19. gadsimta modes niansēm un dinamisko attīstību, atklājot dažādus faktus, piemēram, ka modes noteicējas bija valdošās personas, kā karaliene Marija Antuanete. Viņa savai drēbniecei Rozei Bertēnai pat piešķīra galma modes ministres titulu.

Mūsdienās šķiet neiedomājami, ka bijis laiks, kad dāmu somiņas vēl nebija izdomātas. 

"Bet dāmām ir kabatas, tajās kabatās var salikt, ko dāma ņem līdzi uz balli," paskaidroja Elīna Kuzņecova. "Ļoti bieži dāmām bija trauciņi ar caurumiņiem, kuros bija iepilināta medus pile vai buļļu asins pile blusu savākšanai. Rokoko laikmeta dāma, dodoties uz balli bez skaistumpunktiņa, var justies pat kaila. Tas ir moderns elements, kas akcentē ādas bālumu."

Biedrība dibināta pirms vairāk nekā 10 gadiem, tās radošā rezidence ir "Mazā muiža" Bauskas novadā. Pašlaik ir radīti vairāk nekā 40 vēsturisko tērpu komplektu, kas atbilst minētajam laika posmam.

Ceļojošajai izstādei biedrība gan ļāvusies pirmo reizi, izpelnoties apmeklētāju atzinību.

"Interesanti, un arī tērpi ļoti grezni, tādi neredzēti," atzina izstādes apmeklētāja Laima Ostele. "Nav jau iepriekš īpaši lasīts vai īpaši pētīts par tiem tērpiem, un tādu lielāku skaidrību, kurš kuram laikmetam pieder. Mani fascinē tā laika meistari."

"Es, piemēram, sajutos slikti, tāpēc, ka esmu krosenēs un kaut kādās garās biksēs," piebilda izstādes apmeklētāja Gunta Upesdegle. "Tik ļoti kārojas kaut ko piemērotu, kaut ko tādu sievišķīgu. Ļoti interesanti pavadīts vakars Kuldīgā."

Izstāde "Galantie silueti" Kuldīgas novada muzejā būs apskatāma līdz 18. februārim. Iedvesmojoties no tērpiem, notiks gan Ziemassvētku rotājumu darbnīcas, gan muzejpedagoģiskas nodarbības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti