Kultūras ziņas

Noslēgušās ISSP meistarklases

Kultūras ziņas

Ivara Heinrihsona "Zīmes"

Zemfira kā vērtība

Zemfira ar «Mazo cilvēku» koncertē Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Rīgā 17. martā uzstājas atšķirīgā, savrupā un intelektuālā Krievijas dziedātāja Zemfira. Jau vairāk nekā mēnesi viņa dodas no pilsētas uz pilsētu, un koncertturnejā “Mazais cilvēks” Rīga jau ir 16. pieturas vieta. Lai arī dziedātāja paziņojusi, ka šī ir pēdējā lielā koncerttūre, tās nebūt nav atvadas no skatuves.

Zemfiru pielīdzina tādiem sava laikmeta simboliem kā viņas pašas elkiem Viktoram Cojam un Iljam Lagutenko no grupas “Mumiy Troll”. Viņu uzskata par ko vairāk kā tikai rokmūzikas dziedātāju. Latvijas klausītājiem Zemfira simpatizē arī savu politisko uzskatu dēļ, kurus dziedātāja nekad nav vairījusies paust. Viņai tīk ironizēt un kritizēt arī Krievijas estrādes glamūrīgās izpausmes. Zemfira ir kā pretstats visam glancētajam, arī viņas dziesmas, kuras mūziķe raksturo kā liriskus, dramatiskus un ļoti personīgus stāstus.

"Viņa ir laikam vienīgā savas paaudzes Krievijas rokmūzikas pārstāve, kuras mūzika ir ar inteliģentiem tekstiem, mūsdienīgiem foršiem aranžējumiem, lai to varētu klausīties arī latvieša cilvēks. Tāpēc arī viņa ir diezgan iecienīta arī Latvijā," saka mūzikas žurnālists Uldis Rudaks.

Zemfiras personība un mūzika, kā arī godīgā attieksme uz skatuves ir ietekmējusi režisoru Vladislavu Nastavševu. Viņš Zemfiras mūziku izmantojis izrādē “Melnā sperma” Ģertrūdes ielas teātrī.

"Es kā personība lielā mērā esmu tas, kas es esmu, pateicoties viņas dziesmām," saka Nastavševs. "Viņas pirmais albums iznāca 1999.gadā, un es tad braucu prom no Latvijas mācīties uz Krieviju, teātra akadēmiju. Līdz ar to es caur viņu iepazinu arī Krieviju, un visi viņas albumi kļuva par etapiem arī manā dzīvē." 

Zemfira koncerta programmu veido ar sev raksturīgo perfekcionismu. Viņa regulāri apmeklē vokālo pedagoģi un dēvē sevi par sektanti, kurai dziedāt un spēlēt savas dziesmas ir pašizpausmes augstākā pakāpe. Turklāt viņai ļoti rūp kvalitāte, un tieši tādēļ šajā turnejā dziedātāja izvēlējusies muzicēt nevis ar Krievijas, bet gan angļu mūziķiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti