Klasiskās mūzikas koncerti

Folkloras festivāls "Baltica 2018". Dižģimeņu koncerts "Dzimtas dziesmas"

Klasiskās mūzikas koncerti

Vasaras nakts koncerts Šēnbrunnas pilī 2018

"COME PRIMA" mūzikas pusstunda. Veltījums Lūcijai Garūtai

VIDEO: Dzintra Erliha un Ivars Bezprozvanovs koncertā «Veltījums Lūcijai Garūtai»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kamermūzikas koncerts digitālā ieraksta formātā no VEF Kultūras pils Lielās zāles šoreiz piedāvā skaistu klasiskās mūzikas pieredzi, jo 14. maijā Latvijas mūzikas pasaule atcerējās izcilās latviešu komponistes Lūcijas Garūtas dzimšanas dienu. Līdzās Garūtai skan arī Pētera Vaska un Jāņa Lūsēna darbi. Kamermūzika šajā Covid-19 laikā kļūst arvien vairāk spēlēta un biežāk klausīta.

Lūcijas Garūtas darbi ir Latvijas mūzikas vēstures emocionālās, sievišķīgas lapaspuses, it īpaši svarīgas tādēļ, ka Garūta ir viena no tām retajām komponistēm, kura, būdama sieviete, savulaik pārliecinoši spēja stāties līdzās un iekļauties Latvijas mūzikas dižgaru paaudzē, ko pārstāvēja Jānis Mediņš, Alfrēds Kalniņš vai Pēteris Barisons un citi. Sievietes komponistes tolaik vēl nebija tik izteikti pamanītas un līdzāspastāvošas maskulīnajai vīriešu – mūzikas radītāju pasaulei. Bet Lūcija Garūta bija stipra ne vien savā garā, bet izcili spēcīga savā muzikālajā talantā. Un, līdzās slavenākajam viņas darbam, traģiskajai kantātei “Dievs, Tava zeme deg!”, kas arvien tiek atskaņots tautas sāpju brīžos, Garūtai ir arī pavisam romantiska un intīma mūzika.

Tāda, kas ļoti piestāv šim laikam un kurā valda romantika, skumjš sapņojums un maija nogales ziedošo ceriņu smarža.

Pianiste Dzintra Erliha īpaši pievērsusies Lūcijas Garūtas kamermūzikai jau ilgākā savas dzīves laikposmā un šai klusajai koncertnoskaņai tukšā VEF pils zālē izvēlējusies klusināti maigu programmu: Garūtas klavierdarbus: etīdi "Teika", "Prelīdes" un "Meditāciju", kuriem līdzās tik simboliski piekļaujas Pētera Vaska skaudrā klavierfantāzija “Izdegušās zemes ainavas”, starp citu – ne tik bieži ierakstīta un raidīta!

Kad koncertam pievienojas mūsu Lielās Mūzikas balvas pēdējā gada nominants, čellists Ivars Bezprozvanovs, skumjais apcerīgums vien padziļinās, turpinot Lūcijas Garūtas mūzikā iesākto noskaņu ar viņas “Elēģiju”, vēlāk Imanta Zemzara “Mēnessgaismu”, visbeidzot, Jāņa Lūsēna veltījumu Dzintrai un Ivaram, ko viņi arī savulaik pirmatskaņojuši. Kā Ivars pats min koncerta vidū: “Tā arī tā mūzika skan – vienkārši, patiesi un sirsnīgi.”

Lai visiem laiks klausīties vērtīgās latviešu kamermūzikas pērlītes!

Koncerts veltīts mūžībā aizgājušās, ilggadējās Lūcijas Garūtas fonda vadītājas Dainas Pormales piemiņai. Koncertu var skatīt sabiedrisko mediju portālos Replay.lv un LSM.lv , sākot no 28. maija pulksten 20.00.

Par mūziķiem

Starptautisko konkursu laureāte, pianiste Dzintra Erliha Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā doktorantūrā izstrādājusi un aizstāvējusi promocijas darbu “Lūcijas Garūtas kamermūzika: biogrāfiskais konteksts, stils un interpretācija”, iegūstot Dr. art. grādu. Dzintra Erliha uzvarējusi starptautiskos pianistu konkursos Itālijā, Francijā un Kanādā. Ar koncertiem uzstājusies ASV, Austrālijā, Brazīlijā, Kanādā, Francijā, Somijā, Ukrainā un citās valstīs. 2017. gada janvārī, sadarbībā ar ierakstu kompāniju “Skani”, izdots CD albums “Citādas krāsas”, kurā kopā ar flautisti, “Latvijas Lielās mūzikas balvas 2015” laureāti Ilonu Meiju ieskaņoti latviešu komponistu skaņdarbi flautai un klavierēm. 2018. gadā kopā ar pasaules operzvaigzni Maiju Kovaļevsku un LNO solistu basu Krišjāni Norveli kopīgi ieskaņots un izdots mūzikas albums “Ar siltu sirdi”, kura ienākumi veltīti labdarībai.

Ivars Bezprozvanovs strādājis Valsts kamerorķestrī Tovija Lifšica vadībā, no 1997. gada koncertmeistars Latvijas Nacionālās operas orķestrī, no 2003. gada – skolotājs Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā. Sadarbībā ar komponistu un pianistu Pēteri Plakidi 1992. gadā Latvijā pirmatskaņots Tālivalža Ķeniņa skaņdarbs “Sarunas ar dzimteni” par Imanta Zemzara tēmu. 1991. gadā kopā ar amerikāņu klarnetistu Eriku Paulu Mandatu dibinātajā “Transatlantic trio” Latvijā pirmatskaņots Olivjē Mesiāna kvartets “Laika galam”. Koncertējis Latvijā, ASV, Kanādā, Anglijā un citur, pirmatskaņojis daudz latviešu komponistu vokāli instrumentālo skaņdarbu. Ilgstoša un nozīmīga sadarbība bijusi ar vokālo grupu “Putni” Antras Dreģes vadībā, kā arī ar Kanādas latviešu pianistu Arturu Ozoliņu. Regulāri skatuves partneri ir bijuši pianisti Pēteris Plakidis, Herta Hansena, Aldis Liepiņš, Dzintra Erliha, Valdis Jancis, Agnese Egliņa.

Par “Come prima”

Pirms kamermūziku sāka atskaņot koncertzālēs, vairāk nekā 100 gadus tā tika spēlēta galvenokārt mājās, tādēļ koncertu cikla “Come prima” nosaukumā likts mūzikas termins itāļu valodā: kā iepriekš, kā sākumā. Tā ideja ir atgriezties pie mājas muzicēšanas pirmsākuma, radīt atbrīvotu un mājīgu gaisotni, kurā norit sarunas un muzicēšana draugiem.

Sadarbībā ar Latvijas Radio 3 "Klasika" organizētie koncertu cikla pasākumi jau guvuši publikas atsaucību, VEF Kultūras pils atjaunotajā Kamerzālē iedibinot jaunu, iepriekš nebijušu kamermuzicēšanas tradīciju un piesaistot kamermūzikas pasaulei jaunus interesentus.

VEF Kultūras pils aizsāktais Kamermūzikas koncertu un sarunu cikls “Come prima” digitālo koncertierakstu formā turpina piedāvāt klausītājiem izbaudīt iedvesmojošu mākslinieku muzicēšanu un viņu stāstus par spēlēto no VEF Kultūras pils Lielās zāles skatuves.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti