Dienas ziņas

Koka auto sacensības Kārķos

Dienas ziņas

Ludzas novadpētniecības muzejā jauna viduslaiku ekspozīcija

Koru saietā Talsos sadziedas 1300 zēnu

Talsos koru saietā sadziedas 1300 zēni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Gatavojoties 11. Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, saietā Talsos pulcējās 40 zēnu kori ar 1300 dziedātājiem. Šoreiz tas ir rekordliels mazo koristu skaits. Zēnu koru vadītāji un komponisti atzīst, ka dziedāt gribētāju skaits arvien sarūk, tāpēc šādas koru sadziedāšanās tradīcijas ir īpaši kopjamas.

Uztraukums un tajā pašā reizē arī atbildība. To juta mazie koristi no visas Latvijas, kuri piedziedāja plašo Talsu sporta halli ar lielu klausītāju skaitu. Pirms koncerta zēnu kori tikās tikai vienu reizi kopmēģinājumā.

„Jaunajiem dziedošajiem vīriem ir jāmāk, dziedot par Tēvzemi, par Sauli, par Dzimteni, par māmiņu, par vienalga ko, sevi turēt dziesmā, turēt uz skatuves un līdz pat kaulam saprast, par ko viņš dzied,” atzīmēja koru saieta mākslinieciskais vadītājs Gints Ceplenieks.

Izskanēja ne tikai dziesmas no nākamā gada dziesmu un deju svētku repertuāra, bet arī saieta režisores Ingas Krišānes un komponista Raimonda Paula īpaši šai zēnu koru sadziedāšanas reizei sarakstītas dziesmas “Ja labi paskatās” pirmatskaņojums. Maestro sadarbība ar zēnu koriem mērāma vairākos gadu desmitos. „Paliek arvien mazāk  tie zēnu kori. Bet, nu, te ir tā priekšrocība, ka viņi ir jauni un, dabīgi, ka tur haoss ir liels uz skatuves. Ja tu atrodies uz skatuves, tu nedrīksti atļauties neko tādu -  visautļautība, nu, dariet ko gribiet! To nevar! Tur jābūt disciplīnai. Tas ir numur viens, ja tu gribi kaut ko sasniegt!” uzsvēra komponists Raimonds Pauls.

Mazie dziedātāji uzskata, ka dalība korī attīsta prasmes, lai nākotnē kļūtu par labiem dziedātājiem un pat komponistiem. Taču atklāja, ka pagaidām mērķis nav par tādiem būt. „Patīk dziedāt korī, vai nē, un kāpēc? Patīk! Jo var visādus talantus attīstīt,” akcentē vēl viens koru saieta dalībnieks Tomass Kučers.

„Dziesmai, kā saka, ir nākotne, ja. It sevišķi pie mums Latvijā, ja, un baigi lielais prieks, ka jau no mazotnes, lūk, tiek praktizēta dziedāšana,” pauž koru saieta vadītājs Intars Busulis.

Pirms 10 gadiem iesāktais zēnu koru saiets “Zaļā bumba” pirmajā reizē pulcēja vien aptuveni 200 puiku. Saglabājot šo tradīciju, dalībnieku skaits 5. saietā ir audzis vairāk par tūkstoti. Šogad tajā piedalījās kori no Ventspils, Jelgavas, Daugavpils, Cēsīm un citām pilsētām. Saieta mērķis ir stiprināt, audzināt un pilnveidot jaunos dziedātājus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti